Tarifele apelurilor în Marea Britanie nu vor fi modificate în acest an, în contextul Brexit-ului

Tarifele apelurilor în Marea Britanie nu vor fi modificate în acest an, în contextul Brexit-ului
scris 30 ian 2020

Românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie cel puțin în acest an, chiar dacă Brexit-ul are loc la 1 februarie 2020, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Deși Brexit-ul are loc, "Roam like at home" și restul reglementărilor europene privind apelurile și SMS-urile continuă să se aplice în Marea Britanie, cel puțin până la sfârșitul anului, susțin reprezentanții autorității citați de Agerpres.

"Cu toate că Brexit-ul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puțin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Acordul Brexit) prevede o perioadă de tranziție până la finalul anului, în care cele mai multe dintre reglementările europene continuă să se aplice în relațiile dintre cele două părți. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor stabili ce se întâmplă după 31 decembrie 2020", a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, citat în comunicat.

Facebook plătește 550 milioane de dolari pentru încălcarea intimității CITEȘTE ȘI Facebook plătește 550 milioane de dolari pentru încălcarea intimității

Acordul Brexit prevede o perioadă de tranziție, până la data de 31 decembrie 2020, în care cea mai mare parte a legislației europene continuă să se aplice în relația cu Marea Britanie.

Sunt incluse în acest sens regulamentul european "Roam like at home" și cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile și SMS-urile în interiorul Spațiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

În acest context, utilizatorii români care călătoresc ocazional în Marea Britanie vor beneficia, cel puțin până la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife naționale ("Roam like at home"), deși de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene.

Totodată, utilizatorii (persoane fizice) aflați pe teritoriul țării noastre care transmit apeluri sau SMS-uri către numere de telefon din Marea Britanie vor beneficia, cel puțin până la 31 decembrie 2020, de plafoanele tarifare aplicabile în interiorul SEE (0,19 Euro/minut, fără TVA, și 0,06 Euro/SMS, fără TVA).

Plafoanele menționate se aplică doar apelurilor și SMS-urilor care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor incluse în abonamente/(extra)opțiuni.

Reglementările europene vizează, cel puțin până la 31 decembrie 2020, numai teritoriul propriu-zis, european, al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv pe cel al Gibraltarului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
brexit
tarife