ANEVAR va lansa în ianuarie o bază de informații fiscale cu evaluările proprietăților luate în calcul la impozitare

ANEVAR va lansa în ianuarie o bază de informații fiscale cu evaluările proprietăților luate în calcul la impozitare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2015

ANEVAR vrea să la lanseze la începutul lunii ianuarie o bază de date de informații fiscale (BIF) în care toți evaluatorii să raporteze evaluările utilizate pentru impozitarea proprietăților înainte să fie raportate la Fisc, a declarat, marți, într-o conferință de presă Adrian Vascu, președintele instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”ANEVAR vrea să lanseze o bază de informații fiscale - BIF, în care toți evaluatorii vor raporta rezultatele evaluării pentru impozitare înainte să depună rapoartele la Fisc. Baza de date se va face tot în scop de monitorizare. Nu este exclus ca, după un an, să discutăm statistici din BIF, cât au fost valorile impozabile pe zone din România, pe tipuri de clădiri etc. Vom strânge aceste informații în special din rațiuni de monitorizare, de prevenție”, a explicat Vascu.

El a menționat că Asociația lucrează deja la această bază de date, care va fi finalizată la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor.

”Sprijinul pe care îl așteptăm pentru BIF provine din normele la Codul Fiscal. Așteptăm ca normele să facă o referire că rapoartele de evaluare vor fi preluate de autoritățile locale doar dacă există recipisa că informația respectivă a fost înregistrată în baza de date. Există această propunere transmisă de noi pentru norme. Să discuți cu mii de autorități locale este foarte complicat”, a spus Vascu.

Întrebat dacă această măsură ar duce la creșterea pieței de evaluare, el a menționat că nu este așteptată pentru 2016 la un avans foarte mare al pieței în acest context.

”Piața de evaluare nu va crește fparte mult, pentru că raportările se făceau oricum. Nu mă aștept la o creștere semnificativă a pieței. N-ar trebui să fie o povară mult prea mare asupra contribuabilului. Singurul segment care a intrat și va trebui să plătească tarif și evaluare și nu făceau asta până acum sunt persoanele fizice care dețineau clădiri nerezidențiale”, a precizat reprezentantul ANEVAR.

Piața de evaluare este estimată la nivelul anului 2014 la 35 de milioane de euro. Pentru acest an, Vascu estimează cel puțin un nivel similar al pieței cu cel din 2014.

ANEVAR a lansat o primă bază de date, Baza Imobiliară de Garanții, operațională din iulie 2015, care cuprinde valoarea garanțiilor imobiliare pentru creditele acordate în perioada iulie-septembrie 2014. Baza de date a fost realizată prin analiza a peste 25.000 de rapoarte de evaluare.

”Începând cu luna iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le înaintează băncilor din România”, a explicat Vascu.

Această bază de date oferă date statistice despre piața imobiliară, utile tuturor actorilor din piață, de la vânzători, cumpărători, brokeri, până la băncile comerciale, Banca Națională, alte instituții și înapoi la evaluatori. Aceasta a fost gândită nu numai ca un instrument de informare, ci și ca unul de prevenire a unor derapaje, pentru că ține sub monitorizare activitatea membrilor ANEVAR în zona evaluării pentru garantarea împrumutului.  Astfel, cifrele care ies flagrant din grafic vor da ocazia Asociației să analizeze în particular cazurile respective.

Valorile colateralelor estimate de către evaluatori în această perioadă se ridică la 4,116 miliarde de euro. Cele mai multe proprietăți evaluate pentru creditele acordate sunt cele rezidențiale, 18.905 de unități, reprezentând 73,05% din total, urmate la mare distanță de cele 2.745 de terenuri, care reprezintă 10,61% din totalul numeric.

Cele mai valoroase proprietăți evaluate sunt însă din zona comercială. Cele 2.283 de proprietăți comerciale evaluate pentru creditare s-au ridicat la peste 1,2 miliarde de euro în cele trei luni analizate.

Dintre proprietățile rezidențiale evaluate, cele mai multe au fost apartamente de bloc (14.152), reprezentând circa 75% din totalul numeric și circa 54% din cel valoric. Valoarea însumată a acestora a fost de aproximativ 633 de milioane de euro. Casele cu teren evaluate (4.257 de proprietăți) au reprezentat 22,5% din totalul numeric și 36,77% din totalul valoric.

Conform datelor din BIG (Baza Imobiliară de Garanții), cele mai multe rapoarte de evaluare au fost realizate pentru proprietățile din București (2.278 rapoarte), urmate de cele din Cluj (1.652 rapoarte), Constanța (1.561 de rapoarte), Timiș (1.185 de rapoarte) și Brașov (1.011 rapoarte). Din Capitală, cel mai activ sector pentru creditarea imobiliară a fost, în perioada analizată, Sectorul 3, cu 1.021 de rapoarte.

Topul pe orașe al celor mai scumpe proprietăți pe metru pătrat plasează tot Bucureștiul (1.013 euro/mp) în fruntea listei, urmat de Cluj (997 euro/mp), Timișoara (897 euro/mp), Constanța (869 euro/mp), Iași (849 euro/mp), Brașov (832 euro/mp), Craiova (745 euro/mp), Ploiești (740 euro/mp), Sibiu (727 euro/mp) și Tulcea (719 euro/mp). Cele mai ieftine apartamente de bloc pot fi găsite în Giurgiu, unde valoarea medie de piață pe metru pătrat ajunge la 459 de euro.

În București, cele mai scumpe proprietăți se regăsesc în Sectorul 1, unde valorile medii pe metru pătrat se ridică la 1.226 euro pentru apartamentele de bloc și 1.107 euro pentru casele cu teren. Cel mai ieftin sector pentru bucureștenii care vor să locuiască la casă pare a fi Sectorul 6, unde valoarea medie pe metru pătrat se ridică la 822 euro, iar pentru cei care preferă apartamentele de bloc, Sectorul 5, cu o valoare medie pe metru pătrat de 871 de euro.

”Avem deja și primii indici imobiliari extrași din BIG, deocamdata lunari, respectiv august față de iulie și septembrie față de august. Valorile nu au oscilat foarte mult în această perioadă, care a fost însă una destul de scurtă pentru a fi foarte relevantă. Va fi interesant când vom putea compara trimestre și apoi ani și intenționăm să publicăm periodic, pe măsură ce intrăm în posesia datelor, indexul imobiliar ANEVAR”, a conchis șeful ANEVAR.

viewscnt
Afla mai multe despre
anevar
baza de date
impozite
evaluare proprietati