BERD își vinde participația la Globalworth către CPI Property Group și Aroundtown. Consorțiul vrea să preia integral cel mai mare proprietar de birouri din România

BERD își vinde participația la Globalworth către CPI Property Group și Aroundtown. Consorțiul vrea să preia integral cel mai mare proprietar de birouri din România
scris 23 iul 2021

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a agreat vânzarea participației pe care o deține la Globalworth Real Estate Investments, cel mai mare proprietar de birouri din România, către Zakiono Enterprises, deținută de CPI Property și Aroundtown.

BERD deține o participație de 5% la Globalworth, potrivit celor mai recente date.

Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale

BERD a devenit acționar la Globalworth în noiembrie 2017, prin preluarea unei participații de 4,4%, în cadrul unei oferte publice pentru susținerea dezvoltării portofoliului companiei și a operațiunilor din România și Polonia, prin care compania a atras 340 de milioane de euro. Participația a fost majorată ulterior.

CPI Property Group și Aroundtown, prin intermediul Zakiono Enterprises, vor să preia integral Globalworth. Tranzacția, care are deja undă verde de la autoritățile pentru concurență din România și Polonia, a fost întârziată de refuzul acționarilor de a accepta oferta Zakiono.

Zakiono, care deține deja aproximativ 51,5% din Globalworth, a oferit 774 de milioane de euro pentru restul acțiunilor. Prețul echivalează cu o evaluare de 1,57 de miliarde de euro pentru Globalworth.

După preluarea participației BERD, consorțiul (prin Zakiono) ajunge la o participație de circa 56,5% la Globalworth, potrivit calculelor efectuate pe baza datelor disponibile.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Dezvoltatorul imobiliar CPI Property Group, controlat de miliardarul ceh Radovan Vitek, devenise, anul trecut, cel mai important acționar al Globalworth (cu o participație de peste 29%).

Tot anul trecut, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (43 de ani) a decis să iasă din afacerea Globalworth, pe care a fondat-o în 2013, prin vânzarea acțiunilor pe care le mai deținea în companie miliardarului ceh Radovan Vitek, într-o tranzacție ce depășește 230 milioane de euro.

Dezvoltatorul Arountown, cu sediul în Luxemburg, era al treilea mare acționar al Globalworth, cu un pachet de 22%.

CPI și Aroundtown și-au transferat recent participațiile la Globalworth către Zakiono, care a devenit acționarul majoritar al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
globalworth
cpi property group
aroundtown
cpi
zakiono
vanzare globalworth
papalekas
berd globalworth
berd zakiono