Piața imobiliară: Prețul materialelor de construcții a explodat, închirierile de apartamente scad la minime istorice. Piața rezidențială a reacționat cel puțin ciudat

Piața imobiliară: Prețul materialelor de construcții a explodat, închirierile de apartamente scad la minime istorice. Piața rezidențială a reacționat cel puțin ciudat
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2021

Pandemia a schimbat paradigma investițiilor imobiliare, din zona clădirilor comerciale (de birouri), unde exista o efervescență pe alocuri speculativă, spre zona rezidențială, unde cererea este în continuare excedentară, cu proiecte în dezvoltare și vândute încă din stadiul de schiță, pe o piață în care prețul materialelor de construcții la nivel mondial, cât și în România, a atins niveluri record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Imediat după lockdown, piața de birouri a reacționat emoțional: clienții au încercat să încheie înțelegerile contractuale ce vizau închirierea de spații de birouri sau să diminueze costurile cu chiria, însă după câteva luni business-urile s-au stabilizat, temerea a dispărut, iar lucrurile au început să revină, treptat, la normal. O tendință observată de noi a fost aceea că au început să fie căutate spații de birouri în clădiri tot mai noi, moderne, beneficiind de flexibilitatea proprietarilor în ceea ce privește perioadele contractuale mai mici, dar și cu beneficii suplimentare la semnarea contractelor - cum ar fi, de exemplu, amenajarea spațiilor sau o perioadă de gratuitate la plata chiriilor”, spune Constantin Căpraru, managing partner al agenție imobiliare 24REAL.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Piața rezidențială însă, a reacționat cel puțin ciudat în ultimul an. „Pe de-o parte, piața închirierilor de apartamente a scăzut la nivele istorice, cauza principală fiind închiderea activității educaționale și universitare, cât și posibilitatea de a lucra de acasă (Work From Home - WFH), în timp ce, pe de altă parte, piața vânzărilor a crescut constant lună de lună, atât din perspectiva cererii și a numărului de unități vândute, cât și a prețului cerut”, arată consultanții.

În pofida unui an marcat de multe incertitudini, piață de birouri rămâne un segment foarte important al pieței imobiliare, cu o dinamică aparte și schimbări ce vor marca sectorul pe perioade foarte lungi.

Dacă în 2020 clienții au acționat mai întâi emoțional, mai ales după ieșirea din starea de urgență, și căutau să optimizeze costurile și să diminueze suprafețele închiriate, spre finalul anului 2020 și începutul lui 2021, clienții au început, treptat, să-și reia activitatea la birou, astfel că au venit cereri din partea acestora de creștere a suprafețelor închiriate. Mai precis, de la începutul acestui an, spațiile care s-au eliberat odată cu debutul pandemiei au început să se ocupe din nou.

Revenirea angajaților la birou și faptul că spațiile de lucru încep să se ocupe din nou, va duce piața office la un nivel de închiriere și preînchiriere la finalul acestui an similar cu cel din 2019.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Totodată, există anumite sectoare de activitate și domenii care se extind și caută spații mai mari (uneori și duble), chiar dacă se vor muta în aceste spații chiar și peste un an, cum este cazul telecom, construcții/amenajări/proiectare, distribuție/producție, electronice/electrocasnice, marketing online etc.

Activitatea intensă de pe șantierele din marile orașe, impreună cu situația creată de pandemie, au dus la o inflație neașteptată a prețurilor la materialele de construcții, în unele cazuri, de exemplu, valoarea acestora dublându-se în mai puțin de un an, cum este cazul soluțiilor de izolație cu polistiren.

„În ciuda creșterii accelerate a prețurilor cu materialele de construcții, lucru care va conduce și la o scumpire a locuințelor în acest an, și care vă continua și în 2022, nu considerăm că ne aflăm într-o bulă imobiliară, de tipul celei din 2008, asta deoarece cumpărătorii de azi sunt mult mai solvabili. Piața imobiliară a învățat încă odată că produsele de calitate sunt vandabile în orice moment. Pandemia ne-a învățat că spațiul verde și terasele sunt mai importante decât am fi crezut vreodată, iar clienții încep să conștientizeze că trebuie să plătească și pentru acestea, întrucât confortul poate cere, uneori, sacrificii”, a explicat, la rândul său, Oscar Răceanu, Head of Residential Division 24REAL.

În ultimele șase luni, sectorul rezidențial a înregistrat o creștere accelerată a cererii pentru terenuri și case în zonele limitrofe ale Bucureștiului, dar și pentru terenuri (ideal cu autorizații) pentru dezvoltări imobiliare rezidențiale, în special în zona de nord, unde unitățile se vând cu prețuri și de peste 2.000 euro/mp.

viewscnt
Afla mai multe despre
apartamente
terenuri
case
office