În plină criză, Atlas Estates a primit avansul pentru vânzarea Golden Tulip din centrul Bucureștiului și avizele pentru dezvoltarea unui cartier cu peste 800 de apartamente în Obor

În plină criză, Atlas Estates a primit avansul pentru vânzarea Golden Tulip din centrul Bucureștiului și avizele pentru dezvoltarea unui cartier cu peste 800 de apartamente în Obor
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 19 mai 2020

Investitorul imobiliar Atlas Estates, controlat de milionarul israelian Ron Izaki, a încasat, în aprilie, avansul de la grupul hotelier Fattal, pentru vânzarea Golden Tulip de pe Calea Victoriei, și, în aceeași lună, a primit certificatul de urbanism necesar construirii unui ansamblu rezidențial cu 823 de apartamente în locul fostei fabrici de ulei Solaris din Obor, potrivit informațiilor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Perspectiva în imobiliare și proiectele pregătite în criză vor fi anunțate la conferința care urmează să fie organizată de Profit.ro și pentru care detalii pot fi văzute AICI. Conferința va fi transmisă în direct și pe Profit TV

La sfârșitul lunii ianuarie, Atlas Estates a semnat un contract cu grupul hotelier Fattal pentru vânzarea Golden Tulip la un preț net de 7,7 milioane euro. Valoarea contabilă a hotelului din centrul Bucureștiului era de 3,6 milioane de euro la sfârșitul anului trecut, potrivit celui mai recent raport financiar al Atlas. Tranzacția, prezentată anterior de Profit.ro, este așteptată să se încheie până la finalul acestui an, iar în 8 aprilie proprietarul a primit un avans de 300.000 de euro din prețul de vânzare. Rata de ocupare a Golden Tulip, hotel de patru stele cu 81 de camere, a crescut de la 70%, cât era la finalul anului 2018, la 72%, în încheierea anului trecut.


La câteva zile distanță de la încasarea avansului pe hotel, Atlas Estates a primit de la Primăria Sectorului 2 certificatul de urbanism necesar construirii unui ansamblu rezidențial cu 823 de apartamente, conform unui Plan Urbanistic Zonal aprobat încă din decembrie 2019. Proiectul urmează a fi construit pe un teren ce a aparținut fostei fabrici de ulei Solaris și care a fost cumpărat de Atlas Estates în 2006.

Dezvoltatorul a anunțat încă din 2008 că va construi aici un proiect imobiliar cu 1.200 de apartamente, o investiție care s-ar fi ridicat la 180 milioane de euro, însă planurile au fost amânate de criza financiară.

Acum, pe terenul de 3,2 hectare urmează a fi ridicate 11 blocuri cu 823 de apartamente, 970 de locuri de parcare și spații comerciale cu o suprafață de 2.800 de metri pătrați. Investiția în acest proiect poate fi estimată la peste 35 milioane de euro, la costurile actuale de construcții.


În zona Obor sunt pregătite o serie de dezvoltări imobiliare pe foste sau actuale platforme industriale printre care se numără Aversa, Mecanica Fină, Diasfin, Carmesin, Izolatorul și Sintofarm.

Atlas Estates mai deține, tot de dinainte de criza financiară din 2008, un teren de circa 10 hectare în Voluntari, destinat unei dezvoltări rezidențiale sau comerciale.

Atlas Estates a trecut în 2010 printr-un proces de preluare în urma căruia, controlul companiei a trecut la grupul Izaki, fondat și deținut de israelianul Ron Izaki. Tranzacția a evaluat compania la aproximativ 400 de milioane de dolari. În urma achiziției, compania a fost delistată de pe piața secundară a Bursei de la Londra și a rămas listată doar pe Bursa de Valori din Varșovia.

EXCLUSIV Global Vision a inițiat un nou proiect imobiliar, motivat de cererea provocată de COVID-19 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Global Vision a inițiat un nou proiect imobiliar, motivat de cererea provocată de COVID-19

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, ca urmare a restricțiilor impuse în timpul stării de urgență, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Chiar și așa, volumul de tranzacții din primele patru luni îl depășește cu circa 2% pe cel din perioada similară a anului trecut, însă decalajul față de 2019 scade puternic. Primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
atlas estates
golden tulip
solaris
fattal
ron izaki