Țuțuianu: Nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va înregistra o creștere semnificativă. Șeful Comisiei de control al SRI vrea o lege de reacție în cazul hackerilor

Țuțuianu: Nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va înregistra o creștere semnificativă. Șeful Comisiei de control al SRI vrea o lege de reacție în cazul hackerilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2017

Președintele Comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu, a afirmat marți, la Parlament, că a cerut Serviciului Român de Informații să îi comunice care este situația cu atacurile cibernetice din ultima perioadă, existând aprecierea că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă, ceea ce face necesară implementarea unui cadru legislativ care să fie „clar și pragmatic” și care să stabilească atribuții și responsabilități concrete la nivel național.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Am solicitat SRI să ne comunice care este situația cu atacurile cibernetice din ultima perioadă. Printr-o hotărâre CSAT, SRI a fost desemnat autoritate națională în domeniul cyberintelligence. Există un centru național Cyberint cu atribuții legate de cunoașterea, prevenirea, contracararea și înlăturarea vulnerabilităților factorilor de risc și amenințărilor la adresa securității naționale determinate de agresiuni cibernetice derulate de entități statale, criminale, extremiste și teroriste”, a afirmat Adrian Țuțuianu.

El a mai spus, referitor la tentativa de atac cibernetic din 12 mai, că au fost identificate țintele vizate și metodologia de atac, scrie News.ro.

„E cunoscut deja că în 12 mai 2017 a fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, derulată cel mai probabil de actori asociați anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente dintre instituții a fost prevenită materializarea atacului și producerea de pagube, fiind identificate țintele vizate precum și metodologia de atac”, a subliniat președintele Comisiei de control al SRI.

Șeful Centrului Cyberint, SRI: Orice instituție care nu are sistemele actualizate și software licențiat poate fi ținta unui atac CITEȘTE ȘI Șeful Centrului Cyberint, SRI: Orice instituție care nu are sistemele actualizate și software licențiat poate fi ținta unui atac

Senatorul PSD a mai declarat că „acțiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO și a SIE”. „Atacuri de acest tip au avut loc în mai multe state din Europa și în SUA”, a completat el.

Adrian Țuțuianu a susținut că „nu avem o reglementare legală pe activitatea de cybering”, existând „la bază hotărâri ale CSAT”.

„Există aprecierea că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face necesară implementarea unui cadru legislativ care să fie clar și pragmatic, care să stabilească atribuții și responsabilități concrete la nivel național. E vorba nu doar de responsabilități în sarcina SRI, ci pentru toate instituțiile publice”, a conchis președintele Comisiei de control al SRI. 

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian tutuianu
sri