TikTok va investi miliarde de dolari în Asia de Sud-Est pentru a-și dezvolta afacerile de comerț electronic

TikTok va investi miliarde de dolari în Asia de Sud-Est pentru a-și dezvolta afacerile de comerț electronic
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2023

Aplicația de video-uri scurte TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, a declarat joi că în următorii câțiva ani va investi miliarde de dolari în Asia de Sud-Est, în comerțul electronic, în timp ce își dezvoltă prezența în regiune, pe fondul intensificării controlului global asupra securității datelor sale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Asia de Sud-Est, o regiune cu o populație colectivă de 630 de milioane de persoane - jumătate dintre ei sub 30 de ani - este una dintre cele mai mari piețe ale TikTok în ceea ce privește numărul de utilizatori, generând peste 325 de milioane de vizitatori ai aplicației în fiecare lună, scrie News.ro.

MAE își face \ CITEȘTE ȘI MAE își face "Big Brother" bazat pe IA: Va monitoriza site-uri de știri, blog-uri și conturi social media de jurnaliști, celebrități și demnitari

Dar platforma nu a transformat încă baza mare de utilizatori într-o sursă majoră de venituri din comerțul electronic în regiune, deoarece se confruntă cu o concurență acerbă din partea rivalilor mai mari,  Shopee, a Sea, Lazada, deținută de Alibaba, și Tokopedia, parte a GoTo.

”Vom investi miliarde de dolari în Indonezia și Asia de Sud-Est în următorii câțiva ani”, a declarat CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, la un forum organizat la Jakarta pentru a evidenția impactul social și economic al aplicației în regiune.

TikTok nu a oferit o detaliere a planului de cheltuieli, dar a spus că va investi în instruire, publicitate și sprijinire a micilor furnizori care doresc să se alăture platformei sale de comerț electronic TikTok Shop.

Chew a spus că conținutul de pe platforma sa devine din ce în ce mai diversificat, pe măsură ce adaugă mai mulți utilizatori și se extinde dincolo de publicitate în comerțul electronic, permițând consumatorilor să cumpere bunuri prin link-uri din aplicație în timpul transmiterii live.

TikTok are 8.000 de angajați în Asia de Sud-Est și 2 milioane de mici vânzători care își vând produsele pe platforma sa din Indonezia, cea mai mare economie din regiune, a adăugat el.

Tranzacțiile de comerț electronic în regiune au ajuns la aproape 100 de miliarde de dolari anul trecut, Indonezia reprezentând 52 de miliarde de dolari, potrivit datelor firmei de consultanță Momentum Works.

VIDEO Record - Un startup abia lansat strânge 113 milioane dolari. În spate sunt ex-angajați Meta și Google, foști colegi de școală, dar și un CEO care a condus Google 16 ani CITEȘTE ȘI VIDEO Record - Un startup abia lansat strânge 113 milioane dolari. În spate sunt ex-angajați Meta și Google, foști colegi de școală, dar și un CEO care a condus Google 16 ani

TikTok a facilitat tranzacții de 4,4 miliarde de dolari în Asia de Sud-Est anul trecut, față de 600 de milioane de dolari în 2021, dar a rămas cu mult în urma vânzărilor regionale de mărfuri, de 48 de miliarde de dolari, ale Shopee în 2022, a spus Momentum Works.

Planul de investiții al TikTok vine în momentul în care compania deținută de China se confruntă cu controlul unor guverne și autorități de reglementare din cauza temerilor că Beijingul ar putea folosi aplicația pentru a colecta datele utilizatorilor sau pentru a-și promova interesele.

Țări, inclusiv Marea Britanie și Noua Zeelandă, au interzis aplicația pe telefoanele guvernamentale, măsuri despre care TikTok a spus că se bazează pe ”concepții fundamental greșite” și care sunt conduse de o geopolitică mai largă.

TikTok a negat în mod repetat că a împărtășit vreodată date cu guvernul chinez și a spus că compania nu ar face acest lucru dacă i se va cere.

Aplicația nu s-a confruntat cu interdicții majore asupra dispozitivelor guvernamentale din Asia de Sud-Est, dar a fost controlată cu privire la conținutul său.

Indonezia a prezentat una dintre primele sale provocări politice globale majore în 2018, după ce autoritățile au interzis pentru scurt timp TikTok pentru postările despre care au spus că conțineau ”pornografie, conținut neadecvat și blasfemie”.

În Vietnam, autoritățile de reglementare au spus că va investiga operațiunile TikTok în țară, deoarece conținutul ”toxic” de pe platformă reprezintă o amenințare pentru ”tineretul, cultura și tradiția” acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
comert electronic