Donald Trump se va apăra într-un proces civil care îi amenință imperiul imobiliar

Donald Trump se va apăra într-un proces civil care îi amenință imperiul imobiliar
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2023

Donald Trump a intrat în politică după ce a făcut avere în afaceri: luni, cel care speră să conducă din nou Statele Unite va fi audiat într-un proces civil riscant la New York, acuzat că și-a umflat colosal averea pentru a curta băncile, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fostul președinte american, în vârstă de 77 de ani, urmează să ia loc luni, la ora 10:00 (15:00 GMT), în stânga judecătorului său, Arthur Engoron, un alt septuagenar cu care are o relație acerbă de când a început procedura, la 2 octombrie, scrie News.ro.

Nicușor Dan spune că nu a blocat construcțiile în București: Am semnat cam 600-700 de autorizații de construire pe an și am respins cam 60-70. Ce n-am avizat au fost PUZ-urile, o perioadă de timp CITEȘTE ȘI Nicușor Dan spune că nu a blocat construcțiile în București: Am semnat cam 600-700 de autorizații de construire pe an și am respins cam 60-70. Ce n-am avizat au fost PUZ-urile, o perioadă de timp

La fel ca în cele patru dosare penale în care este inculpat și riscă pedepse cu închisoarea, Donald Trump l-a atacat constant pe judecător, pe care l-a calificat drept un "bătăuș", un "deranjat" și un "hater" care "face munca murdară" a democraților.

La rândul său, judecătorul l-a mustrat, apoi i-a aplicat două amenzi, de 5.000 și 10.000 de dolari, pentru că i-a pus la îndoială grefierul.

Donald Trump va fi interogat de Parchetul general al statului New York în cursul acestui proces civil fără juriu, în care sunt judecați și cei doi copii ai săi, Donald Jr și Eric, vicepreședinți executivi ai Trump Organization, o multitudine de companii care gestionează zgârie-nori, birouri, hoteluri de lux, reședințe și terenuri de golf din întreaga lume.

- SONDAJE FAVORABILE –

În prima sa depoziție în cadrul anchetei, la 10 august 2022, el și-a prefațat declarația denunțând "cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria țării noastre", care, în opinia sa, era condusă de procurorul general al statului New York, Letitia James.

Acest proces este doar unul dintre primele teste juridice care îl așteaptă pe Donald Trump în drumul spre alegerile primare republicane și alegerile prezidențiale, pe care speră să le câștige pentru a reveni la Casa Albă.

El urmează să compară în martie 2024 în fața unui tribunal federal din Washington sub acuzația de conspirație pentru a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.

Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor CITEȘTE ȘI Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor

Pentru moment, inculpările sale nu i-au afectat avansul în sondaje față de rivalii săi republicani. Duminică, cu un an înainte de alegerile prezidențiale, un sondaj New York Times/Siena College îl dădea de asemenea în avantaj față de Joe Biden în cinci din cele șase state-cheie: Nevada, Georgia, Arizona, Michigan și Pennsylvania.

- "FRAUDĂ REPETATĂ" -

Procesul civil a avut un început prost: judecătorul a decis că Procuratura Generală a statului New York a prezentat "dovezi concludente că, între 2014 și 2021, inculpații au supraevaluat activele" grupului cu "812 milioane de dolari (până la) 2,2 miliarde de dolari", în funcție de an, în situațiile financiare anuale ale lui Donald Trump.

Ca urmare a "fraudelor repetate", el a ordonat lichidarea societăților care gestionează aceste active, cum ar fi Trump Tower și 40 de zgârie-nori de pe Wall Street, la New York, sau opulenta reședință Seven Springs, într-un colț bucolic din suburbiile sale. Cu alte cuvinte, Donald Trump ar urma pur și simplu să piardă controlul asupra unei părți din imperiul său imobiliar.

Decizia a fost suspendată în apel, dar arată care este miza acestui caz pentru miliardarul republican, care a intrat în politică jucând pe imaginea sa de constructor de succes, simbolizată de cartea sa "The art of the deal".

Donald Trump a participat cu regularitate la audierile din New York, transformând fiecare dintre vizitele sale pe coridoarele tribunalului în ritualuri mediatice, răcnind împotriva judecătorului și a procurorului general, un ales democrat afro-american pe care l-a descris drept "rasist" și "corupt". Sau repetând că reședința sa de la Mar-a-Lago, în Florida, valorează de 50 până la 100 de ori mai mult decât evaluările tribunalului (între 17 și 28 de milioane de dolari), care țin cont de restricțiile de utilizare a locului, deoarece este un club privat, ceea ce îi diminuează valoarea.

Tranzacție - Aeroitalia cumpără o companie aeriană românească CITEȘTE ȘI Tranzacție - Aeroitalia cumpără o companie aeriană românească

- ÎN FAMILIE -

În ceea ce privește fondul cauzei, avocații săi resping orice fraudă, argumentând că evaluările imobiliare sunt inevitabil subiective și că băncile creditoare nu au pierdut niciun dolar.

Audierea lui Donald Trump vine după cele ale celor doi fii ai săi, Donald Jr și Eric. Confruntați cu un tir de întrebări din partea procuraturii, aceștia au asigurat instanța că nu au participat la întocmirea documentelor referitoare la situațiile financiare ale averii familiei, sarcină încredințată contabililor.

Dar Eric Trump a fost confruntat de procuratură cu mai multe e-mailuri care păreau să ateste contrariul.

Parada clanului familial urmează să continue cu o altă fiică a lui Donald Trump, Ivanka.

Acum că frauda a fost stabilită de către judecător, procesul se va concentra pe alte încălcări ale legilor financiare și pe valoarea amenzii. Procurorul general cere să fie 250 de milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
imobiliare