Cum poate fi gestionat și economisit consumul de date pe mobil cu Datally, noua aplicație lansată de Google

Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 4 dec 2017

Portofoliul de aplicații mobile al celor de la Google este mai bogat cu un produs care vizează traficul de date și permite utilizatorilor să controleze consumul realizat de aplicațiile instalate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile în care traficul de date este cel mai prețios produs oferit de operatorii GSM utilizatorilor de smartphone-uri și având în vedere că acesta reprezintă o resursă limitată pentru majoritatea abonaților și posesorilor de cartele, gestionarea consumului devine o operațiune cu care aceștia trebuie să se obișnuiască pentru a preveni consumul timpuriu al traficului lunar avut la dispoziție.

La o cartelă de 5 euro, spre exemplu, un utilizator primește 2 GB pentru 28 de zile. Pentru un utilizator care folosește constant aplicații de streaming audio și video, 2 GB de date se pot consuma în doar câteva zile.

În afară de consumul pe care utilizatorul îl face direct, prin accesarea și folosirea aplicațiilor, o parte însemnată din trafic vine de la conexiunile pe care aplicațiile le fac la anumite intervale de timp în fundal.

Internele pun pe masă peste 20 milioane de lei pentru computere, imprimante și faxuri. 8 firme au depus oferte CITEȘTE ȘI Internele pun pe masă peste 20 milioane de lei pentru computere, imprimante și faxuri. 8 firme au depus oferte

Datally, aplicația proaspăt lansată de Google, promite să ajute utilizatorii să reducă traficul de date și să le ofere acestora control deplin asupra conexiunilor la internet realizate de aplicațiile instalate.

În fapt, cei de la Google susțin că au realizat un test la care au participat 500.000 de utilizatori din Filipine. În urma acestuia, cei care au folosit Datally ar fi economisit aproximativ 33% din traficul de date.

Datally are două componente principale: partea de analiză, care-i permite utilizatorului să înțeleagă ce aplicații și sub ce formă fac trafic, și parte de control care presupune acceptarea sau refuzarea conexiunilor.

Analiza constă contorizarea traficului făcut de fiecare aplicație în parte, utilizatorul putând vedea, pe anumite intervale de timp, ce aplicații consumă cele mai multe date.

 

Pe baza acestor informații, anumite aplicații pot fi blocate complet de la a conexiunea de date. Acest lucru se poate realiza, simplu, prin apăsarea butonului care simbolizează un lacăt din dreptul fiecărei aplicații.

Pentru a gestiona conexiunile, aplicația celor de la Google folosește un VPN prin care este redirecționat traficul făcut de aplicații. Utilizatorul trebuie să știe că toate conexiunile vor fi trecute prin “filtrul Google”.

În același scop, economisirea traficului de date, Datally va încerca pe cât posibil să ajute utilizatorul în găsirea unei conexiuni WiFi.

Șeful securității cibernetice britanice sfătuiește guvernul să evite programele antivirus ruse CITEȘTE ȘI Șeful securității cibernetice britanice sfătuiește guvernul să evite programele antivirus ruse

Astfel, aplicația are o secțiune dedicată localizării unei rețele wireless în apropiere. Secțiunea este construită cu ajutorul datelor furnizate de utilizatorii aplicației, ale căror rating-uri vor scoate la suprafața cele mai bune conexiuni.

Datally are o interfață cât se poate de simplă, cu o secțiune principală, afișată la deschiderea aplicației, care listează aplicațiile care au făcut cel mai mult trafic în ultimele ore. Din această secțiune, utilizatorul poate merge către zona în care poate restricționa sau permite accesul la conexiunea de date a fiecărei aplicații în parte și la lista de rețele wireless disponibile în apropiere.

Totul, de la simplitatea interfeței la ușurința gestionării traficului și găsirea rețelelor wireless din vecinătate, trădează faptul că Datally a fost gândită în principal pentru tineri.

Aplicația este disponibilă la nivel global și poate fi instalată din Google Play Store.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
aplicatie
trafic de date