EXCLUSIV Una dintre marile tranzacții imobiliare ale anului a fost finalizată: Morgan Stanley, printre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, intră în România

EXCLUSIV Una dintre marile tranzacții imobiliare ale anului a fost finalizată: Morgan Stanley, printre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, intră în România
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 sep 2019

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, a finalizat procesul de achiziție a activelor imobiliare deținute la nivel local de AEW Europe, respectiv America House din centrul Bucureștiului și Promenada Târgu Mureș, AEW ieșind astfel de pe piața locală după un deceniu de activitate în România, potrivit surselor Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mall-ul din Târgu Mureș a fost preluat prin intermediul Indotek Group, unul dintre cele mai mari grupuri de investiții imobiliare din Ungaria, care s-a asociat recent cu managerul diviziei imobiliare Morgan Stanley. America House a fost preluată în asociere cu un grup de investitori din Israel cu experiență în tranzacții imobiliare, reprezentați de David Hay, fostul șef al AFI Europe România.

Profit.ro a anunțat anterior că Morgan Stanley a stabilit condițiile în care va prelua activele imobiliare ale fondului de investiții AEW Europe și că definitivarea tranzacției este o formalitate.

Morgan Stanley a fost interesată și de achiziția complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera de la compania belgiană Atenor, o tranzacție care ar fi depășit 100 de milioane de euro, însă înțelegerea dintre cele două companii a căzut.

Proprietățile AEW Europe din România erau deținute prin vehiculul investițional PBW II, lansat în 2006. Vânzarea a fost determinată și de faptul că fondul de investiții a atins maturitatea și trebuia să restituie banii investitorilor.

Morgan Stanley intră, astfel, pe piață prin achiziția clădirii de birouri America House din Piața Victoriei din București, de lângă sediul Guvernului, și a centrului comercial Promenada Mall din Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată de Profit.ro la 150 de milioane de euro. Vânzătorul celor două proprietăți a fost asistat de companiile de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, pentru birouri, și de JLL Romania, pentru mall, iar cumpărătorul, de platforma Add Value Management, lansată de David Hay după ce a plecat de la conducerea AFI Europe România.

Cele două clădiri au fost scoase la vânzare încă de la finalul anului 2016, iar procesul de due diligence a fost unul anevoios. AEW Europe a plătit pe cele două active peste 210 milioane euro în urmă cu mai bine de zece ani. La sfârșitul lunii septembrie din 2015, portofoliul local al AEW era evaluat la 136 milioane euro.

EXCLUSIV Fostul diplomat Ion Maticiuc și tatăl antrenorului Serenei Williams pregătesc un ansamblu rezidențial pe malul lacului Pantelimon CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul diplomat Ion Maticiuc și tatăl antrenorului Serenei Williams pregătesc un ansamblu rezidențial pe malul lacului Pantelimon

America House a fost cumpărată de AEW în toamna anului 2007 de la Globe Trade Centre (GTC) la un preț de 120,3 milioane euro și un randament investițional de sub 6%, nedepășit până astăzi. America House are o suprafață închiriabilă de 27.500 metri pătrați și are printre chiriași companiile Mastercard, Cisco și Ambasada Japoniei. Clădirea generează anual venituri din închiriere de circa 7,3 milioane euro, potrivit datelor aferente anului 2018 comunicate la Ministerul Finanțelor Publice.

În 2008, la câteva luni distanță de achiziția America House, AEW Europe a cumpărat cu 90 milioane euro Promenada Mall din Târgu Mureș de la BelRom. Parcul de retail a ocupat locul 25 într-un top realizat de Profit.ro pe baza cifrelor de afaceri raporate de cele 65 de centre comerciale moderne din România în 2018. Proiectul din Târgu Mureș a înregistrat afaceri de 7,1 milioane euro. Mallul are o suprafață închiriabilă de 44.000 metri pătrați. Principalii chiriași sunt Auchan, Leroy Merlin, Cinema City, H&M, Hervis, Takko, Deichmann, Adidas și CCC.

EXCLUSIV Speedwell, susținut de multimilionari din Belgia, lansează un fond de 100 milioane de euro dedicat investițiilor în locuințe românești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Speedwell, susținut de multimilionari din Belgia, lansează un fond de 100 milioane de euro dedicat investițiilor în locuințe românești

Intrarea Morgan Stanley pe piața locală reprezentă o confirmare a faptului că fondurile americane de investiții sunt cu ochii pe România, după ce investitori precum Lone Star, Cerberus, York Capital și Starwood Capital au luat piața imobiliară cu asalt. Morgan Stanley are doar două birouri în regiune, în Polonia și Ungaria, și este activă pe piața imobiliară prin divizia sa Morgan Stanley Real Estate Investing. Platforma imobiliară a americanilor gestionează active în valoare de 41 miliarde dolari. Strategia companiei prevede ca 79% din banii să îi investească în active premium, în timp ce 21% merg spre investiții oportuniste. Capitalul fondului este împărțit astfel: 72% în Americi, 20% în Europa și 8% în Asia.

Grupul financiar Morgan Stanley a apărut în 1935 ca răspuns al Legea Glass-Steagall, ce urmărea separarea băncilor comerciale de cele de investiții. Instituția bancară a fost fondată de Henry Sturgis Morgan, nepotul bancherului american J.P. Morgan, și de Harold Stanley. Întregul grup administrează active în valoare de 497 miliarde de dolari.

De cealaltă parte, AEW Global este o rețea de companii care administrează investiții imobiliare, cu sediul central în Boston. Componenta europeană a grupului este AEW Europe, deținută de grupul financiar francez Natixis și de grupul francez La Post. De altfel, decizia de a scoate cele două imobile din România la vânzare a venit la scurt timp după ce băncile de investiții Natixis și La Banque Postale au finalizat procesul de fuziune a diviziilor lor imobiliare AEW Europe și Ciloger. Noul grup a devenit al treilea cel mai mare manager de active imobiliare de pe piața franceză, cu un portofoliu în administrare de aproape 60 miliarde euro.

Până anul trecut, bancherul care se afla la cârma Natixis a fost François Pérol, consilier economic al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy și managing partner al Rothschild Bank. 

viewscnt
Afla mai multe despre
morgan stanley
america house
promenada targu mures
aew europe