Casa în care s-a născut celebrul D'Artagnan, scoasă la vânzare de doi ani, este disputată între autoritățile locale și un mare retailer

Casa în care s-a născut celebrul D'Artagnan, scoasă la vânzare de doi ani, este disputată între autoritățile locale și un mare retailer
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2024

Situată în satul Lupiac din Gers (sud-vestul Franței), soarta casei lui D'Artagnan, eroul romanului "Les Trois Mousquetaires" al lui Alexandre Dumas, rămâne incertă. Clădirea, care a fost locul de naștere la începutul secolului al XVII-lea a lui Charles de Batz de Castelmore, a cărui viață în serviciul coroanei franceze a inspirat celebrul personaj al lui Alexandre Dumas, este de vânzare de peste doi ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest castel de 700 de metri pătrați, cu fațada ocru, se află în prezent în centrul unui duel între autoritățile locale, care speră să îl transforme într-un centru turistic și cultural, și directorul general al gigantului Auchan Retail, Yves Claude, care are "proiecte de locuințe private" pe acest domeniu, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

FOTO Proprietarul Zara a decis unde duce în România, în premieră pentru regiune, al doilea magazin al brandului care vinde la preț redus CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul Zara a decis unde duce în România, în premieră pentru regiune, al doilea magazin al brandului care vinde la preț redus

Autoritățile locale speră să profite de faima internațională a muschetarului regal pentru a dezvolta regiunea. Și în Franța, eroul romanului lui Dumas rămâne popular: 3,3 milioane de spectatori au vizionat filmul "Les Trois Mousquetaires", lansat în primăvară, iar partea a doua, "Milady", umple sălile de cinematografe de la începutul lunii decembrie, scrie News.ro.

În 2022, departamentul Gers a dorit să achiziționeze castelul, situat la aproximativ 120 km de Toulouse și evaluat la circa un milion de euro, a declarat pentru AFP președintele său, Philippe Dupouy. Originar din regiune, premierul francez de la acea vreme, Jean Castex, a susținut inițiativa. Dar aceasta a eșuat, proprietarul clădirii cerând o sumă dublă, fără a mai vorbi de lucrările de renovare majore care ar trebui întreprinse.

În 2023, anul în care se împlinesc 350 de ani de la moartea mușchetarului, căzut în timpul asediului de la Maastricht (Olanda), oficialii locali, regionali și de stat au refuzat să se recunoască învinși: au lansat Autour de d'Artagnan, o asociație care are ca scop crearea unui proiect "ambițios" în jurul gasconului, și au făcut o nouă propunere de achiziție vara trecută.

Dar o decizie surpriză a atenuat entuziasmul actorilor publici: la 19 decembrie, Société d'aménagement foncier et d'établissement rural (Safer) du Gers (Agenția de amenajare a teritoriului și de dezvoltare rurală din Gers) a optat pentru o altă variantă. Acest organism dispune de un drept de preempțiune asupra castelului datorită celor 150 de hectare de terenuri agricole care îl înconjoară. Cu toate acestea, agenția și-a exprimat interesul față de proiectul de achiziție al lui Yves Claude, directorul general al Auchan Retail, care ar dori să facă din castel a doua sa casă.

Autoritățile locale au primit o lovitură dură și încă încearcă să găsească un răspuns. Opinia lui Safer a venit într-un "moment extrem de prost" și este "foarte prost înțeleasă aici", a declarat pentru AFP un politician local care preferă să nu-și dezvăluie identitatea.

"Ar fi o adevărată rușine ca un astfel de sit de patrimoniu să cadă în mâinile sectorului privat", a deplâns Muriel Abadie, aleasă din Gers și vicepreședinte al regiunii Occitanie, cu responsabilități în domeniul turismului. "Sunt surprinsă că, între un proiect de interes general pentru regiunea noastră și un proiect privat, oricât de respectabil ar fi acesta, Safer nu a ales proiectul de interes general", a deplâns deputatul local Jean-René Cazeneuve.

Din partea consiliului departamental, Philippe Dupouy pune sub semnul întrebării soliditatea proiectului comunității de comune, despre care spune că "nu este foarte bine definit în acest stadiu". Pentru a-și păstra speranțele, partenerii publici ai proiectului se agață de faptul că procedura în fața Safer nu a fost încă finalizată, după cum a confirmat Safer pentru AFP, adăugând că procesul său decizional este "supus prin lege confidențialității". Potrivit unei surse apropiate de acest caz, o decizie finală ar putea fi luată în jurul datei de 22 ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
d'artagnan
alexandre dumas