TikTok - amendă pentru utilizarea ''ilegală'' a datelor personale ale copiilor. UPDATE Precizări din partea companiei

TikTok - amendă pentru utilizarea ''ilegală'' a datelor personale ale copiilor. UPDATE Precizări din partea companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2023

Rețeaua socială chineză TikTok a fost amendată cu 12,7 milioane de lire sterline (14,5 milioane de euro) de autoritatea britanică de reglementare în domeniul protecției datelor (ICO), pentru utilizarea "ilegală" a datelor personale ale copiilor, relatează AFP. Vezi mai jos precizări din partea companiei

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficiul Comisarului pentru Informații (ICO) din Marea Britanie a estimat că TikTok, obiectul unor restricții recente în mai multe țări, a permis unui număr de până la 1,4 milioane de copii cu vârsta sub 13 ani din Regatul Unit să deschidă un cont pe platforma sa în 2020, contrar regulilor sale oficiale, și a utilizat datele persoane ale copiilor fără acordul părinților, scrie Agerpres.

FOTO Coca-Cola schimbă sticlele în România CITEȘTE ȘI FOTO Coca-Cola schimbă sticlele în România

Investigația ICO a constatat că TikTok nu a reușit să efectueze "verificări adecvate pentru a identifica și anula conturile copiilor" care nu aveau vârsta necesară pentru utilizarea platformei sale, chiar dacă unii directori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest subiect, se precizează în comunicat.

"Există legi în Regatul Unit pentru a ne asigura că toți copiii noștri sunt în siguranță în lumea digitală" și "TikTok nu a reușit să le respecte", a declarat John Edwards, comisarul britanic pentru informații, citat în comunicat.

Casa Albă, Comisia Europeană, guvernele canadian, britanic și australian le-au interzis recent funcționarilor lor publici să folosească TikTok pe telefoanele de serviciu. Parlamentul norvegian și armata suedeză au luat măsuri similare săptămâna trecută.

Statele Unite acuză TikTok, filială a grupului chinez ByteDance, că servește Beijingului ca instrument de spionaj și manipulare a americanilor.

UPDATE 5 aprilie, ora 11.44. Reprezentanții companiei au transmis:

"TikTok este o platformă destinată celor care au peste 13 ani. Facem investiții majore pentru a ne asigura că nu avem utilizatori sub 13 ani pe platformă, iar echipa de safety formată din peste 40,000 de angajați lucrează permanent pentru siguranța comunității noastre. Deși nu suntem de acord cu decizia ICO, care se referă la perioada mai 2018 – iulie 2020, suntem mulțumiți că amenda anunțată astăzi a fost redusă la jumătate față de suma propusă anul trecut. Vom continua să analizăm decizia și ne gândim la următoarele măsuri.

Luăm o serie de măsuri pentru ca utilizatorii cu vârste mai mici de 13 ani să nu folosească TikTok. Echipa noastră de siguranță este antrenată să observe semnele care arată că anumite conturi pot aparține unor persoane sub 13 ani, să le semnalizeze și să le trimită pentru a fi revizuite. Folosim alte informații, cum ar fi cuvinte cheie sau raportările în aplicație de la comunitatea noastră, pentru a ajuta la identificarea și eliminarea conturilor unor potențiali minori. De asemenea, suntem prima platformă care a dezvăluit în mod voluntar numărul de conturi suspectate că aparțin unor persoane care nu îndeplinesc vârsta necesară și care au fost eliminate de pe platformă. Explorăm constant noi soluții pentru a păstra utilizatorii sub 13 ani în afara platformei" – reprezentant TikTok.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
amenda