DOCUMENT Constructorii cer modificarea legii astfel încât protecția socială a muncitorilor să fie extinsă și pe perioada stării de urgență

DOCUMENT Constructorii cer modificarea legii astfel încât protecția socială a muncitorilor să fie extinsă și pe perioada stării de urgență
scris 18 mar 2020

Constructorii cer Guvernului modificarea Legii de funcționare a Casei Sociale a Constructorilor, care asigură protecția socială pe timp de iarnă a muncitorilor membri, în sensul extinderii protecției și asupra perioadei în care este decretată stare de urgență națională, potrivit unui document obținut de Profit.ro.

Inițiatorii propunerii menționează că modificările legislative nu necesită niciun efort financiar de la bugetul de stat. Propunerea constructorilor poate fi citită în faximilul alăturat.

Adresa CSC Situatii de Urgenta by Alexandru Urzica on Scribd

Casa Socială a Constructorilor (CSC) încasează contribuții din trei direcții. Investitorii în construcții, privați sau de stat, sunt obligați să plătească o taxă de 0,5% din valoarea devizului de construcții. În 2018, beneficiarii investițiilor au plătit 3,2 milioane de euro. În paralel, firmele de construcții contribuie cu 1,5% din valoarea producției, din care s-au strâns circa 2,9 milioane de euro în 2018, și fiecare salariat membru al Casei Sociale a Constructorilor plătește o contribuție lunară de 1% din salariul de bază brut, care a atras circa 806.000 de euro în 2018. Organizația are circa 58.000 de membri, adică circa 15% din numărul total de muncitori în construcții.

În 2017, spre exemplu, doar jumătate dintre membrii Casei Sociale a Constructorilor au beneficiat de protecție socială, care a reprezentat, în medie, 1.476 de lei/salariat. Cei care nu au beneficiat de această indemnizație fie au avut de lucru, fie au decis să îi economisească în contul lor, spune Cristian Erbașu, președintele CSC.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții a formulat un set cu 10 propuneri înaintate Guvernului României pe care le puteți consulta în faximilul de mai jos.

Scrisoare FPSC Catre Guvern... by Alexandru Urzica on Scribd

viewscnt
Afla mai multe despre
casa sociala a constructorilor
covid