EXCLUSIV Ionuț Negoiță începe construcția unui nou ansamblu rezidențial major, pe un teren cumpărat de la IKEA

EXCLUSIV Ionuț Negoiță începe construcția unui nou ansamblu rezidențial major, pe un teren cumpărat de la IKEA
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 3 oct 2023

Ionuț Negoiță, fostul proprietar al echipei de fotbal Dinamo, a început construcția unui nou ansamblu rezidențial major, cu 720 de apartamente, pe terenuri cumpărate de la IKEA, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania Edificia Star Construct, controlată indirect de familia Negoiță, a cumpărat două terenuri cu o suprafață totală de 15.000 de metri pătrați de la retailerul suedez IKEA.

EXCLUSIV Dezvoltatorii imobiliari Robertino Georgescu și Dan Drăgulin reiau autorizarea unui ansamblu rezidențial premium peste drum de mall-ul Băneasa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorii imobiliari Robertino Georgescu și Dan Drăgulin reiau autorizarea unui ansamblu rezidențial premium peste drum de mall-ul Băneasa

În 2014, IKEA cumpărase de la grupul NCH un teren de 13,7 hectare ce a aparținut fabricii Anticorosiv, într-o tranzacție de sub 20 de milioane de euro. Pe acest teren a fost construit magazinul IKEA Pallady, iar o parte din terenul cumpărat atunci a fost vândut acum familiei Negoiță.

„Am început acest nou proiect rezidențial pe baza unui Plan Urbanistic Zonal autorizat deja, în trecut, de IKEA. Construim acum 4 blocuri cu 3 subsoluri dedicate parcărilor și 11 etaje supraterane, ce vor avea un total de 720 de apartamente. Finalizarea proiectului este planificată peste doi ani“, a declarat, pentru Profit.ro, Ionuț Negoiță.

Hagag pregătește un proiect rezidențial de lux lângă Circul de Stat CITEȘTE ȘI Hagag pregătește un proiect rezidențial de lux lângă Circul de Stat

Costul de dezvoltare al acestui proiect este estimat de Negoiță la 35-40 de milioane de euro și va fi susținut din capitalul propriu al investitorului.

Acest proiect va putea fi extins puternic în viitor, deoarece familia Negoiță mai deține, adiacent, alte terenuri cu un total de circa 37.000 de metri pătrați, pe care se află acum hale închiriate cu o suprafață de circa 12.000 de metri pătrați. O parte din teren și hale a fost cumpărată de la NCH, iar restul de la omul de afaceri Dan Petrescu.

În locul acestor hale se mai pot construi alte aproximativ 1.500 de apartamente, potrivit calculelor Profit.ro.

Ionuț Negoiță mai gestionează acum alte 3 șantiere, în paralel. Trebuie să finalizeze ultimele blocuri din ansamblul Hils Brauner, format din 8 blocuri cu 1.336 de apartamente, a început să construiască primele două blocuri cu 380 de apartamente, parte dintr-un nou ansamblu imobiliar ce va lua locul fostelor fabrici Republic și Tubinox, tot din estul Capitalei, și a început și proiectul Hils Pallady 45, care va avea la final 1.200 de apartamente.

Antreprenorii Raul Ciurtin, Florin Mariș și familia Dobra pregătesc o nouă etapă cu sute de apartamente din proiectul lor de pe fosta platformă Policolor CITEȘTE ȘI Antreprenorii Raul Ciurtin, Florin Mariș și familia Dobra pregătesc o nouă etapă cu sute de apartamente din proiectul lor de pe fosta platformă Policolor

Noile investiții demarate vin în contextul în care vânzările dezvoltatorului au scăzut cu circa 40% în ultimele luni, comprativ cu perioada similară a anului anterior. Ionuț Negoiță anticipează că această perioadă cu vânzări slabe din piață va mai continua încă unul sau doi ani.

„Volumul de antecontracte semnate în ultimele luni a scăzut la jumătate față de anul trecut, ca medie a pieței. Noi suntem la 60% din cât vindeam anul trecut, dar sunt zone periferice unde vânzările au scăzut cu 80%. Vânzările noastre ar fi scăzut sub jumătate dacă nu ofeream opțiunea ratei la dezvoltator. Acum, 30% din antecontracte vin prin varianta ratei la dezvoltator. Anterior acestui moment de scădere a vânzărilor, ratele la dezvoltatori aveau o pondere foarte scăzută, de până în 10%“, spune Ionuț Negoiță.

Marile proiecte ale familiei Negoiță sunt amplasate în jurul zonei comerciale Pallady, care cuprinde magazinele Leroy Merlin, Kaufland, Metro, Auchan, Jumbo, XXXL Lutz și IKEA, o zonă cu care familia Negoiță s-a familiarizat în ultimii 8 ani și unde a dezvoltat peste 4.500 de apartamente din cele 6.500 câte a livrat în total pe piața bucureșteană.

În această zonă, investitorii au dezvoltat complexul Palladium Residence și Palladium Residence 2, cu circa 2.500 de locuințe, și Hils Pallady, cu 1.908 apartamente.

EXCLUSIV Nepotul lui Gabriel Popoviciu vrea să cumpere un teren pentru un parc de retail și rezidențial într-o zonă fierbinte din Oradea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nepotul lui Gabriel Popoviciu vrea să cumpere un teren pentru un parc de retail și rezidențial într-o zonă fierbinte din Oradea

Tot pe bulevardul Pallady, familia Negoiță urmează să finalizeze, până în vara anului viitor, achiziția fostei platforme chimice Chimopar, care cuprinde circa 25 de hectare de teren. Valoarea acestei tranzacții este de 25,6 milioane euro.

Înainte de criza imobiliară din 2008, Ionuț Negoiță și fratele său Robert Negoiță, care s-a retras din afaceri după ce a devenit primarul Sectorului 3, au dezvoltat trei ansambluri rezidențiale cu peste 3.000 de unități locative pe care le-au vândut complet. A urmat o pauză de câțiva ani în care cei doi s-au oprit din activitatea imobiliară, însă au revenit, indirect, în 2014 cu proiectul Palladium Residence.

După intrarea în politică a lui Robert Negoiță, fratele mai mic a cumpărat clubul de fotbal Dinamo, la care a renunțat ulterior. Printre afacerile care îi mai aduc venituri lui Ionuț Negoiță se numără cele două hoteluri din grupul RIN, care totalizează 365 de camere, parcul acvatic Water Park din Otopeni, un centru de întreținere corporală și relaxare și o tipografie.

Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.

Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ionut negoita
robert negoita
ikea