Victorie pentru Elon Musk după postări care i-ar fi indus în eroare pe investitorii Tesla. Ce a scris pe Twitter și cum i-a convins pe jurați

Victorie pentru Elon Musk după postări care i-ar fi indus în eroare pe investitorii Tesla. Ce a scris pe Twitter și cum i-a convins pe jurați
scris 4 feb 2023

Elon Musk a fost exonerat de acuzații de prejudicii materiale aduse investitorilor, după ce a postat un mesaj pe Twitter în care vorbea despre scoaterea la vânzare a unor acțiuni la compania sa Tesla și a spus că are finanțarea asigurată pentru producătorul de automobile electrice, informează BBC și Reuters.

Elon Musk s-a confruntat cu un proces colectiv intentat în numele acționarilor Tesla, care au susținut că i-a indus în eroare cu acel tweet din august 2018, arată news.ro.

O curte cu juri din San Francisco a constatat însă vineri că directorul general al Tesla, Elon Musk, și compania sa nu sunt răspunzători pentru inducerea în eroare a investitorilor atunci când Musk a scris pe Twitter, în 2018, că a are fonduri pentru a privatiza compania de automobile electrice. Achiziția propusă, de 72 de miliarde de dolari, nu s-a materializat niciodată.

Google confirmă că va implementa un model lingvistic în propriul motor de căutare CITEȘTE ȘI Google confirmă că va implementa un model lingvistic în propriul motor de căutare

Dacă jurații l-ar fi declarat vinovat, Elon Musk putea fi obligat să plătească daune de miliarde de dolari.

Decizia este considerată importantă pentru Elon Musk însuși, care și-a apărat cu fermitate libertatea de a scrie pe Twitter.

Jurații au ajuns la un verdict la două ore după ce a început deliberările.

"Juriul a avut dreptate", a declarat jurnaliștilor avocatul lui Musk, Alex Spiro, după verdict, refuzând să spună mai multe.

CE A SCRIS MUSK PE TWITTER

A doua cea mai bogată persoană din lume a creat probleme juridice și de reglementare prin utilizarea uneori impulsivă a rețelei sociale Twitter, platforma pe care a și cumpărat-o, pentru 44 de miliarde de dolari, în octombrie anul trecut.

UE studiază dacă Big Tech ar trebui să plătească o parte din costurile rețelei de telecomunicații CITEȘTE ȘI UE studiază dacă Big Tech ar trebui să plătească o parte din costurile rețelei de telecomunicații

Acționarii Tesla au susținut că Musk i-a indus în eroare atunci când a scris pe Twitter, la 7 august 2018, că are în vedere privatizarea companiei la 420 de dolari pe acțiune, un preț cu 23% mai ridicat față de închiderea bursieră din ziua precedentă, și a spus că ar avea "finanțarea asigurată". Investitorii au mai spus că Musk a mințit atunci când a scris pe Twitter, mai târziu în aceeași zi, că "sprijinul investitorilor este confirmat".

Prețul acțiunilor Twitter a urcat după aceste tweet-uri și apoi a scăzut din nou, după 17 august 2018, când a devenit clar că preluarea Tesla nu se va realiza.

Un economist angajat de acționari a calculat că pierderile investitorilor s-ar fi ridicat la 12 miliarde de dolari.

Și Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori l-a dat în judecată pe Musk în luna septembrie 2018 pentru că i-ar fi mințit pe investitori atunci când a declarat că finanțarea este asigurată. Musk și Tesla au ajuns la o înțelegere și fiecare a plătit amenzi de 20 de milioane de dolari, în timp ce Musk a fost de acord să se retragă din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Tesla.

CUM I-A CONVINS ELON MUSK PE JURAȚI

Pe parcursul celor trei săptămâni de proces, Musk a petrecut aproape nouă ore în boxa martorilor, spunându-le juraților că el consideră că tweet-urile sale spuneau un adevăr. El a spus că obținuse finanțarea necesară, inclusiv un angajament verbal din partea fondului suveran de investiții al Arabiei Sauditei, dar ulterior, Fondul a revenit asupra angajamentului său. Musk a mai declarat că a crezut că ar fi putut vinde suficiente acțiuni ale companiei sale de rachete SpaceX pentru a finanța o achiziție și că a considerat că "finanțarea era asigurată" doar cu acțiunile SpaceX.

Samsung ar putea folosi memorii diferite pe modelele din seria Galaxy S23 CITEȘTE ȘI Samsung ar putea folosi memorii diferite pe modelele din seria Galaxy S23

Musk a mai spus că a postat acele tweet-uri pentru a-i pune pe micii acționari pe picior de egalitate cu marii investitori care știau despre tranzacție. El a recunoscut însă că nu a avut angajamente formale din partea fondului saudit și a altor potențiali finanțatori.

În plus, Musk a mai argumentat în favoarea sa că tweet-urile sale în general nu au afectat acțiunile Tesla. "Doar pentru că scriu ceva pe Twitter nu înseamnă că oamenii cred sau vor acționa în consecință", a declarat Musk în fața juraților.

Avocatul lui Musk, Alex Spiro, a declarat că tweetul lui Musk cu "finanțarea asigurată" a fost "inexact din punct de vedere tehnic", dar că investitorilor le-a păsat doar de faptul că Musk se gândea la o achiziție. "Întregul caz este construit pe o alegere greșită a cuvintelor", a spus el. "Cui îi pasă de alegerea proastă a cuvintelor?", a adăugat avocatul. "Doar pentru că este un tweet prost nu înseamnă că este o fraudă", a punctat Spiro în timpul pledoariilor finale.

Pentru Musk, verdictul favorabil ia o oarecare presiune de pe finanțele sale, într-o perioadă în care trebuie să plătească împrumuturi de miliarde de dolari pentru achiziționarea Twitter. Decizia de vineri continuă un șir de verdicte favorabile lui Elon Musk, de la procesul intentat în legătură cu achiziționarea de către Tesla a companiei SolarCity, o companie de energie solară aflată în dificultate, și până la procesul de defăimare intentat pentru că a numit "pedofil" un voluntar care participase la o operațiune de salvare într-o peșteră din Thailanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
musk
twitter