Studiu PwC: Piața de publicitate online din România va depăși 50 milioane euro

Studiu PwC: Piața de publicitate online din România va depăși 50 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2018

Valoarea totală raportată a pieței de publicitate online din România, pentru primul semestru al anului 2017, a fost de aproximativ 20,3 milioane euro, înregistrând o creștere de 15% față de același semestru al anului 2016, raportat la valoarea anuală în lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În acest an, specialiști estimează că piața va depăși pragul de 50 milioane de euro.

Publicitatea în regim Programmatic reprezintă 19% din totalul veniturilor din prima jumătate a anului 2017, iar publicitatea pe mobil, 42%, arată studiul ROADS (Romanian Online Advertising Study), derulat de IAB România cu sprijinul PwC România.

Formatele Display embedded rămân cel mai utilizat mod de a face reclamă, alături de formatele de Display Social Media și Publicitate în motoarele de căutare, având o pondere de  53% din valoarea totală a pieței de publicitate digitală. Ponderea formatelor intruzive & video a fost de 17% din totalul volumului de publicitate rulat în prima jumătate a lui 2017 față de 13% în primul semestru al lui 2016.

Comparativ, pentru întreg anul 2017 se previzionează o creștere cu aproximativ 10% a industriei europene, ajungând la o valoare aproximativă de 46 miliarde de euro. La nivel european, creșterea pieței de publicitate online este bazată în special pe mobile și Video.

Liviu Tudor deschide camere de cazare de 4 stele în parcul de afaceri West Gate pentru companiile chiriașe: Este mult mai ușor și productiv să-ți cazezi la 3 minute de birou partenerii sau colegii CITEȘTE ȘI Liviu Tudor deschide camere de cazare de 4 stele în parcul de afaceri West Gate pentru companiile chiriașe: Este mult mai ușor și productiv să-ți cazezi la 3 minute de birou partenerii sau colegii

Ca referințe pe industrii, se remarcă o creștere semnificativă a bugetelor advertiserilor din industria Food (+52%), sectorul Financiar arata o ușoară creștere +8%, timp în care Telecomul își menține bugetele (+1%).

Segmentele de advertiseri cu o pondere de 25% din totalul veniturilor din publicitate în prima parte a lui 2017 arată o ușoară creștere de bugete în acest semestru fie înregistrează scădere de bugete ca de exemplu: cosmetică (-15%), igienă personală (-24%), retail online (+2%) și auto-moto (+4%). Alte industrii cu creșteri semnificative de la semestru la semestru ar fi Entertainment&the media (+49%), Household appliances (+62%) și Retail (+84%).

Valoarea totală raportată în studiul ROADS este calculată pe baza cifrelor facturate de către participanți, atât site-uri și publisheri locali cât și agenții media (raportând ceea ce facturează atât în rețele internaționale cât și în alte site-uri locale decât cele care participă independent).

“În cei 10 ani de când PwC realizează pentru IAB România studiul de măsurare a volumului pieței de publicitate online din țara noastră, am fost martorii unei maturizări semnificative a acestui segment al industriei de publicitate, atât din punct de vedere cantitativ din perspectiva bugetelor alocate de companii reclamei pe Internet (cu o rată medie de creștere anuală de 18% a valorii raportate a pieței), cât și calitativ, prin prisma formatelor de publicitate disponibile, a tipurilor de tranzacții și a platformelor folosite. De asemenea, de-a lungul anilor au intrat în studiu companii tot mai relevante pentru piața locală. Dacă din punct de vedere al volumelor vehiculate, Romania se află încă sub potențial, existând suficient loc de creștere în următorii ani, din punct de vedere al tehnologiilor, industria de publicitate online din țara noastră încearcă să țină pasul cu tendințele europene. Conținutul video devine tot mai important, programmaticul câștigă teren, încet dar sigur, în fața metodelor tradiționale de tranzacționare, iar dispozitivele mobile țintesc pragul de 50% în totalul bugetelor de publicitate digitală. Piața va continua să crească în următorii ani (previzionăm că va depăși pragul de 50 milioane de euro în 2018) și va deveni tot mai sofisticată. Însă rămâne de văzut în ce măsură creatorii locali de conținut vor reuși să-și îmbunătățească serviciile digitale și să devină mai relevanți pentru consumatori, pentru a rezista "asaltului" platformelor de social media și messaging - cu un rol tot mai important în distribuția și consumul de conținut online" a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanță pentru Management, PwC România.  

Și editorul revistei Playboy își va închide pagina de Facebook CITEȘTE ȘI Și editorul revistei Playboy își va închide pagina de Facebook

Investiția în publicitatea pe Mobile își aloca 42% din piața locală, fiind aliniată la tendințele europene (unde mobile-ul reprezintă 41,4% din totalul investițiilor în publicitate digitală).

La nivel European, creșterea pieței de publicitate online este bazată în special pe mobile și Video. Pentru întreg anul 2017 se previzionează o creștere cu aproximativ 10% a industriei Europene - ajungând la o valoare aproximativă de 46 miliarde de euro.

“Trendurile investițiilor în media confirma conținutul video ca fiind lider în preferințe, iar dispozitivele mobile sunt cele mai utilizate pentru vizualizarea conținutului. Provocarea principală este găsirea unui mix ideal între mediul digital și cele tradiționale pentru a obține rezultatele așteptate”,  Silvia Dumitrașcu – Digital Marketing Manager, ING Bank Romania.

Studiul ROADS (Romanian Online Advertising Study) reprezintă studiul cel mai important pentru industria locală de advertising online din România, analizând piața în funcție de trei criterii principale: formatele de publicitate folosite, categoriile de advertiseri care au utilizat publicitatea pe Internet și lunile din fiecare semestru pentru determinarea sezonalității.

Cifrele nu includ costuri de producție.

Interactive Advertising Bureau România (IAB Romania) este asociația industriei de marketing și publicitate interactivă din România și membru fondator, în 2008,  al rețelei IAB Europe. Prezentă în România din 2006, reunește cele mai importante agenții de publicitate (media si digitale), regii de media, publisheri autohtoni și companii prestatoare de servicii dedicate industriei de publicitate interactivă – online, mobile și alte canale interactive.

viewscnt
Afla mai multe despre
publicitate online
pwc