VIDEO Sony și-a prezentat noua consolă de jocuri video PlayStation 5

VIDEO Sony și-a prezentat noua consolă de jocuri video PlayStation 5
scris 12 nov 2020

Lupta dintre Sony și Microsoft pe piața consolelor de jocuri video a intrat joi în faza decisivă, odată cu lansarea de către grupul japonez a noii sale console PlayStation 5, la două zile după lansarea Xbox Series a rivalului american, transmite AFP.

Start Black Friday! Care sunt produsele SensoDays de 5 stele la preț de 3 stele CITEȘTE ȘI Start Black Friday! Care sunt produsele SensoDays de 5 stele la preț de 3 stele

Spre deosebire de Microsoft, care mizează pe o lansare mondială simultană, Sony va pune în vânzare consola PlayStation 5 în două etape: Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Canada și Mexic începând de joi, iar restul lumii, în special Europa, va trebui să aștepte până pe 19 noiembrie. În plus, din cauza pandemiei, achiziționarea noii console se va face obligatoriu online, scrie Agerpres.

Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne

Cererea pentru noile console, stimulată de faptul că populația este izolată în casă din cauza crizei sanitare, se anunță a fi una puternică, iar exemplarele disponibile pentru pre-comenzi s-au epuizat în timp record. Analiștii sunt de părere că achiziționarea unei noi console va fi dificilă înainte de 2021.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

La fel ca și consola americană Xbox Series, PlayStation 5 va fi disponibilă în două versiuni: una premium, pentru care Sony a fixat același preț ca și Xbox Series X - 499 de dolari, și o versiune digitală, la fel de puternică, dar care nu are cititor de discuri, cu un preț de 399 de dolari, cu 100 de dolari mai mult decât modelul Xbox Series S.

Aceste modele de console care permit utilizatorului să joace numai jocuri descărcate pe internet sunt o mină de aur pentru producători, care pot astfel controla prețul jocurilor, eliminând costurile de fabricație și distribuție a discurilor, precum și revânzarea lor pe piața de ocazie.

"Vânzările de jocuri descărcate de pe Internet cresc fără oprire. Anul trecut eram la 50/50 însă, în 2020, pe fondul izolării, am ajuns la două treimi jocuri digitale și o treime jocuri în format fizic", a declarat Jim Ryan, directorul diviziei de jocuri video de la Sony.

În condițiile în care consolele celor două grupuri au performanțe comparabile, Sony vrea să se distanțeze în primul rând grație unor jocuri așteptate precum 'Spider-man: Miles Morales', 'Ratchet &Clank: Rift Apart' sau 'Horizon: Forbidden West'. Aceste jocuri sunt dezvoltate de studiouri cumpărate de Sony, o manieră pentru producătorul japonez să se asigure că acestea vor dezvolta jocuri în exclusivitate pentru consola sa și să profite din vânzarea lor. În prezent, grupul Sony controlează 14 studiouri de jocuri video.

"Nu excludem posibilitatea unei achiziții externe în acest sens", a spus Jim Ryan, după ce rivalul american Microsoft a preluat recent studiourile Bethesda și catalogul său de jocuri ce include serii de succes, precum 'Fallout' sau 'The Elder Scrolls'.

Prin PlayStation 5, Sony vrea să repete succesul precedentei console PlayStation 4, lansată în 2013, care s-a vândut de două ori mai bine decât Xbox One la nivel mondial.

"Cu PS4, Sony a devastat piața consolelor de jocuri video. Va trebui să facă tot posibilul pentru a cuceri piața occidentală pentru a se asigura că menține decalajul care îl separă de Microsoft", este de părere Serkan Toto, analist la Kantan Games.

De mai muți ani, Sony a renunțat la piața japoneză, care este dominată de Nintendo. De exemplu, doar 8% din totalul consolelor PS4 au fost vândute în Japonia. Pentru a-și reorienta strategiape piața americană, Sony a mutat în 2016 operațiunile PlayStation de la Tokyo în California și a unificat procesul de decizie și producție sub umbrela echipelor sale americane.

Majoritatea analiștilor se așteaptă ca Sony să își devanseze concurentul american după numărul de console vândute. Cu toate acestea, pe termen lung, Microsoft ar putea să recupereze decalajul față de rivalul japonez grație unei strategii axate mai mult pe jocurile de pază de abonament și pe streaming.

viewscnt
Afla mai multe despre
sony
playstation 5