Casa „Gheorghe Nica”, ridicată în secolul 19 în centrul Brașovului, scoasă la vânzare pornind de la 1 milion de euro

Casa „Gheorghe Nica”, ridicată în secolul 19 în centrul Brașovului, scoasă la vânzare pornind de la 1 milion de euro
scris 23 feb 2020

Casa „Gheorghe Nica”, ridicată în secolul 19 în centrul Brașovului, este scoasă la vânzare pornind de la 1,05 milioane de euro, relateză News.ro.

Potrivit Artmark Historical Estate, imobilul - subiectul unei reconversii în pensiune sau hotel - are o valore estimată la 1,1 - 1,2 milioane de euro.

Casa are 15 camere și 13 băi pe o suprafață construită de 1.350 de metri pătrați.

Monumentul istoric de categorie B se află în cartierul Cetate (Innere Stadt) din Brașov, pe strada Sf. Ioan, care face legătura între cele mai importante străzi din zona veche: Republicii (fostă Purzengasse) și Mureșenilor (fostă Klostergasse).

Casa de la nr. 11 a fost construită spre sfârșitul sec. XIX și modernizată la finalul perioadei antebelice, în stil modernist, cu accente mediteraneene.

FOTO Huf Group a deschis noul sediu pentru centrul de dezvoltare din România. Timișoara va deveni unul dintre principalele centre ale companiei CITEȘTE ȘI FOTO Huf Group a deschis noul sediu pentru centrul de dezvoltare din România. Timișoara va deveni unul dintre principalele centre ale companiei

Clădirea beneficiază de un proiect de schimbare a destinației din locuință în hotel/ pensiune cu 12 camere, realizat de un birou de arhitectură în anul 2016. Există autorizație de construcție valabilă până în august 2020. Proiectul de remodelare a ansamblului și amenajare include transformarea podului în 5 camere de cazare cu baie proprie și compartimentarea subsolului în: zonă de spa cu jacuzzi, dușuri și vestiare, spații depozitare, camere tehnice, spălătorie și uscătorie.

Casa este complet consolidată – au fost efectuate subzidiri, cămășuiri, au fost montat centuri, borduri metalice pentru golurile de ușă și geam, au fost consolidate planșeele din lemn și montate grinzi noi. Ultimul etaj și acoperișul sunt complet schimbate.

Cele două niveluri ale clădirii sunt marcate, la fațadă, printr-un profil protejat de țiglă. La etajul doi se găsește un balcon în console și un bovindou dreptunghiular, cu acoperiș individualizat și ferestre pe toate laturile. Pasajul de acces în parcelă este mult mai lung în raport cu majoritatea pasajelor din Cetate, iar deasupra acestuia se află o terasă amplă, azi vitrată.

Primul proprietar cunoscut al casei a fost Bittermann Simon. În 1873, ca proprietar figura Nica J.G. (grafia numelui diferă: uneori apare scris Nicca, alteori Nika). Gheorghe I. Nica, comerciant, industriaș și animator al vieții culturale a românilor din Brașov și din întreaga Țară a Bârsei, este menționat pe placa memorială de pe fațada la stradă: „Aici a trăit până la sfârșitul zilelor sale Gheorghe Nica, participant la Revoluția de la 1848, unul din fondatorii Casinei Române și ai liceului din Brașov, editorul primei pravile românești. În această casă au fost puse bazele «Gazetei de Transilvania» și ale tipografiei din Brașov”. Următoarea înregistrare datează din 1920, când dreptul de proprietate a fost întabulat în favoarea lui Kertesz Henrik. La 9 octombrie 1936, după decesul lui, partea sa de moștenire a fost întabulată în favoarea văduvei Magda Kertesz, născută Dimmer. Câțiva ani mai târziu, la 4 martie 1941, dreptul de proprietate cu titlul de rentă viageră a fost întabulat în favoarea lui Zeno I. Rusu și a soției sale Nadina, născută Roșca, Kertesz Magdalena ocupând doar apartamentul situat pe latura dinspre curte a clădirii, deasupra tipografiei. În decembrie 1964, clădirea a fost naționalizată și întabulată în favoarea ILL Brașov, la 15 decembrie 1999 fiind redată proprietarilor.

La începutul anilor ‘40, fațada, o parte a pasajului, precum și detalii ale interioarelor (scări, uși, ferestre) au fost modernizate, stilul arhitectonic preferat de noii locatari, familia Rusu, fiind cel modern, folosit în acei ani în centrele urbane la sud de Carpați.

Clădirea se distinge prin calitățile istorice, arhitecturale și memoriale, fiind unul din puținele imobile din Cetate care a păstrat în formă inițială fostul spațiu de producție (tipografia), integrat locuinței și un inedit exemplu de clădire cu fațadă și detalii de interior moderniste. 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa gheorghe nica
brasov
licitatie
artmark
vanzare
monument istoric