Creștere explozivă a profitului net semestrial al Cemacon, Acțiunile cresc la bursă cu 9%

Creștere explozivă a profitului net semestrial al Cemacon, Acțiunile cresc la bursă cu 9%
scris 8 aug 2018

Trecută în perioadă de criză printr-un proces de restructurare amplu, Cemacon își ameliorează rezultatele și pe fondul unei majorări de peste 40% a cifrei de afaceri nete în prima jumătate a anului comparativ cu S1 2017, realizează și un profit net cu 160% mai mare, de 13,70 milioane lei. Reacția la bursă a fost favorabilă, iar în primele minute de tranzacționare acțiunile urcau cu aproximativ 9%, până la prețul de 0,2900 lei/acțiune.

Într-un context de piață pe care chiar compania îl caracterizează drept favorabil, producătorul de materiale de construcți Cemacon Zalău (CEON) a realizat în primele 6 luni ale acestui an venituri din vânzări de 54,85 milioane lei, în creștere cu 41,47% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

În același interval de raportare, câștigul pretaxare din activități continue EBITDA s-a majorat cu 107,58%, la 21,07 milioane lei, de 10,15 milioane lei. O dinamică încă și mai bună, +159,96%, o consemnează compania la nivelul rezultatului net, care s-a ridicat la 13,70 milioane lei, comparativ cu cel de 5,27 milioane lei din prima jumătate a anului trecut. Este un proces de ameliorare continuă în ultimii 5 ani, așa cum este surprins în graficul atașat.

Creștere explozivă a profitului net semestrial al Cemacon, Acțiunile cresc la bursă cu 9%

Activele totale ale Cemacon erau la data de 30 iunie de 193,29 milioane lei, în urcare cu 6,57% față de cele de 181,37 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. „Creșterea cu 6% a activelor imobilizate, raportat la 31 Decembrie 2017, este determinată de punerea în funcțiune a activelor achiziționate în perioadă și  compensate parțial de amortizarea înregistrată în perioadă precum și de reclasificarea unor active neproductive ca fiind deținute în vedere vânzării”, spune compania în raportarea semestrială.

Creștere explozivă a profitului net semestrial al Cemacon, Acțiunile cresc la bursă cu 9%

Datoriile totale ale producătorului de cărămidă erau la sfârșitul primei jumătăți a anului de 70,31 milioane lei, cu 2,47% mai mici decât celde 72,09 milioane lei de la 31 decembrie 2017. Raportarea surprinde schimbări și la acest capitol: “Datoriile bancare și împrumuturile au înregistrat o scaădere de 5% față de finalul anului 2017, modificare determinată atât de contractarea leasingurilor financiare pentru  implementarea programelor de investiții aprobate pentru anul 2017-2018, cât și de reducerea valorii creditului bancar prin rambursarea ratelor și dobaânzilor conform scadențarului, neexistând întreruperi sau întârzieri în acest proces.”

Cemacon Zalău este controlată de frații Adrian și Dragoș Pavăl, fondatorii retailerului de construcții Dedeman, care la jumătatea lunii martie au depășit un nivel de deținere de 50% în urma derulării unei oferte publice de preluare. Luna trecută, tranzacția a primit avizul din partea Consiliului Concurenței. Compania este listată la cota Bursei de Valori București unde, la prețul de închidere de ieri de 0,2660 lei/acțiune are o capitalizare de piață de 127,29 milioane lei (27,41 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
cemacon
bvb
bursa
dedeman
dragos paval
consiliul concurentei