Impozitul pe proprietate, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026, va fi stabilit prin consultare cu primăriile și va lua în considerare atât suprafața, cât și zona și tipul de localitate în care se află, astfel încât să reflecte cu acuratețe valoarea proprietății, a anunțat premierul Ilie Bolojan.
”În ceea ce privește impozitele pe proprietate, calculul acestora va fi stabilit pe baza dialogului cu autoritățile publice locale, în așa fel încât să reflecte cât mai cu acuratețe valoarea proprietății. Această valoare a proprietății, în mod evident, este dată de suprafața acesteia și de localizarea într-o anumită zonă a unei localități, de rangul localității, este într-o reședință de județ, este într-o comună la 80 de kilometri, toți acești indicatori vor fi analizați și, în funcție de Ghidul notarilor sau de evaluările pe care le vor face primăriile pentru stabilirea valorii proprietăților, vor fi stabilite mecanismele de impozitare, procente din valoarea care se calculează, în așa fel încât acestea să reflecte valoarea de piață. Asta ar presupune, spre exemplu, că pentru un imobil din București ar trebui să se plătească un impozit puțin mai mare decât unul dintr-un alt oraș reședință de județ, în acea reședință de județ puțin mai mare decât a unui orășel mai mic și, bineînțeles, acolo puțin mai mare decât dintr-o comună”, a spus prim-ministrul.

El a precizat că noua grilă va fi calculată în perioada următoare și va fi anunțată până la data de 1 septembrie, în așa fel încât primăriile, autoritățile locale, care vor gestiona acest impozit să-l poată pregăti, să-și poată face calculele, evaluările, analizele și să poată fi pus în practică de la 1 ianuarie anul viitor.
Impozitarea proprietății la valoarea de piață este prevăzută de legislație în vigoare. Inițial, ar fi trebuit să intre în aplicare de la 1 ianuarie 2025, după ce Parlamentul a stabilit la finalul anului 2022, prin legea care a aprobat ordonanța 16 din acel an, intrarea în vigoare a prevederilor ordonanței referitoare la impozitarea proprietății la valoarea de piață, dar abia de la 1 ianuarie 2025. Din rațiuni electorale a fost amânată pentru 1 ianaurie 2026.