Aproape jumătate din populația României, în locuințe supraaglomerate

Aproape jumătate din populația României, în locuințe supraaglomerate
scris 17 iun 2022

Aproximativ 17,5% din populația Uniunii Europene locuia, în 2020, în locuințe supraaglomerate, ceea ce înseamnă că nu erau suficiente camere pentru numărul persoanelor din gospodărie, vârstele și situația lor familială, iar în Romania aproape jumătate din populație (45,1%) locuia în locuințe supraaglomerate, cel mai ridicat nivel din blocul comunitar, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Alte țări cu rate ridicate de supraaglomerare sunt Letonia (42,5%), Bulgaria (39,5%), Polonia (36,9%) și Croația (36,2%), scrie Agerpres.

Avertisment: Sectorul construcțiilor, la un pas de colaps. Șantierele riscă să rămână goale CITEȘTE ȘI Avertisment: Sectorul construcțiilor, la un pas de colaps. Șantierele riscă să rămână goale

La polul opus, cele mai scăzute rate de supraaglomerare erau în Cipru (2,5%), Irlanda (3,2%), Malta (4,2%) și Țările de Jos (4,8%).

Pentru multe gospodării, cele mai mari cheltuieli lunare sunt legate de costurile cu locuința.

Accesibilitatea locuințelor poate fi analizată prin rata de supraîncărcare a costurilor cu locuința, care arată ponderea populației care locuia în gospodării unde se alocau pentru locuință peste 40% din venitul disponibil.

În 2020, rata de supraîncărcare a costurilor cu locuința era de 7,8% în UE, cu diferențe mari între statele membre. Rate de sub 5% erau în 13 state membre, cele mai scăzute fiind în Cipru (1,9%), Lituania (2,7%), Malta (2,8%) și Slovacia (3,2%). La polul opus, rate de peste 10% erau în Danemarca (14,1%) și Bulgaria (14,4%), cea mai ridicată fiind în Grecia (33,3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
case
populatie