Avertisment: Reabilitarea termică a clădirilor crește concentrația de... radon, un gaz cancerigen

Avertisment: Reabilitarea termică a clădirilor crește concentrația de... radon, un gaz cancerigen
scris 6 iul 2021

Cercetători ai Universității "Babeș-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca atrag atenția asupra faptului că reabilitarea termică a clădirilor, în special grădinițe și școli, care au deja un nivel crescut de radon, va duce la o și mai mare concentrație a substanței respective, care este cancerigenă.

"Cercetătorii UBB atrag atenția că, după reabilitarea termică a clădirilor în care își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult, depășind cu mult limita maximă admisă și punând în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care își petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică", se arată într-un comunicat al UBB.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Potrivit sursei citate, radonul reprezintă a doua cauză de cancer pulmonar.

"Specialiștii UBB din cadrul Laboratorului de încercări Radon "Constantin Cosma" (LiRaCC) studiază constant efectele radonului asupra sănătății. Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat. Expunerea prelungită la niveluri care depășesc 100 Bq/m3 este tratată ca o problemă serioasă de mediu și de sănătate publică. Uniunea Europeană a stipulat în Directiva CE 2013/59/Euratom obligația ca statele membre să monitorizeze și să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale și antropice. România are în implementare, încă din 2018, un Plan Național de Radon care vine în întâmpinarea acestei directive, prin care măsurarea concentrației de radon în aerul din clădiri cu școli, grădinițe și creșe, spitale și în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat, precum și aplicarea unor lucrări pentru protecția față de radon sunt obligatorii", se precizează în comunicat.

Specialiștii UBB mai arată că, în 20% dintre școlile investigate, concentrația de radon depășește limita admisă.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

"Legislația din România prevede că nivelul de referință de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentrația de radon este 300 Bq/m3, iar o astfel de expunere echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, respectiv cu efectele cauzate de fumatul a 16 țigări/zi. Universitatea Babeș-Bolyai este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului și care are rezultate științifice solide în domeniu, bazate pe o experiență de peste 30 de ani de cercetare și recunoscute de către CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare). Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirile publice în care își desfășoară activitatea majoritatea școlilor și a grădinițelor și au înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde în Ghidul de finanțare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentrației de radon, însă fără succes. În 20% din școlile investigate din România dintr-un eșantion de peste 400 de clădiri concentrația de radon a depășit valoarea limită", se menționează în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
reabilitare termică
cladiri