EXCLUSIV Synergy planifică o rețea națională de mici parcuri de retail, după testul din Voluntari, și vizează construcția a sute de apartamente în Străulești. „Pentru anul viitor mă aștept la un mic pericol.“

EXCLUSIV Synergy planifică o rețea națională de mici parcuri de retail, după testul din Voluntari, și vizează construcția a sute de apartamente în Străulești. „Pentru anul viitor mă aștept la un mic pericol.“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 sep 2020

Antreprenorii Savaș Günata și Huseyin Karali, fondatorii Synergy Construct, analizează oportunitatea achiziției de terenuri pentru dezvoltarea unei rețele naționale de mici parcuri de retail, după modelul celui pregătit în Voluntari, și, în paralel, vor să construiască circa 650 de apartamente premium în nordul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat, în exclusivitate, intrarea Synergy Construct pe piața dezvoltărilor imobiliare cu un parc de retail de 5.700 de metri pătrați planificat a se construi anul viitor lângă Autostrada A3, care va cuprinde, de principiu, un supermarket, o farmacie, o bancă, un magazin telecom și restaurante, dar și cu un ansamblu rezidențial format din 154 de apartamente în zona Străulești, lângă Petrom City. Ambele sunt proiecte pilot pentru extinderea companiei în cele două sectoare imobiliare.

„Pandemia a demonstrat că parcurile de retail de tip strip mall sunt o soluție bună. Acest tip de proiecte nu oferă un profit foarte mare, dar, pe termen lung, reprezintă o investiție foarte sănătoasă. De aceea vrem să facem mai multe. Nu plănuim proiecte mai mari decât cel din Voluntari. Putem lua în considerare și vânzarea acestor proiecte, dar nu mai devreme de 5 ani de la lansare“, a declarat Huseyin Karali, într-un interviu acordat Profit.ro.

Decizia de a accesa zona de dezvoltare a fost motivată de marjele de profit nemulțumitoare de pe piața construcțiilor. Presiunea profitului, care apasă pe antreprenorii generali, se reflectă puternic și asupra subcontractorilor, care nu au mecanisme să reziste, intră în faliment ușor și își pierd credibilitatea, chiar dacă revin pe piață sub alt nume, ceea ce face și mai dificilă activitatea constructorilor, consideră omul de afaceri.

„Pentru anul viitor mă aștept la un mic pericol. Uniunea Europeană va inunda toate piețele cu mulți bani. S-a mai făcut o dată asta, după criza din 2008, iar bugetele de stat au beneficiat mult de pe urma acestor fonduri. Totuși, capacitatea de absorbție a României va fi mult sub a celorlalte țări, așa cum a fost și până acum. Voință există, dar nu s-au făcut schimbări structurale suficiente în sensul creșterii capacității de absorbție a fondurilor. Țările care vor atrage acești bani vor fi mult mai atractive și pentru muncitorii noștri, va apărea o nouă inflație, ceea ce se va traduce prin apartamente mai scumpe. Chiar și așa cerere tot va exista. De aceea suntem dornici să începem proiectul rezidențial din Străulești“, a menționat Karali.

EXCLUSIV Liviu Tudor a dezvoltat un standard pentru clădiri pe timp de pandemie, pe care vrea să îl internaționalizeze. A contribuit și Adrian Streinu-Cercel CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Liviu Tudor a dezvoltat un standard pentru clădiri pe timp de pandemie, pe care vrea să îl internaționalizeze. A contribuit și Adrian Streinu-Cercel

Investitorii doresc să măsoare cererea cu un prim bloc, însă, în paralel, pregătesc pentru construcție un teren învecinat, în suprafață de circa 15.000 de metri pătrați, unde pot construi aproape 500 de apartamente. Pentru finanțarea proiectului rezidențial, Günata și Karali vor să atragă și parteneri din vestul Europei, pe lângă Levent Kirman, care este președintele și directorul general al Yeni Gimat, proprietarul Ankamall din Ankara - al doilea cel mai mare mall din Turcia, după Cevahir Mall din Istanbul.

„Indicatorii macroeconomici vor dicta o eventuală extindere a noastră cu proiecte rezidențiale în afara Bucureștiului. Intenția există, dar trebuie să fie o afacere sustenabilă. În plus, piața rezidențială este volatilă. Anul viitor sunt convins că va fi sus, la fel și anul următor, dar este greu de anticipat ce va urma după“, spune Karali.

El oferă ca exemplu evoluția costului de construcție al apartamentelor din cadrul unui proiect în care Synergy activează ca antreprenor general și care, acum 4 ani, era sub 400 de euro/metru pătrat, iar acum un an și jumătate ajunsese la 520 de euro/metru pătrat. Creșterile, spune el, nu sunt cauzate de scumpirea materialelor, ci de costul forței de muncă și menținerea forței de muncă în țară, în contrapondere cu opțiunea lucrului în alte țări, pe salarii mai atractive.

Karali estimează, pentru anul viitor, o creștere a cererii de spații pentru depozite, industrie ușoară, locuințe și retail alimentar și o scădere a interesului pentru dezvoltări de malluri, birouri și hoteluri. El apreciază că cererea generată de sectorul privat este insuficientă și consideră necesară creșterea investițiilor publice.

