Imobiliare Solutions Group (ISG), care îl are ca principal acționar pe Cristian Haja (43 de ani) – unul dintre veteranii internetului din România, construiește un ansamblu rezidențial cu sute de apartamente în locul primei fabrici Pepsi din România, în București, într-o investiție ce depășește 50 milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Grupul ISG este controlat de mai mulți investitori români și israelieni cu afaceri în imobiliare, agricultură și IT, dintre care iese în evidență Cristian Haja (43 de ani), unul dintre veteranii internetului din România, specializat în alocarea de adrese IP. Una dintre firmele sale, Jump Management, este partener al registrului de domenii RoTLD, administrat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI-București) – al cărui angajat a fost Cristian Haja.
El deține indirect un sfert din compania dezvoltatoare a ansamblului rezidențial ISG Residence IV, care tocmai a ieșit din pământ cu construcția primelor blocuri. Complexul va fi format din șapte imobile a câte 12 etaje fiecare cu un total de 691 de apartamente și are ca dată de finalizare anul 2023.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul se ridică pe un teren de circa 16.000 de metri pătrați cumpărat de ISG în 2015 de la Quadrant Amroq Beverages (QAB), îmbuteliatorul și distribuitorul local al produselor PepsiCo. În acest loc a funcționat înainte de 1989 și în anii `90 fabrica de conserve și băuturi răcoritoare Flora, cumpărată de Sitaco Pepsi.
În 2009, PepsiCo a oprit producția de la Flora și s-a mutat la Dragomirești, în ce era considerat la aceea vreme a fi cea mai mare fabrică Pepsi din Europa. O primă bucată din vechea platformă industrială, în suprafață de 5.300 de metri pătrați, a fost vândută către investitorul cu capital spaniol Volumetric care intenționa să dezvolte un complex rezidențial. Pentru că ISG a dezvoltat pe un teren vecin, cumpărat de la Transcom, patru blocuri cu apartamente, sub numele ISG Residence II, investitorii au decis să cumpere și terenul Volumetric, care era în proces de retragere de pe piața locală. Astfel, anul trecut, ISG a finalizat construcția a 235 de apartamente în alte patru imobile pe terenul cumpărat de la Volumetric, sub numele ISG Residence III.
Planul de dezvoltare al ISG Residence
Motivați de vânzarea integrală a acestor două cartiere învecinate, investitorii ISG au început construcția unui nou cartier pe terenul de 16.127 de metri pătrați, rămas din fosta fabrică Pepsi.
„Am început dezvoltarea din această zonă în 2015, după ce am cumpărat terenul etapizat. Pe întreaga suprafață, de 27.000 de metri pătrați, am plătit circa 11 milioane de euro către Transcom, Volumetric și Quadrant. Lucrăm acum la prima etapă cu 180 de apartamente a cărei livrare este programată pentru aprilie 2021. Vânzările merg bine, însă ne confruntăm cu probleme legate de forța de muncă, deși avem în grup propria firmă de construcții“, a declarat, pentru Profit.ro, Tiberiu Marius Alexe (40 de ani), fondatorul și CEO-ul ISG.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul unuia dintre cei mai mari distribuitori independenți de motorină din România, a cumpărat o parte din parcul Grozăvești la preț derizoriu și pregătește lovitura El a început ca agent imobiliar în timpul facultății înainte de a intra în dezvoltare imobiliară. Pe parcurs a atras alături de el o serie de investitori, printre care și pe Cristian Haja.
Alexe spune că, în apropiere de această dezvoltare, pe strada 11 iunie, aproape de intrarea principală în parcul Carol, ISG mai deține un teren de circa 700 de metri pătrați, cumpărat în 2016, pe care intenționează să construiască tot anul acesta un hotel boutique, o investiție de 3 milioane de euro. „Avem discuții cu două lanțuri hoteliere internaționale care să preia operarea lui, dar deocamdată așteptăm autorizațiile de construire“, adaugă Alexe.
Complexul ISG Residence va număra circa 1.200 de apartamente după finalizare, fiind unul dintre cele mai mari cartiere rezidențiale din interiorul Bucureștiului. Dezvoltarea se realizează chiar lângă sediul Primăriei Sector 5, mutată în halele renovate ale fostei Tipografii Filart în toamna lui 2017. Tot aici este și Autogara Filart și, ca punct de atracție, parcul Carol. Peste drum de primărie, un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, a inițiat un proiect urbanistic de transformare a fostei fabrică de chibrituri Chibro într-un ansamblu multifuncțional cu locuințe, magazine și birouri. Proprietatea dispune de un teren de 3,4 hectare dobândit în 2008 și evaluat la circa 12 milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.