EXCLUSIV Grupul Auchan începe peste doi ani un proiect mixt de 50 milioane de euro în Reșița. Vizează și achiziția unui teren în Bucureștii Noi din Capitală

EXCLUSIV Grupul Auchan începe peste doi ani un proiect mixt de 50 milioane de euro în Reșița. Vizează și achiziția unui teren în Bucureștii Noi din Capitală

Platforma Mociur

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 12 apr 2019

Compania Ceetrus (fostă Immochan), divizia imobiliară a grupului francez Auchan, va începe în doi ani un proiect de peste 50 de milioane de euro în Reșița, o investiție care ar trebui să revitalizeze fosta platformă industrială Mociur a Uzinei Constructoare de Mașini Reșița (UCMR). Investitorul negociază și achiziția unui teren mare în cartierul Bucureștii Noi din Capitală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Puternic, bogat, invidiat CITEȘTE ȘI Puternic, bogat, invidiat

România a fost prima țară în care Ceetrus a dezvoltat un ansamblu de locuințe, iar acum investitorul și-a convins consiliul de administrație, pentru a doua oară, să facă un pariu riscant printr-o investiție uriașă într-un oraș cu 88.000 de locuitori, cum este Reșița. Unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale din România, având în coproprietate cu Auchan 23 din cele 33 de hipermarketuri pe care francezii le-au deschis în România, plus complexul Coresi din Brașov, Ceetrus a intrat într-o perioadă în care acceptă să intre doar în proiecte mixte de anvergură.

După ce a cumpărat șapte hectare de teren în Reșița de la o firmă interesată de demolarea și recuperarea fierului din vechea platformă UCMR, la un preț mediu de 15-20 euro/metru pătrat, Ceetrus a mai cumpărat circa 20 de hectare din fosta platformă industrială Mociur pentru aproximativ 3 milioane de euro, cum a anunțat Profit.ro.

„Analizând piața din Reșița am realizat că potențialul de dezvoltare este mare, chiar dacă este un oraș mic, poate mai mare decât ce identificăm în București sau Brașov. Acum începem să lucrăm la Master Plan. Ne punem de acord cu administrația locală, astfel încât să ne integrăm în proiectele lor de dezvoltare. Abia ulterior vom începe demolările și curățarea platformei. Noi am anunțat că vom include și o componentă de birouri în viitorul proiect, dar nu am identificat încă cererea. Retail va fi cu siguranță, pentru că nu există niciun centru comercial la Reșița, iar locuitorii își fac cumpărăturile la Timișoara. Vom merge și pe zona de agrement, servicii hoteliere și restaurante, pentru că aici se organizează festivaluri, este o zonă turistică ce atrage oameni din Timișoara sau Serbia“, a declarat pentru Profit.ro Ruxandra Beșe, director de dezvoltare în cadrul Ceetrus Romania.

Globalworth, proprietarul clădirilor în care stau cu chirie majoritatea multinaționalelor, se îndatorează peste limita autoimpusă. Piața românească trece pe locul doi, deși are active mai valoroase CITEȘTE ȘI Globalworth, proprietarul clădirilor în care stau cu chirie majoritatea multinaționalelor, se îndatorează peste limita autoimpusă. Piața românească trece pe locul doi, deși are active mai valoroase

Proiectul francezilor prevede și apartamente destinate localnicilor, însă oferta va fi restrânsă. „Vor fi locuințe moderne, diferite de cutiile de chibrituri specifice fostului oraș industrial. Vrem să ne poziționăm puțin mai sus, astfel că vor fi suprafețe mai generoase. Este un proiect care va ajunge cu ușurință spre investiții de 50 milioane de euro“, specifică Ruxandra Beșe.

Reșița tocmai a atras ieri două contracte de finanțare, prin fonduri europene, în valoare de circa 11,1 milioane de lei, pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe din Spitalul Județean de Urgență Reșița și pentru reabilitarea și modernizarea grădiniței „Dumbrava Minunată“.

