VIDEO Securitatea conexiunilor wireless a fost compromisă. Sunt afectate toate dispozitivele, de la routere, la smartphone-uri și televizoare

VIDEO Securitatea conexiunilor wireless a fost compromisă. Sunt afectate toate dispozitivele, de la routere, la smartphone-uri și televizoare
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 16 oct 2017

Cercetătorii din domeniul securității cibernetice anunță că au descoperit o problemă a conexiunilor wireless care face posibilă interceptarea și manipularea datelor transferate prin acest protocol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oamenii de știință au făcut publice detaliile problemelor de securitate pe care le-au descoperit în cadrul conexiunilor Wi-Fi. Aceștia au creat un site special care explică și exemplifică breșele de securitate și atacarea lor.

Problemele de securitate descoperite își au originea chiar în standardul Wi-Fi folosit de sute de milioane de dispozitive la ora actuală, precum routere, telefoane mobile, televizoare și orice ar putea intra în sfera lărgită a IoT (internet of things).

Caracterizate de către cercetători drept devastatoare pentru conexiunile Wi-Fi, problemele se securitate descoperite afectează toate marile sisteme de operare, la Windows, Linux și macOS, până la Android și iOS.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Dintre toate acestea, conform oamenilor de știință, cele mai afectate sunt smartphone-urile cu Android. Deși orice dispozitiv conectat la un router wireless poate fi atacat, telefoanele cu Android sunt cele mai vulnerabile, 41% dintre acestea putând cădea oricând victimă unui atac.

Inclusiv în cel mai avansat de protocol de securitate al conexiunilor wireless, WPA2, au fost descoperite vulnerabilități. Atacatorii pot intercepta datele transferate chiar și după ce acestea au fost criptate și chiar fără să fie necesară parola conexiunii.

Nivelul de insecuritate diferă între dispozitive și producători, însă toate sunt, într-o anumită măsură, suspecte la injectare de cod malițios, precum malware-uri de tip Ransomware.

Producătorii de echipamente care folosesc conexiuni wireless au fost notificați încă din timpul verii despre problemele descoperite, acestea fiind acum doar aduse la cunoștința publicului larg.

Este de așteptat ca în perioada următoare producătorii să lanseze update-uri care remedieze cel puțin parțial probleme descoperite.

Pe de altă parte, utilizatorii sunt lipsiți de control în acest moment, nici măcar schimbarea parolelor neavând vreun afect, câtă vreme chiar protocolul de securitate Wi-Fi este afectat.

viewscnt
Afla mai multe despre
wireless
wifi
securitate