Director Banca Transilvania: Este foarte posibil să creștem avansul la creditele ipotecare. Dacă se va generaliza această mutare, cererea pe piața rezidențială va scădea UPDATE Banca Transilvania: NU este nicio decizie oficială privind creșterea avansului

Director Banca Transilvania: Este foarte posibil să creștem avansul la creditele ipotecare. Dacă se va generaliza această mutare, cererea pe piața rezidențială va scădea UPDATE Banca Transilvania: NU este nicio decizie oficială privind creșterea avansului
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 19 mai 2020

Este foarte posibil ca și Banca Transilvania să crească nivelul avansului perceput la acordarea creditelor ipotecare, a declarat Romulus Andrei, director structured finance în cadrul băncii. Dacă această tendință se va generaliza la nivelul întregului sistem bancar, va scădea cererea de locuințe, pe termen scurt, consideră acesta. Banca spune însă că decizia nu a fost luată, măsura nefiind stabilită pentru viitorul apropiat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE 17.18 Banca Transilvania precizează că nu a luat nicio decizie în privința unei eventuale creșteri a avansului la credite imobiliare și că are încredere în piața imobiliară.

“BT confirmă, în mod oficial, că NU a luat nicio decizie oficială în privința creșterii avansului la creditele imobiliare. Banca reamintește că are încredere deplină în piața imobiliară și în revenirea economiei românești, inclusiv în contextul în care lucrează cu un scenariu macro optimist pentru România.Suplimentar, legat de materialul publicat, menționăm că oficialul BT a avut un discurs echilibrat și optimist în legătura cu piața imobiliară”, a transmis Banca Transilvania după declarațile directorului structured finance.

ING Bank România a crescut de la 15 la 35% avansul minim pentru creditele ipotecare standard, practicând acum una dintre cele mai ridicate rate necesare pentru obținerea unui împrumut dintre băncile mari, relevă date analizate de Profit.ro.

„Noi nu am modificat încă produsul de credit ipotecar în privința avansului, dobânzii sau alte caracteristici. Este un semn de stabilitate și încredere pe care îl dăm. Este foarte posibil, însă, să modificăm produsul de credit ipotecar. Este posibil ca și celelalte bănci să reconsidere acest nivel al avansului perceput la creditele ipotecare, cum au făcut-o și la criza precedentă. Trebuie să ne uităm la motivație: prima este percepția că valoarea de piață a unităților locative pe care băncile le vor lua în garație va scădea și, atunci, vor să se protejeza; a doua este așteptarea ca veniturile potențialilor cumpărători să scadă față de momentul în care contractează creditul. Este posibil ca, într-un viitor apropiat, veniturile să sufere o diminuare de orice natură. Fie că este șomaj tehnic temporar, lipsa indexării cu inflația, lipsa bonusurilor, diminarea salariului sau concediere, lucru pe care nu trebuie să îl excludem. Este normal ca această reacție să fie preventivă, pentru a selecta categoria celor care au acces la credite ipotecare“, a menționat Romulus Andrei, în cadrul unui eveniment organizat de Cushman & Wakefield Echinox și Dentons.

Potrivit acestuia, dacă se va generaliza această mutare, piața imobiliară va fi influențată. Pe termen scurt, va duce la o scădere a cererii de locuințe. Depinde de numărul băncilor care vor face această mișcare și la cât vor duce avansul, spune Andrei. 

El se așteaptă la o creștere a volumului de credite neperformante în rândul populației, însă abia de anul viitor, deoarece o mare parte dintre cei care s-au simțit afectați de criza medicală, au apelat deja la amânarea ratelor până în 31 decembrie 2020.

EXCLUSIV Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“

Reprezentantul Băncii Transilvania a observat, cu surprindere, o scădere a cererii pentru credite ipotecare în special în orașele mari, „explicabilă prin faptul că, oricum, în proiectele finanțate de noi până acum, vânzările prin credit ipotecar erau între 10% și 50%. Restul se făceau direct din capitalul propriu. Deoarece în orașele mari cumpărătorii dispun de rezerve de cash mai mari, este posibil ca acesta să fie motivul pentru care, cel puțin în această perioadă, nu am avut cereri mai mari. Mai este și motivul carantinei. Nu s-au putut face vizionări. Nu mai vorbim de a merge la bancă și a semna un contract de credit“, a continuat Romulus Andrei.

Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, ca urmare a restricțiilor impuse în timpul stării de urgență, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Chiar și așa, volumul de tranzacții din primele patru luni îl depășește cu circa 2% pe cel din perioada similară a anului trecut, însă decalajul față de 2019 scade puternic.

„Cred că va urma o revenire a volumului de tranzacții imobiliare. Evident, când lumea este închisă în casă și nu poate face vizionări, iar cadastrul nu lucrează sau lucrează intermitent, e normală scăderea. Imediat ce piața va reveni la normal, vom vedea și o revenire a tranzacțiilor efectiv închise la cadastru. Au fost 2-3 luni în care nu s-a prea vândut nimic (apartamente noi, n.red.). Cred că vânzările vor reîncepe. În iunie și iulie vom vedea încheieri de precontracte. În funcție de succesul din vânzări pe următoarele 3-6 luni al proiectelor care acum au vândute 50-60% din apartamente, vom decide cum vom merge mai departe pe segmentul rezidențial“, a mai declarat directorul Băncii Transilvania.

El a mai menționat faptul că, în cazul a unul sau două proiecte imobiliare, Banca Transilvania a amânat finanțarea, deoarece, în creditarea oricărei dezvoltări, banca ține cont de un anumit nivel de prevânzări, iar în ultima perioadă nu a fost posibilă atingerea acelor nivele.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
credite ipotecare
avans
locuinte