Trump: ”Periculoasa” Huawei ar putea fi inclusă în acordul comercial dintre SUA și China

Trump: ”Periculoasa” Huawei ar putea fi inclusă în acordul comercial dintre SUA și China
scris 24 mai 2019

Președintele american Donald Trump a afirmat joi că plângerile americane împotriva Huawei Technologies ar putea rezolvate în cadrul acordului comercial dintre Statele Unite și China, dar în același timp a spus că gigantul chinez al telecomunicațiilor este ”foarte periculos”, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Washingtonul a interzis companiilor americane să facă afaceri cu Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, din motive de securitate națională, scrie News.ro.

”Dacă te uiți la ceea ce au făcut din punct de vedere al securității, din punct de vedere militar, este foarte periculos. Dacă vom încheia un acord, îmi pot imagina ca Huawei să fie inclusă într-o formă sau o parte a acestuia”, a declarat Trump la Casa Albă.

FOTO Digi a introdus în ofertă primele 3 telefoane sub brand propriu CITEȘTE ȘI FOTO Digi a introdus în ofertă primele 3 telefoane sub brand propriu

Trump a anticipat o încheiere rapidă a războiului comercial cu China, chiar dacă de la ultima rundă de negocieri, care a avut loc la Washington acum două săptămâni, nu a fost programată o nouă întâlnire.

Acțiunile companiilor de tehnologie și industriale din indicele S&P, care indică încrederea investitorilor, au scăzut joi cu peste 2%, semn că disputa dintre SUA și China nu este doar una comercială, ci și una pentru controlul tehnologiei globale.

Joi dimineață, secretarul de Stat Mike Pompeo l-a acuzat pe directorul general al Huawei, Ren Zhengfei, că minte atunci când afirmă că Huawei nu are legătură cu guvernul chinez, considerând că acesta este un risc de securitate.

”Compania are legături strânse nu doar cu guvernul, ci și cu Partidul Comunist Chinez. Această conexiune, existența acestor conexiuni pune în pericol informațiile americanilor care circulă prin rețele”, a spus Pompeo.

Huawei a negat în repetate rânduri acuzațiile că ar fi controlată de guvernul, armata sau serviciile de spionaj din China.

Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, care este fiica lui Ren, fondatorul companiei, a fost arestată în Canada, în decembrie, la cererea Statelor Unite, unde este acuzată de conspirație pentru fraudarea băncilor, în legătură cu relația Huawei cu o companie cu activități în Iran. Atât ea cât și compania neagă acuzațiile.

Companii de tehnologie din întreaga lume au început să se conformeze măsurilor americane împotriva Huawei. Între acestea, Panasonic și ARM au anunțat că opresc furnizarea de componente companiei Huawei.

Congresul SUA a inițiat un proiect, miercuri, pentru a oferi granturi în valoare de 700 de milioane de dolari providerilor de servicii de telecomunicații, pentru a acoperi costurile  provocate de eliminarea echipamentelor Huawei din rețelele lor și a bloca utilzarea echipamentelor sau serviciilor companiilor Huawei și ZTE în viitoarele rețele 5G.

Ministerul Comerțului din China a reacționat joi.

”Dacă Statele Unite doresc să continuăm negocierile comerciale, trebuie să dovedească sinceritate și să își corecteze acțiunile greșite. Negocierile pot continua pe bază de egalitate și de respect reciproc”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Gao Feng.

Pe 10 mai, Trump a majorat tarifele comerciale pentru importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, de la 10% la 25% și  avertizat că pregătește tarife de până la 25% pentru alte importuri de bunuri chinezești, de 300 de miliarde de dolari, determinând China să răspundă la rândul ei cu alte tarife.

Surse apropiate situației au declarat că negocierile s-au blocat pentru că China a încercat să dea înapoi în privința angajamentelor asumate, referitoare la modificarea legislației pentru adoptarea unor noi politici în domenii pornind de la drepturile de proprietate intelectuală la transferurile forțate de tehnologie, într-un proiect de acord.

În lipsa unei soluții într-un viitor apropiat, secretarul pentru Agricultură, Sonny Perdue, a anunțat joi un program de ajutor în valoare de 16 miliarde de dolari, pentru sprijinirea fermierilor afectați de conflict, unele fonduri urmând să fie folosite pentru deschiderea unor piețe din afara Chinei pentru produsele americane. Fermierii sunt printre cei mai afectați de războiul comercial.

Retailerii, precum Best Buy și Walmart, au avertizat că tarifele vor mări prețurile pentru consumatori. Noua rundă de tarife va costa o gospodărie americană obișnuită 831 de dolari pe an, potrivit unui studiu publicat joi de Rezerva Federală din New York.

În cazul unei liste de 20 de companii care realizează o parte importantă din vânzări cu produse din China, declinul mediu al acțiunilor a fost de aproape 15%, de la un anunț al lui Trump pe Twitter referitor la majorarea tarifelor, comparativ cu o scădere de 4,5% a indicelui S&P 500.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
donald trump
huawei