Președintele BBC a demisionat după ce a omis să declare că l-a ajutat pe fostul premier Boris Johnson să împrumute un milion de dolari

Președintele BBC a demisionat după ce a omis să declare că l-a ajutat pe fostul premier Boris Johnson să împrumute un milion de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2023

Președintele BBC, Richard Sharp, a demisionat, după ce un raport independent a constatat că a încălcat regulile în materie de numire a funcționarilor publici nedezvăluind un potențial conflict de interese, întrucât, în calitatea sa de bancher, îl ajutase pe premierul Boris Johnson, în funcție atunci când Sharp a fost numit la televiziunea publică britanică, să facă un împrumut de un milion de dolari, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sharp a declarat că a fost de acord să rămână în funcție până la sfârșitul lunii iunie, pentru a da timp guvernului să-i găsească un înlocuitor, scrie News.ro

Postul Profit News TV a intrat în TOP 5 la nivel național al celor mai citate surse de televiziune CITEȘTE ȘI Postul Profit News TV a intrat în TOP 5 la nivel național al celor mai citate surse de televiziune

Plecarea sa survine într-un moment în care televiziunea publică britanică, care se finanțează printr-o taxă plătită de gospodăriile britanice, este supusă unui control politic sporit. Luna trecută, o dispută foarte mediatizată cu prezentatorul Gary Lineker, foarte bine plătit, pe tema imparțialității jurnalistice, a dominat titlurile ziarelor din Marea Britanie.

Richard Sharp, fost bancher la Goldman Sachs, a devenit președintele BBC în 2021. Însă în februarie anul acesta, o comisie a parlamentului a spus că a făcut "erori semnificative de judecată" prin faptul că nu și-a declarat implicarea în împrumutul acordat lui Boris Johnson. Investigația, inițiată de organismul de supraveghere a numirilor publice, a examinat modul în care Sharp a fost selectat de guvern în 2021 pentru a prezida corporația BBC. În mod specific, a analizat dacă Sharp a dezvăluit deplin transparent detaliile rolului său în facilitarea unui împrumut de 800.000 de lire sterline (1 milion de dolari) pentru premierul Boris Johnson înainte de a fi numit președinte la BBC.

Raportul independent menționează că biroul lui Boris Johnson din Downing Street l-a recomandat pe Sharp ca fiind "un candidat puternic" pentru rolul de președinte BBC, pentru care fuseseră depuse 23 de candidaturi.

Raportul a constatat că, deși a încălcat codul guvernamental pentru numirile publice, această încălcare nu a invalidat în mod necesar numirea sa. Andrew Heppinstall, cel care a efectuat ancheta, a declarat că este "fericit să consemneze" că nu a văzut nicio dovadă că Sharp ar fi avut vreun rol în afacerile financiare private ale lui Johnson, în afară de încercarea de a-l recomanda.

Sharp a susținut că nu a fost implicat direct în acordarea împrumutului sau în aranjarea unei garanții sau a oricărei finanțări și că nu a făcut decât să încerce să îl prezinte pe omul de afaceri canadian Sam Blyth unui oficial guvernamental la sfârșitul anului 2020.

Gala Destinația Anului 2023 a dezvăluit câștigătoarele Destinația Anului 2023 - cele mai atractive destinații turistice din România CITEȘTE ȘI Gala Destinația Anului 2023 a dezvăluit câștigătoarele Destinația Anului 2023 - cele mai atractive destinații turistice din România

Sharp a mai declarat că, în opinia sa, greșeala a fost "neintenționată și nu a fost materială". Însă, totodată el a recunoscut că dacă ar rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului său de patru ani, ar deturna atenția de la "treaba bună" pe care o face radiodifuzorul public.

"Am decis că este corect să dau prioritate intereselor BBC", a declarat Sharp într-un comunicat. "Prin urmare, în această dimineață, am demisionat din funcția de președinte al BBC", a anunțat el.

Lucy Powell, purtătoarea de cuvânt pe probleme de cultură a Partidului Laburist, din opoziție, a declarat că această breșă de corectitudine a "cauzat daune incalculabile reputației BBC și a subminat grav independența sa, ca urmare a clientelismului conservatorilor".
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bbc
demisie