Una dintre cele mai populare aplicații meteo trimite coordonatele GPS ale utilizatorilor către un terț fără acordul acestora

Una dintre cele mai populare aplicații meteo trimite coordonatele GPS ale utilizatorilor către un terț fără acordul acestora
scris 23 aug 2017

Un cercetător în domeniul securității cibernetice a descoperit că populara aplicație AccuWeather trimite coordonatele utilizatorilor către o companie terță fără acordul acestora.

În cauză este versiunea de iPhone a aplicației AccuWeather, deși nu ar fi deloc surprinzător dacă aceleași nereguli se vor descoperi și pe Android, iar cel care a făcut descoperirea și a postat pe Twitter despre ea este cercetătorul în domeniul securității Will Strafach.

Acesta avertizează că AccuWeather trimite coordonatele utilizatorilor către un terț numit RevealMobile, o companie mai puțin cunoscută din domeniul advertising-ului digital, interesat să cunoască cât mai multe despre traseul zilnic al oamenilor.

Google ar putea lansa o pereche de căști inteligente, care funcționează cu Google Assistant CITEȘTE ȘI Google ar putea lansa o pereche de căști inteligente, care funcționează cu Google Assistant

Dacă această practică nu este neapărat o noutate în domeniul extrem de precar al intimității digitale, iar accesarea coordonatelor GPS are sens pentru o aplicație care oferă date localizate despre starea vremii, Strafach a descoperit că modalitatea de colectare a datelor este extrem de agresivă și complet ieșită de sub controlul utilizatorului.

Strafach susține că AccuWeather colectează și trimite către terț coordonatele utilizatorilor săi chiar și când aceștia nu permit aplicației să acceseze GPS-ul. Aplicația face acest lucru prin colectarea datelor privind rețeaua wireless la care este conectat telefonul. Aceasta nu este o metodă de urmărire la fel de precisă precum accesarea GPS-ului, dar oferă totuși o localizare aproximativă a utilizatorului.

Cei de la AccuWeather au emis un comunicat în care arată că vor modifica aplicația astfel încât coordonatele GPS să nu mai fie colectate decât atunci când utilizatorul își dă acordul în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
accuweather
iphone