Cadoul fiscal oferit de Guvern constructorilor poate fi otrăvit. Fără o creștere a veniturilor, multe firme trebuie să își regândească integral modelul de afaceri

Cadoul fiscal oferit de Guvern constructorilor poate fi otrăvit. Fără o creștere a veniturilor, multe firme trebuie să își regândească integral modelul de afaceri
scris 17 ian 2019

Celebra Ordonanță 114, care declară sectorul construcțiilor de importanță națională, reduce în același timp taxele datorate statului de către salariații din construții cu procente cuprinse între 35% și 50%. În paralel, costurile angajatorilor însă cresc și doar în cel mai bun scenariu firmele vor putea suporta aceste majorări, consideră fondatoarea companiei de consultanță fiscală Cromwell Evan Global.

Companiile cu un număr cuprins între 50 și 800 de angajați, unde ponderea celor care primesc salariul de bază minim brut pe economie este de 40%, vor avea o creștere a costurilor, începând cu 1 Ianuarie 2019, cuprinsă între 5-7%. Firmele cu un număr similar de angajați, dar cu o pondere a celor care primesc salariul de bază minim brut pe economie de 60%, vor avea o creștere a costurilor de 12-15%; iar acolo unde ponderea angajaților cu salariul de bază minim brut pe economie este de 80%, va fi o creștere de costuri de 24-28%, potrivit calculelor Cromwell Evan Global.

În prezent, conform Balanței Forței de Muncă publicată de Institutul Național de Statistică la 1 ianuarie 2018, Romania avea aproximativ 700.000 de muncitori care activează în industria construcțiilor, fie sub formă de contract individual de muncă, fie ca liber profesioniști. Datele patronatelor din domeniu indică un număr de muncitori activi în domeniu de circa 380.000 de muncitori. Aceștia ar putea beneficia la data de 1 ianuarie 2019 de scutirile de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10% și restul beneficiilor aplicabile la contribuțiile medicale (scutire integrala de la plata contribuției) și sociale (diminuarea acesteia de la 25% la 21,25%).

EXCLUSIV Soceram investește 20 milioane euro într-o fabrică de BCA a cărei construcție este planificată de un deceniu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Soceram investește 20 milioane euro într-o fabrică de BCA a cărei construcție este planificată de un deceniu

Dacă cel puțin 300.000 de angajați ar beneficia de aceste facilități și ar fi plătiți în baza unui contract individual de muncă cu salariul de bază minim brut pe economie, ar exista o creștere a puterii de consum de 212% în economie (circa 375.300.000 lei). În schimb se va diminua suma încasată la bugetul de stat cu un procent de 22% (circa 55.092.000 lei), mai arată calculele consultantului.

Scopul enunțat al modificării legislative a fost acela de a atrage în țară românii plecați la muncă în străinătate. Dacă, până în luna iunie 2019, încă 300.000 oameni vor decide să se întoarcă înapoi în România, se va constata o creștere a puterii de consum, pentru primele șase luni ale anului, de 425% în economie (calculată la iunie 2019 vs decembrie 2018, adică circa 1.084.050.000 lei) aferent unui număr de 600.000 oameni dintr-un număr total de approx 8.600.000 oameni care lucrau la data de 1 ianuarie 2018. De asemenea, vor crește sumele ce urmează a fi încasate la bugetul de stat cu un procent de 56% (circa 139.191.000 lei).

Fără a lua în calcul atragerea de forță de muncă din străinatate, care să poată să permită o creștere în numărul de proiecte pe care constructorii le pot derula, impactul ordonanței nu va fi unul favorabil, ba dimpotrivă.

„În cel mai bun scenariu, doar companiile cu un număr de angajați cuprins între 50 și 800, unde ponderea celor care primesc salariul de bază minim brut pe economie este de 40% ar putea susține creșterea de costuri generată de noile modificări legislative, însă cu profit zero“, arată analiza Oanei Motoi, Managing Partner Cromwell Evan Global.

EXCLUSIV DOCUMENT Constructorii prinși că angajează muncitori „la negru“ vor fi declasificați minimum 1 an, cei care nu își îndeplinesc contractul la termen și în condiții de calitate vor fi retrogradați. Fără zilieri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Constructorii prinși că angajează muncitori „la negru“ vor fi declasificați minimum 1 an, cei care nu își îndeplinesc contractul la termen și în condiții de calitate vor fi retrogradați. Fără zilieri

Practic, fără o creștere a veniturilor, pentru a supraviețui aceste companii se vor vedea în situația de a își restructura integral modelul de afaceri prin diminuare de costuri concomitent cu creșterea prețurilor.

În situația în care noul cadru legislativ va da rezultatele așteptate și va atrage parte din forța de muncă plecată în străinătate, veniturile la bugetul de stat ar putea crește prin acumularea de noi taxe și impozite, iar impactul ar putea fi unul favorabil pentru economie, în funcție de numărul de oameni atrași. Însă, societățile comerciale se vor afla tot în situația de a își reorganiza integral modelul de afaceri deoarece o creștere a numărului de angajați nu poate fi susținută fără o creștere a numărului de proiecte și o ajustare corespunzătoare a prețurilor față de clienți, conchide consultantul fiscal.

Cromwell Evan Global este o firmă independentă ce oferă servicii de fiscalitate și consultanță în afaceri. Înfințată în 2018 de Oana Motoi, un consultant financiar cu o experiență de 11 ani, lucrând anterior pentru companii precum KPMG sau PwC, compania activează pe piața din România și Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
oug 114
salariu minim
fiscalitate
cromwell evan global