Cutremurul îi sperie pe bucureșteni, care caută case lângă Capitală

Cutremurul îi sperie pe bucureșteni, care caută case lângă Capitală
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 14 nov 2022

Cu sute de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic și alte câteva mii în diferite clase de risc, Bucureștiul rămâne capitala europeană cea mai expusă unui seism major. Asta și pentru că Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, chiar dacă ultimul cutremur, de 5,4 grade pe scara Richter, care a zguduit, la începutul lunii noiembrie, inclusiv Capitala, a venit din zona Buzău. Deși nu a fost un cutremur care să provoace victime sau pagube materiale, această ultimă mișcare telurică a readus în atenție problema majoră cu care se confruntă de decenii Capitala României, pentru că, statistic vorbind, un cutremur cu magnitudine de 6 grade se produce, în zona Vrancea, la 10 ani, iar unul de 7 grade la 33 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Problema este că majoritatea clădirilor din București nu au mai fost expertizate din punct de vedere seismic din anii 2000, iar de la ultimul cutremur major, de peste 7 grade pe scara Richter, au trecut mai bine de 35 de ani.

Dincolo de aglomerație, poluare și tot stresul urban, frica de cutremur i-a determinat pe mulți dintre locuitorii Bucureștiului să se mute în localitățile din apropierea Capitalei, în zona metropolitană. Cei mai mulți dintre aceștia au optat pentru o “casă pe pamânt”, mult mai sigură în caz de cutremur, mai ales că seismele produse în Vrancea sunt de medie adâncime, produc oscilații pe perioadă mai mare de timp și sunt periculoase pentru construcțiile înalte.

Astfel, zona metropolitană a cunoscut o dezvoltare accelerată, fără precedent, chiar și în perioadele de criză imobiliară, precum și în pandemia cu Covid 19. În jurul Bucureștiului au apărut câteva zone rezidențiale importante, chiar dacă în unele dintre acestea s-a construit „pe repede înainte” și nu doar case, de multe ori dezvoltatorii alegând sacrificarea naturii  pentru încă un rând de case. Dacă în partea de nord a Bucureștiului, prețurile au crescut rapid și exponențial, ajungându-se să se construiască repede și scump, pe fiecare metru pătrat de teren liber, în partea de sud a Capitalei lucrurile stau, mai bine, atât din punct de vedere al conexiunii cu natura, cât și al prețului. Dacă în partea de nord prețul pe metru pătrat construit sare binișor de 2.000 de euro, fiind deja accesibilă doar celor cu bani mulți, în sudul Bucureștiului încă se poate achiziționa o casă cu gradină, chiar într-un complex rezidențial modern, cu putin peste 1.000 de euro pe metru pătrat.

Desi s-au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare, cel mai mare ansamblu rezidențial dezvoltat în sudul Capitalei și, de altfel, unul dintre cele mai mari din țară este “Green City”, situat în mijlocul naturii, în Comuna 1 Decembrie, în Ilfov, la aproximativ 30 de minute de centrul Bucureștiului și la mai puțin de 20 de minute de mers cu mașina de Parcul Natural Comana, devenit deja un obiectiv turistic și de relaxare pentru mulți dintre locuitorii zonei metropolitate dar și de bucureșteni.

Amplasat departe de agitația urbană, într-un fost domeniu regal, Complexul Green City este înconjurat de peste 100 de hectare de pădure, iar granița naturală care desparte zonele învecinate este râul Argeș. Casele din ansamblul rezidențial din 1 Decembrie sunt proiectate să reziste și la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, sistemul constructiv în cadre de beton oferind un grad sporit de rezistență.

Facilitățile oferite de acest complex rezidențial unic în întreaga zona metropolitană sunt tot mai rar întâlnite: pădure, lac, restaurante, zone de joacă, gradiniță și after-school, locuri de parcare, pază 24/7, terenuri de sport și de agrement, alei pentru plimbări cu copiii și supermarket. Proiectul a fost demarat în anul 2008, iar în acest an complexul a ajuns la aproximativ 700 de case construite, dintre care 90% sunt deja vândute.

Cu toate că zona este dezvoltată, avand toate utilitățile urbane, în continuare, partea de sud a Bucureștiului are potențial mare de dezvoltare, în contextul în care este tot mai greu de găsit, la un preț decent, teren construibil în jurul Bucureștiului.

Mai multe detalii: www.mygreencity.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
green city
case