Forța de tracțiune a proiectelor uriașe

Synergy Construct lucrează la realizarea fabricii de polioli a grupului MOL din Ungaria, o investiție de circa 1,3 miliarde de euro. Karali spune că doar 5% dintre angajații pe care îi are acolo sunt localnici, mulți fiind români. 

„Dacă Guvernul va reuși să trasforme în investiții banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană, atunci piața construcțiilor va fi ocupată anul viitor. Avem o economie slab dezvoltată. Orice proiect mai mare de infrastructură (rutieră, spital, școli, etc.) va pune piața în mișcare. Există vreun proiect mai mare de 200 de milioane de euro acum? Cred că sunt două autostrăzi. În oglindă, Ungaria este o țară mai mică, cu populație mai scăzută și cu forță de muncă mai scumpă, are o autostradă care traversează țara și, totuși, atrage proiecte industriale mai multe și mai sofisticate decât România. Din ce motiv? Lucrurile se schimbă foarte încet în România. Dacă ajungi din București în Brașov în 4 ore, vinerea, investitorii pățesc același lucru. Cea mai mare pierdere a României sunt cetățenii care părăsesc țara. Ei nu pleacă doar din cauza salariilor, care sunt, totuși, mai mari acum, ci din pricina infrastructurii în ansamblu său, inclusiv educația și sănătatea sunt mai bune și mai accesibile în afara țării“, explică omul de afaceri care s-a stabilit în România în urmă cu 22 de ani.

EXCLUSIV Negocierile de 100 de milioane de euro dintre Skanska și S Immo au fost reluate, după blocajul cauzat de COVID-19. Proprietarul mallului Sun Plaza poate deveni un jucător redutabil pe sectorul birourilor din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Negocierile de 100 de milioane de euro dintre Skanska și S Immo au fost reluate, după blocajul cauzat de COVID-19. Proprietarul mallului Sun Plaza poate deveni un jucător redutabil pe sectorul birourilor din România

Karali spune că ia în considerare extinderea pe piața germană cu Synergy Construct, sens în care pregătește, pentru anul viitor, deschiderea unui birou în Germania, și se gândește să testeze sectorul dezvoltărilor imobiliare și în Ungaria.

Problema calității actului medical

Compania Synergy Construct este antreprenor general al Enayati Medical City din Băneasa, unul dintre cele mai mari proiecte medicale private, investiție totală de 50 milioane de euro susținută de medicul Wargha Enayati și grupul Monza.

„Calitatea serviciilor medicale publice este extrem de scăzută în România. Ar trebui să existe spitale universitare, un focus real pe tratament și protecție, mai puțin pe vânzare de teste și medicamente. Calitatea serviciilor medicale dintr-o țară este dictata de stat, de unde și necesitatea investițiilor crescute în acest domeniu. În oglindă, mediul privat ridică calitatea serviciilor medicale, însă valoarea investițiilor private nu poate să compenseze întreg domeniul. Iar mediul privat, la finalul zilei, chiar dacă oferă o alternativă și servicii de calitate superioară, este un business care trebuie să supraviețuiască, să fie sustenabil pe termen lung, având costurile de rigoare. În momentul în care familiile nu își permit servicii medicale de calitate pentru sănătatea copilului sau a parinților, își pierd legătura, conexiunea cu țara și pleacă în afară, pentru servicii medicale și educație mai bune, dar totuși accesibile. Noi lucrăm la proiectul Enayati Medical City și suntem mândri că suntem parte din acest pas semnificativ. Este un plus extraordinar adus sistemului medical în România. Susțin, însă, faptul că este sănătos și necesar să existe și «contraoferta» mediului public, de stat, o competiție, un echilibru, între cele două segmente. Investiții similare proiectului Enayati trebuie să existe și în spitalele și infrastructura de stat“, concluzionează omul de afaceri. 

EXCLUSIV Un investitor imobiliar face un complex sportiv cu unități de cazare, SPA și piscine în locul fostului teren de fotbal al fabricii Ventilatorul din Ghencea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un investitor imobiliar face un complex sportiv cu unități de cazare, SPA și piscine în locul fostului teren de fotbal al fabricii Ventilatorul din Ghencea

Huseyin Karali este acționar minoritar și în cadrul societății South Development Group, care are în plan dezvoltarea primului aeroport privat din România în sudul Bucureștiului și care anul trecut a semnat o înțelegere cu operatorul aeroportului din Abu Dhabi pentru asigurarea administrării și dezvoltării de aeroporturi pe piața românească. În această firmă sunt angrenați și alți investitori imobiliari precum Andrew Stear, fostul manager al dezvoltatorului imobiliar RED Management Capital, actualmente responsabil cu dezvoltarea aeroportului Constantin Brâncuși și al noului parc industrial din sudul Capitalei, și Radu Tănăsescu, acționar al companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker. Despre acest proiect, Karali spune că va deveni realitate foarte încet, dar este încă activ.

Synergy Construct a mai fost implicată, de-a lungul timpului, în edificarea mai multor proiecte rezidențiale precum Belvedere Residences, GVI Town, Estic Park sau Rose Garden, clădiri de birouri precum America House, Nova Office Building sau HQ Victoriei, dar și centre comerciale precum Fashion House Outlet Center, Liberty Shopping Center sau Mega Mall. Compania a construit și fabrica de dulciuri ETI de la Craiova.

viewscnt
Afla mai multe despre
synergy construct
savaș günata
huseyin karali
levent kirman