Radio Europa Liberă, gata să fie relansat în Ungaria

Radio Europa Liberă, gata să fie relansat în Ungaria
scris 11 sep 2019

Radio Europa Liberă (Radio Free Europe/ Radio Liberty), organizație finanțată de guvernul Statelor Unite care transmite știri și analize în țări din Europa de est, Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde „presa liberă este interzisă sau nu este bine stabilită”, este gata să fie relansat în Ungaria, potrivit bbj.hu.

Această acțiune vine după ce postul a fost relansat în România și Bulgaria, scrie News.ro.

În timpul Războiului Rece, Radio Europa Liberă emitea în țările-satelit Uniunii Sovietice. După căderea Zidului Berlinului, a fost închis în Ungaria în 1993, căderea comunismului fiind considerată misiune îndeplinită.

Undă verde: Fondul american Bain Capital preia pachetul majoritar la Kantar, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață, cu operațiuni și în România CITEȘTE ȘI Undă verde: Fondul american Bain Capital preia pachetul majoritar la Kantar, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață, cu operațiuni și în România

New York Times a notat că această relansare a serviciului de către agenția federală independentă reflectă îndepărtarea Ungariei de la o guvernare liberă și deschisă sub conducerea prim-ministrului Viktor Orban și că poate fi văzută ca o lovitură dată președintelui american Donald Trump, care face eforturi pentru o relație mai apropiată cu Guvernul ungar.

Pentru relansare este nevoie de aprobarea Congresului SUA, iar acest lucru ar putea fi făcut luna aceasta.

„Ne-am făcut temele și știm că avem un sprijin important și ne pregătim să mergem mai departe”, a spus șeful U.S. Agency for Global Media, John Lansing. El a adăugat că bugetul inițial pentru acest serviciu este de până la 750.000 de dolari.

Lansing se așteaptă ca lansarea să aibă loc în mai 2020. „Este ilegal ca Guvernul american să intervină în independența noastră editorială”, a mai spus el.

NYT a mai scris că Guvernul lui Orban controlează presa națională și mare parte din cea privată. Un raport al Comisiei Europene lansat vara aceasta a arătat că conglomeratul media pro-guvern Central European Press and Media Foundation (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány - KESMA), fondat de partidul Fidesz în noiembrie 2018, pune în pericol libertatea presei și pluralitatea în Ungaria.

De la revenirea lui Orban la putere în 2010, Ungaria a scăzut în World Press Freedom Index (realizat de organizația Reporteri Fără Frontiere) de pe locul 23, în 2010, pe 65, în 2015. În 2019, Ungaria s-a clasat pe locul 87 din 180 de țări.

Ungaria, spre deosebire de România și Bulgaria, este singura țară membră a Uniunii Europene retrogradată ca „parțial liberă” de Freedom House, organizație independentă americană. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
radio europa liberă
ungaria