EXCLUSIV FOTO Fostul ministru Radu Berceanu pregătește construcția unei noi fabrici de avioane. Vrea să facă și drone. "Dacă îmi cere cineva acum un avion..."

EXCLUSIV FOTO Fostul ministru Radu Berceanu pregătește construcția unei noi fabrici de avioane. Vrea să facă și drone. "Dacă îmi cere cineva acum un avion..."

Radu Berceanu și avionul produs de el

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 aug 2023

Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (70 de ani) pregătește construcția unei noi fabrici de avioane de mici dimensiuni, în satul Tâncăbești, din nordul Bucureștiului, unde va avea capacitatea să tripleze producția actuală și să asambleze și drone cu aripă fixă, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Radu Berceanu deține în Tâncăbești, de mai mulți ani, un teren de circa 10.000 de metri pătrați, evaluat recent la aproape un milion de lei, pe care funcționează fostele hale de producție ale firmei sale Pietra, specializată pe realizarea de dale și pavaje din piatră naturală reconstruită. După închiderea afacerii cu dale, el a început să ansambleze aici avioanele diviziei sale AVI Aircraft.

Fostul ministru pregătește acum construcția, pe același teren, a unei noi hale de producție de avioane, în suprafață de aproape 600 de metri pătrați.

EXCLUSIV FOTO Michael Dietrich, fost partener al lui Dan Adamescu, își pregătește intrarea pe piața rezidențială de lux, după ce și-a vândut principala afacere din grupul Baupartner CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Michael Dietrich, fost partener al lui Dan Adamescu, își pregătește intrarea pe piața rezidențială de lux, după ce și-a vândut principala afacere din grupul Baupartner

Avioanele produse aici sunt de mici dimensiuni, cu un singur loc, cântăresc între 120 și 130 kilograme, sunt demontabile, cu un timp de demontare de circa 5 minute. La finalul procesului de producție, ele se introduc, în forma lor demontabilă, într-o remorcă carosată de dimensiuni reduse (3,5x2x3m), staționată în parcare, de unde vor fi transportate către client, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Berceanu a absolvit în 1978 Facultatea de Construcții de Aeronave din cadrul Institutului Politehnic din București. La câțiva ani după ce a ieșit din politică, în 2015, el a început să dezvolte o divizie de aviație în cadrul grupului său de afaceri AVI din Craiova.

Producția a început gradual, primul model de avion fiind AVI Aircraft ULM, Swan 120. Ulterior, s-a lansat modelul Dracula, care cântărește 125 de kilograme cu tot cu parașută. Ambele modele pot fi echipate cu motor termic sau electric, la cerere. Berceanu este în curs de finalizare a unui prototip pentru un al treilea model și intenționează să înceapă zborurile de omologare în septembrie. Noul model este similar cu un motoplanor, cu aripă lungă și mai îngustă.

EXCLUSIV FOTO Michael Dietrich, fost partener al lui Dan Adamescu, își pregătește intrarea pe piața rezidențială de lux, după ce și-a vândut principala afacere din grupul Baupartner CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Michael Dietrich, fost partener al lui Dan Adamescu, își pregătește intrarea pe piața rezidențială de lux, după ce și-a vândut principala afacere din grupul Baupartner

Avionul de bază costă 37.000 de euro și cu opțiuni ajunge la un preț de până în 50.000 de euro, inclusiv remorca și parașuta.

„La Craiova producem doar niște piese, dar asamblarea o facem la Tâncăbești, în halele în care a funcționat producătorul de dale Pietra. Hala în care producem acum nu este potrivită și vrem să facem una nouă. Acum lucrăm cu 7 muncitori și facem 10 avioane pe an.

Dacă îmi cere cineva acum un avion, pot să îl livrez abia în martie 2024, pentru că avem deja comenzi cu avansuri încasate.

EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România

În hala nouă vrem să facem o producție mai de serie, cam 30 de avioane pe an, și vom avea nevoie de circa 35 de angajați. Investiția în hală este de câteva sute de mii de euro și sperăm să începem să lucrăm de la începutul anului viitor. Cumpărăm doar motorul, roțile, șuruburile, rulmenții, parașuta și câteva elemente din aparatura de bord, iar restul producem noi“, a declarat, pentru Profit.ro, Radu Berceanu, proprietarul AVI Aircraft.


El își amintește că, în primul an de activitate, era întrebat unde produce avioanele și când spunea de România, clienții plecau. Acum situația s-a schimbat. A vândut, în total, circa 40 de avioane. 80% din clienți sunt din Germania, dar a mai vândut în Elveția, Austria, Franța și SUA.

EXCLUSIV Familia Vulpe, proprietara producătorului de mezeluri Fox, intră pe piața imobiliară cu un proiect premium. Și-a divizat afacerea de bază CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Vulpe, proprietara producătorului de mezeluri Fox, intră pe piața imobiliară cu un proiect premium. Și-a divizat afacerea de bază

„Am tot felul de discuții, unele foarte avansate, pentru realizarea unor drone cu aripă fixă, mai mari, unele mai în direcția militară, dar cu scopuri civile, de observație. Acum se fac tot felul de lucruri cu dronele, de la observarea liniilor de înaltă tensiune și până la supravegherea focurilor. Dacă vom începe să producem drone, vom avea nevoie de foarte mulți angajați, pentru că cererea este de sute de dispozitive pe an“, explică Berceanu planul său de extindere.


Fostul ministru a făcut un prototip și pentru un avion cu două locuri, denumit Swan 240, însă nu a început să îl producă pentru că, între timp, s-a schimbat regulamentul privind greutatea maximă admisă pentru acest tip de aeronave, care a crescut de la 472,5 kilograme la 600 de kilograme, iar acum trebuie să modifice avionul.

EXCLUSIV Familia Bîlteanu, a fostului președinte SIF Banat - Crișana, discută vânzarea proprietăților fostului institut de cercetare INTEC, lângă Sun Plaza CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Bîlteanu, a fostului președinte SIF Banat - Crișana, discută vânzarea proprietăților fostului institut de cercetare INTEC, lângă Sun Plaza

Pentru vânzarea avioanelor sale, Berceanu are dealeri în Germania, Franța și SUA. Fostul politician și pilotează avioanele produse, el efectuând zborurile de test.


Grupul AVI are trei hale de producție în Craiova, cu o suprafață de 4.800 de metri pătrați, amplasate pe un teren de două hectare. Aici sunt produse piscine, dar și carcase pentru trenuri, tramvaie, metrouri, automobile și industria nautică, printre clienții grupului figurând Bombardier și Alstom.

Profit.ro a relatat anterior că fostul ministru Radu Berceanu are diferite afaceri, la finele anului 2015 modernizând hotelul Jiul din Craiova și transformându-l în Ramada Plaza. El deține și o treime din Agroexpert Industry, unul dintre cei mai mari fermieri din Oltenia.

Radu Berceanu a fost ministru al Transporturilor și senator până în 2012. Anterior a fost ministru al Industriilor și Comerțului în Guvernul Radu Vasile, respectiv Guvernul Mugur Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu berceanu
avi aircraft