Tranzacție: Grupul leton ELKO, cu afaceri anuale de 2 miliarde euro, preia IT Smart Distribution, pentru a-și consolida o poziție importantă în Top 3 jucători pe piața de distribuție IT din România. Primul partener de afaceri al lui Patriciu, nou exit

Tranzacție: Grupul leton ELKO, cu afaceri anuale de 2 miliarde euro, preia IT Smart Distribution, pentru a-și consolida o poziție importantă în Top 3 jucători pe piața de distribuție IT din România. Primul partener de afaceri al lui Patriciu, nou exit
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2021

Grupul leton ELKO, cu afaceri anuale de aproape 2 miliarde euro, preia compania locală IT Smart Distribution, specializată în distribuția de echipamente și soluții software, calculul fiind că, după finalizarea tranzacției, își va consolida o poziție importantă în Top 3 jucători pe piața de distribuție IT din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform acordului, ELKO Group (Akciju Sabiedrība ELKO Grupa), prin filiala locală ELKOTech Romania SRL, achiziționează 100% din capitalul social al distribuitorului cu valoare adăugată IT Smart Distribution SRL. Cifra de afaceri consolidată a ambelor companii locale, care depășește 125 milioane dolari, va clasa ELKO în Top 3 distribuitori IT în România.

Achiziția va fi finalizată în lunile următoare. Tranzacția a primit deja acceptul din partea Consiliului Concurenței din România. 

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

„Consolidarea poziției în regiunea Europei Centrale și de Est este una dintre direcțiile noastre strategice. Piața românească prezintă un potențial bun de creștere și este în centrul atenției noastre de mai multă vreme. În ultimii trei ani, filiala noastră din România a trecut printr-un proces de reorganizare și de implementare a unei noi strategii. Achiziția IT Smart Distribution este o etapă importantă a acestei călătorii îndelungate. Consolidarea este esențială pentru a depăși concurența strânsă din industrie și pentru a ne îndeplini obiectivul ambițios de a deveni prima alegere pentru clienții din România”, spune Svens Dinsdorfs, CEO al ELKO Group.

Înființată în anul 2012, IT Smart Distribution desfășoară activități de comerț cu ridicata al computerelor, echipamentelor periferice și aplicațiilor software. Anul trecut, firma a avut afaceri de 183,9 milioane lei și un profit net de 4,1 milioane lei, cu aproape 40 de angajați.

Acționarii societății sunt Tudor Liviu Scheia-Marin - 10%, Adriana Vișan - 24%, Laura Mona Peride - 8%, Horia Doru Chițu - 8%, Tudori Proprieties SRL - 5%, Eugen Alexandru Dușcă - 2%, Teodora Potcovaru - 1,5% și Sorin Marin - 28,5%, potrivit www.termene.ro.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Sorin Marin, principalul acționar, este primul partener de afaceri al lui Dinu Patriciu, aflat acum, astfel, la un nou exit în business.

Profit.ro a anunțat, în urmă cu 4 ani, că omul de afaceri Sorin Marin s-a retras din compania imobiliară Tudori Properties, care deține mai multe proprietăți imobiliare în centrul Capitalei, inclusiv vile în zone precum Primăverii sau Lascăr Catargiu, ca și apartamente pe Șoseaua Nordului, renunțând atunci la întreaga participație, de peste 35%, prin donație către ceilalți acționari, rămânând administrator.

De asemenea, în 2015, Dragoș Anastasiu a cumpărat de la Sorin Marin 50% din Green Village din Delta Dunării și, odată cu acțiunile, a preluat și managementul complexului.

Sorin Marin a participat, alături de Dinu Patriciu, la preluarea, în aniii ’90, de pe piața bursieră a unui pachet de acțiuni Rompetrol. În 2001, Marin și-a vândut acțunile deținute la Rompetrol.

Grupul ELKO este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, soluții IT și electronice de larg consum din regiune, reprezentând peste 400 de producători IT. Compania vinde către circa 10 000 de companii, producători locali de calculatoare, retaileri, integratori de sisteme și alte companii din diferite sectoare în 11 țări din Europa. Cifra de afaceri a grupului în 2020 s-a ridicat la 2,2 miliarde dolari (1,9 miliarde EUR).

În 2018, ELKO a efectuat o serie de achiziții, dintre care cea mai importantă a fost preluarea companiei Absolut din Rusia. Acest lucru a permis ELKO  să ofere electronice și electrocasnice dedicate locuințelor pe o nouă piață. În Slovacia, WESTech - o subsidiară ELKO Group - a achiziționat acțiuni la comercianții de retail Arašid și MP3.sk, extinzându-și astfel portofoliul de jocuri, console, telefoane mobile și accesorii pentru telefoane.

Parte a inițiativei de extindere a afacerilor, ELKO Group a început să activeze pe piața poloneză în anul 2017, prin recrutarea unei echipe locale de vânzări în vederea distribuirii produselor IT. În decurs de un an, și-a format echipa de vânzări. Rata rapidă de creștere a plasat grupul în top 15 cei mai mari distribuitori din regiune.

Achizițiile, creșterea portofoliului și dezvoltarea unor noi canale de distribuție au adus creșteri atât în Statele Baltice, cât și în regiunea CIS.

viewscnt
Afla mai multe despre
elko
it smart distribution