BRAT cere autorităților să sprijine editorii legitimi de presă scrisă și online, în contextul crizei generate de COVID-19

BRAT cere autorităților să sprijine editorii legitimi de presă scrisă și online, în contextul crizei generate de COVID-19
scris 23 mar 2020

Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), asociație profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă și online din România, care împreună editează mai mult de 350 de site-uri, ziare și reviste, a transmis Secretariatului General al Guvernului o propunere ce cuprinde măsuri care să limiteze efectele negative ale instituirii stării de urgență și pandemiei COVID-19 asupra instituțiilor de presă, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Solicitarea a fost transmisă prin semnarea, împreună cu ARCA – Asociația Română de Comunicații Audiovizuale, a unui apel comun către Guvern, în care starea presei, indiferent de modul ei de a ajunge la public (online, radio, TV, publicații), este adusă în atenția autorităților.

Aceste măsuri cuprind includerea companiilor care editează site-uri, ziare sau reviste pe lista celor ce pot beneficia de exceptări de la plata sau amânări ale plăților taxelor și impozitelor, sprijin de stat, utilizarea site-urilor și ziarelor în realizarea comunicărilor oficiale ale autorităților, includerea activităților realizate de editori în sprijinul informării publicului în categoria serviciilor esențiale.

„Recomandăm autorităților direcționarea unui eventual sprijin către acele companii care editează produse media online sau tipărite și care respectă standardele profesionale ale industriei, făcând eforturi în sensul profesionalizării și transparentizării activității proprii”. 

În plus, „pentru a înlătura orice suspiciune ori a lăsa loc de abuzuri și pentru a nu încuraja prin acest demers tocmai finanțarea surselor îndoielnice de informare”, care promovează știrile false, alarmiste și neverificate, „BRAT se pune la dispoziția autorităților pentru a crea un set de criterii prin care se pot identifica editorii de bună-credință”.

Printre aceste criterii se numără existența unui sediu social valid, a unui administrator identificabil al societății, apartenența la o organizație profesională recunoscută sau aderarea la un cod etic, a unui număr minim de angajați cu forme legale, site-uri si publicații care respectă standardele globale ale industriei și reglementările de tip GDPR, precum și dovezi clare asupra impactului crizei COVID-19 în situațiile financiare ale societăților editoare (de exemplu, un impact de minim 25% scădere în venituri față de aceeași perioadă a anului precedent).

FOTO Cineplexx România se extinde cu un nou cinematograf CITEȘTE ȘI FOTO Cineplexx România se extinde cu un nou cinematograf

Editorii de presă scrisă și online din România vor participa în continuare la procesul de informare a publicului în vederea limitării răspândirii epidemiei de coronavirus și își manifestă disponibilitatea pentru dialog cu autoritățile, se mai arată în comunicat.

Printre efectele imediate ale măsurilor stabilite de autorități în vederea stopării epidemiei de COVID-19 se înscriu scăderea cu peste 50% a veniturilor din publicitate, cu peste 90% a celor din vânzarea și distribuția la chioșcurile de ziare, reducerea drastică a tirajelor publicațiilor, sistarea apariției edițiilor tipărite.

Creatorii de conținut scris, companiile ce furnizează știri online și cei din presa tipărită, nu au surse de venit care să nu fie afectate semnificativ de criza generată de instituirea stării de urgență. „Fără sprijinul imediat al autorităților, o mare parte dintre companiile care activează în acest domeniu își vor înceta activitatea, punând astfel în pericol informarea obiectivă și corectă a publicului”.

Internetul este principala sursă de informare pentru 70% din populația activă, procentul depășind 75% pentru populația cu vârstă sub 35 de ani. 35% din populația României utilizează ca sursă principală de informare presa scrisă, fenomen prezent în proporție mai mare la populația de peste 65 ani.

Începând cu 9 martie 2020, știrile online au înregistrat valori duble de trafic, iar consumul general de informații publicate pe site-uri a crescut cu 54%. Cele mai importante site-uri de știri înregistrau în ultimele luni între 1 milion și 3 milioane de vizitatori lunar, fiind importante surse de știri pentru publicul larg.

Pentru luna martie 2020 este estimat, pe baza datelor de trafic deja înregistrate, că numărul persoanelor ce vor accesa site-uri de știri va depăși 4 - 5 milioane, devenind cele mai importante canale de informare din România. În acest context, menținerea funcțională a instituțiilor de presă ce furnizează știri corecte este esențială, atât pentru publicul larg, cât si pentru autorități.

viewscnt
Afla mai multe despre
presa
ajutor
guvern
virus