Oamenii de afaceri Dror și Assaf Rasin, co-fondatori ai Rina Hotels, unul dintre cei mai mari hotelieri de pe Valea Prahovei, s-au asociat cu miliardarul israelian Shalom Meckenzie, care deține compania americană de jocuri de noroc DraftKings, și împreună au cumpărat hotelurile de 3 stele Duke Romană și Armenească de la Corina Tanasiciuc, cea care mai deține centrul de cursuri Smart Education, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Dror și Assaf Rasin, alături de Shalom Meckenzie, au cumpărat prin intermediul companiei Mr Hospitality Properties, înființată la începutul acestui an, două hoteluri de 3 stele: hotelul Duke Romană, care are un total de 40 camere, și hotelul Duke Armenească, care are circa 30 de camere.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Achiziția a fost aprobată și de Consilul Concurenței.
Firma prin care s-a făcut tranzacția este administrată de Gheorghe Burlacu, directorul operațional al hotelului Sinaia, parte a grupului Rina.
Vânzătorul celor două hoteluri, Amstar Management, deținut de Corina Tanasiciuc, a fost asistat în tranzacție de casa de avocatură Filip & Company. Echipa implicată a fost coordonată de Ioana Roman (partener) și i-a inclus pe Cristina Tudoran (partener), Alexandru Moraru (senior associate), Roxana Iordache (senior associate) și Alexandra Ionescu (associate).

Până în 2023, Amstar Management l-a avut ca asociat și pe Eusebiu Tanasiciuc, care însă a ieșit din afacere. În 2023, cifra de afaceri a companiei a fost de 2,1 milioane euro.
Corina Tanasiciuc a înființat Smart Education în 2013, după o carieră de 15 ani ca economist și specialist credite și retail la BCR.
Familia Tanasiciuc a cumpărat hotelurile Duke în 2016 de la fondul de investiții spaniol GED, care a făcut parte și din acționariatul agenției de turism Happy Tour.

Grupul Rina Hotels, deținut de Sinaia SA - o companie cu acționariat israelian, operează 3 hoteluri cu un total de 364 de camere în Sinaia și București.
Grupul Rina Hotels, condus din 2017 de Oryan Ben Nissan, deține hotelul de 3 stele Rina Sinaia, cu 243 de camere, dintre care 45 la categoria de 4 stele; hotelul de 2 stele Rina Cerbul din Sinaia, cu 79 de locuri de cazare și hotelul de 3 stele Trianon din București, cu 42 de camere.
Anul trecut, Rina Hotels s-a asociat cu investitorul imobiliar israelian Shmuely David Hay cu scopul operării unui aparthotel ce urmează a fi amenajat în clădirea istorică, recent consolidată, Brătianu 12 din centrul vechi al Bucureștiului.
Dror și Assaf Rasin au pus și bazele companiei Olala Homes, care deține proprietăți turistice în principalele orașe din Spania și Portugalia (țară ai cărei cetățeni sunt). Portofoliul Olala Homes cuprinde peste 500 de unități de cazare.
Assaf Rasin (stânga) și Dror Rasin (dreapta) SURSA FOTO: Linkedin
Shalom Meckenzie (48 de ani) a devenit cel mai mare acționar al companiei de pariuri sportive DraftKings la începutul anului 2020.
El a fondat furnizorul de tehnologie pentru jocuri de noroc SBTech în 2007 și a ocupat funcția de director al companiei până în mai 2014.

Meckenzie a cheltuit 11,8 milioane de dolari pentru a achiziționa un NFT CryptoPunk rar într-o licitație organizată de Sotheby`s în iunie 2021. Averea sa este evaluată de revista americană Forbes la 1,3 miliarde de dolari.
Piața hotelieră din București a continuat anul trecut să recupereze scăderile din pandemie, în ceea ce privește venitul mediu pe cameră disponibil (RevPAR) și al ratei de ocupare, în timp ce tariful mediu zilnic a depășit pragul de 100 de euro/cameră, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Performanța pieței încurajează investițiile în noi unități hoteliere, astfel că până în 2027 Bucureștiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentând hoteluri pe toate segmentele, de la midscale la luxury.

Pentru anul 2025 sunt programate două deschideri de hoteluri, reprezentând o renovare și o extindere.
Una dintre cele mai importante deschideri din 2025 a avut deja loc, respectiv Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest din centrul orașului.
În 2024 a fost finalizat un singur hotel în București, respectiv Ramada by Wyndham Bucharest Otopeni Airport.
Din punct de vedere investițional, România a înregistrat în 2024 un volum al tranzacțiilor cu proprietăți hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, reprezentând 13% din volumul total de tranzacții din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria de 399 de milioane de euro.