Asocierea formată din Synotech Global Services Romania (lider) și Innova Engineering a depus singura ofertă la o procedură organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru achiziționarea de echipamente tehnologice în vederea amenajării unui centru de date, parte a proiectului "Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental", finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul a fost estimat la 91,134 milioane de lei, fără TVA, pentru 8 luni.
"Centrul de Date Principal I care va fi amenajat prin prezenta achiziție este proiectat pentru a oferi servicii de business continuity și disaster recovery, astfel încât autoritățile publice să poată oferi servicii continue, neîntrerupte, către cetățeni și mediul de afaceri. Centrul de date va asigura găzduirea sistemelor informatice aparținând autorităților publice care deservesc cetățenii/mediul de afaceri și reprezintă o facilitate care găzduiește și alte sisteme informatice și de comunicații aparținând STS. În acest sens, Centrul de Date Principal I va fi dotat cu unități IT&C care vor asigura resurse hardware și software pentru furnizarea de servicii informatice și de comunicații. Facilitatea care integrează Centrul de Date Principal I va găzdui infrastructura de Cloud Privat Guvernamental", se arată în caietul de sarcini al licitației.
Prin amenajarea centrului de date se vor crea condițiile necesare dotării ulterioare cu infrastructură TIC și se va asigura de către STS trecerea de la găzduirea infrastructurilor fizice ale sistemelor informatice ale autorităților publice (colocare) către o infrastructură virtuală, scalabilă, cu ajutorul căreia autoritățile publice (implicit și STS pentru sistemele informatice proprii) nu vor mai fi nevoite să investească în viitor în modernizarea fizică, ci doar în actualizarea/dezvoltarea de aplicații informatice ale sistemelor proprii, pliate pe cerințele operaționale specifice cât și pe cerințele actuale existente și viitoare la nivel european, cu ajutorul cărora vor putea oferi servicii fiabile către cetățeni/mediu de afaceri.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
CITEȘTE ȘI Nume mari - Orange, eMAG, Vodafone - se luptă pe un buget de peste 570 milioane lei al viitoarei platforme de cloud guvernamental
"Beneficiile integrării serviciilor care vor fi susținute de infrastructurile găzduite de Centrul de Date Principal I vor avea un impact major asupra modului în care interacționează atât autoritățile publice între ele cât și în relația cu mediul de afaceri și cu cetățeanul, atât în prezent cât și în viitor, deoarece prin operaționalizarea Centrului de date de Date Principal I se vor crea condițiile susținerii serviciilor existente sau care vor fi dezvoltate în perioada următoare la nivel național și european, respectând arhitectura de interoperabilitate la nivel european. Echipamentele necesare pentru amenajarea Centrului de Date Principal I care fac obiectul achiziției vor fi produse noi, la standarde tehnologice aliniate la cerințele actuale", mai scrie în caietul de sarcini.
Centrul de Date Principal I va fi amplasat în București.
Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI Buget de peste 400 milioane lei pentru infrastructura de cloud guvernamental
Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,866 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată într-un proiect de act normativ al Executivului. Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicaților speciale pentru autoritățile publice din România și alți utilizatori prevăzuți de lege. Instituția are structură militară și face parte din Sistemul Național de Apărare.
CITEȘTE ȘI Licitația pentru proiectul de cloud guvernamental, pregătită să fie lansată rapid, după breșa de securitate din Parlament. Mari companii de tehnologie interesate
Telecomunicațile speciale reprezintă transmisii, emisii sau recepții de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informații de orice natură prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatori aprobați prin lege.
Autoritățile publice ale statului în folosul cărora funcționează telecomunicațiile speciale sunt Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, instituțiile care desfășoară activități în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, administrația publică centrală și locală, organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale și al unor organisme neguvernamentale de interes național, Curtea Supremă de Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.