Zuckerberg riscă să petreacă o noapte în turnul Big Ben, dacă nu va accepta invitația de audiere în Parlamentul britanic

Zuckerberg riscă să petreacă o noapte în turnul Big Ben, dacă nu va accepta invitația de audiere în Parlamentul britanic
scris 2 mai 2018

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a fost invitat din nou în fața parlamentarilor britanici pentru a fi audiat, iar în caz contrar riscă o citație oficială. Dacă va refuza, Parlamentul i-ar putea cere lui Zuckerberg să petreacă o noapte în turnul cu ceas al Palatului Westminster, relatează Bloomberg.

Penalizările pentru sfidarea Parlamentului variază. Teoretic, dar extrem de improbabil, Camera Comunelor i-ar putea cere lui Zuckerberg să se prezinte pentru a fi criticat pentru comportamentul său, scrie News.ro.

Șeful Facebook ar putea fi amendat, dar această pedeapsă nu a mai fost folosită din 1666. În ultimă instanță, parlamentarii ar putea să îl avertizeze că îl vor trimite în turnul cu ceas al Palatului Westminster, cunoscut sub numele Big Ben, ceea ce nu s-a mai din 1880.

VIDEO A fost deschis primul sediu bancar operat 100% de roboți. Perspectivele domeniului digital - anunțate de experți, guvernanți și cei mai puternici jucători în domeniu la WeLoveDigital.forum CITEȘTE ȘI VIDEO A fost deschis primul sediu bancar operat 100% de roboți. Perspectivele domeniului digital - anunțate de experți, guvernanți și cei mai puternici jucători în domeniu la WeLoveDigital.forum

Damian Collins, șeful comisiei guvernamentale britanice care investighează rolul mediei sociale în răspândirea știrilor false, a adresat marți o scrisoare Facebook, pentru a-și exprima nemulțumirea față de dovezile prezentate de directorul pentru Tehnologie  al companiei, Mike Schroepfer.

Collins l-a invitat încă o dată, oficial, pe directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, să prezinde personal dovezi, împreună cu răspunsuri la 40 de întrebări la care Facebook nu a răspuns.

Scrisoarea îi reamintește lui Zuckerberg că următoarea dată când va veni pe teritoriul Marii Britanii se va supune legislației britanice. În funcție de reacția Facebook, Collins și comisia pe care o conduce ar putea decide să îl acuze pe Zuckerberg de sfidarea Parlamentului, aceasta fiind una dintre puținele puteri rămase la dispoziția comisiei.

Există un precedent de acest fel. Irene Rosenfeld, directorul general al Kraft Foods, nu s-a prezentat în fața comisiei pentru afaceri, inovații și meserii, în martie 2011, pentru a răspunde întrebărilor legate de controversata preluare a companiei Cadbury, cu toate că alți reprezentanți ai grupului au fost audiați.

”În opinia noastră, Kraft a fost foarte aproape de a sfida Camera”, a apreciat atunci comisia.

Timpurile s-au schimbat însă de când Parlamentul britanic l-a obligat pe parlamentarul Charles Bradlaugh să petreacă noaptea din 23 iunie 1880 în turnul cu ceas, după ce a refuzat să depună jurământul de credință obligatoriu pentru fiecare ministru ales.

Cu toate acestea, o altă comisie a decis în 2013 că dacă parlamentarii încearcă să pedepsească pe cineva de sfidare ar putea încălca Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care stipulează dreptul la un proces corect ”din partea unui tribunal independent și imparțial”.

Zuckerberg are termen până pe 11 mai să confirme prezența  la audiere, a anunțat guvernul într-un comunicat la care a fost atașată o copie a scrisorii.

Din fericire pentru Zuckerberg, notează Bloomberg, potrivit arhivei Camerei Comunelor, ”fosta celută este folosită în prezent pentru alte scopuri”.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
mark zuckerberg