Dezvoltare continuă la Brașov și Satu Mare

Ceetrus a anunțat de mai mult timp că negociază achiziția unui teren de peste zece hectare, parte a unei foste fabrici din București. Ruxandra Beșe spune acum, pentru Profit.ro, că este în discuții pentru un proiect în București, care s-ar putea concretiza anul viitor, zona vizată fiind Bucureștii Noi, un punct fierbinte pe harta imobiliară a țării. În această zonă este de vânzare terenul fostei fabrici Textile Dacia, însă Beșe spune că Ceetrus nu este interesată de acest lot.

Investitorul francez este proprietarul terenului de 124 de hectare ce a aparținut fabricii Tractorul Brașov, care, în ultimii ani, a fost acoperit cu un mall, un centru de afaceri și blocuri de locuințe, parte a complexului Coresi.

ANALIZĂ Piața românească este inundată cu clădiri de birouri la vânzare. Pe listă se află proprietăți valoroase CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Piața românească este inundată cu clădiri de birouri la vânzare. Pe listă se află proprietăți valoroase

„La Brașov vom demara anul acesta un hotel care va fi operat de brandul brașovean Kronwell. Avem în proiect dezvoltarea unei arene sportive polivalente. Vrem să renovăm hangarul cu activități de agrement și multiculturale. Am cedat un teren către primărie pentru construirea unei școli și am relansat studierea Master Planului pe Brașov, care să țină cont de ce s-a dezvoltat până acum. Zona de locuințe din Coresi va cuprinde peste 2.000 de unități, iar acum avem 1.400 – 1.600 de unități construite și vândute aproape în totalitate“, mai spune reprezentantul Ceetrus Romania.

Anul acesta, dezvoltatorul este pregătit să livreze pe piață o extensie a galeriei comercial Auchan din Satu Mare și lucrează la autorizarea unui proiect rezidențial cu 300 de apartamente, ce va fi ridicat în spatele centrului comercial, planul fiind să înceapă construcția anul viitor.

Precauție și riscuri

„Acum analizăm proiectele noi cu mult mai multă precauție, pentru că, pe de o parte, suntem expuși la o investiție destul de mare la Brașov și e greu să o tot alimentezi, iar, pe de altă parte, trebuie să mergem către bănci dacă vrem să facem și mai mult. Asta în condițiile în care ce se întâmplă în piața construcțiilor nu este chiar pozitiv. Remarc o scădere a ritmului. Nu avem un apetit fantastic pentru risc“, explică Ruxandra Beșe.

Ea constată că, în ultimii trei ani, costul de execuție al lucrărilor de construcții s-a inflamat, estimările companiei indicând majorări de 30% spre 40%. Potrivit acesteia, uneori, aceste creșteri de costuri au putut fi transferate către beneficiarul final, a cărui putere de cumpărare a crescut, însă lucrurile nu mai sunt la fel acum.

Octagon, unul dintre principalii jucători de pe piața construcțiilor din România, a intrat în insolvență. Explicația companiei CITEȘTE ȘI Octagon, unul dintre principalii jucători de pe piața construcțiilor din România, a intrat în insolvență. Explicația companiei

„Am decis să nu mergem către proiecte oportuniste. Susținem constructorii acceptând avansuri mai mari, pentru a-și putea și ei regla fluxul de capital. De multe ori achiziționăm noi echipamente, pe care le punem la dispoziția constructorului, sau negociem achiziția de cantități mai mari de materiale de construcții pentru a avea prețuri competitive“, menționează managerul.

Investițiile Ceetrus în România au depășit 300 milioane de euro, iar valoarea de piață a activelor companiei este apreciată la 400-500 milioane euro.

Ceetrus este prezentă în 13 țări și deține 393 de centre comerciale. Grupul Auchan, din care face parte, este controlat de familia Mulliez, prin exponentul său Gerard Mulliez - fondatorul grupului, considerată cea mai bogată din Franța, cu o avere estimată la aproape 40 miliarde de euro în 2016, potrivit revistei franceze Capital. Printre brandurile grupului, prezente în România, se numără Auchan, Decathlon și Leroy-Merlin. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ceetrus
immochan
auchan
ucmr
resita
mall
locuinte