Tranzacție: Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, intră în România

Tranzacție: Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, intră în România

America House și Promenada Mall Târgu Mureș

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 20 aug 2019

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, a stabilit condițiile în care va prelua activele imobiliare ale fondului de investiții AEW Europe, care iese astfel de pe piață după un deceniu de activitate locală. Definitivarea tranzacției este o formalitate, spun sursele Profit.ro.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proprietățile AEW Europe din România sunt deținute prin vehiculul investițional PBW II, lansat în 2006. Vânzarea este determinată și de faptul că fondul de investiții a atins maturitatea și trebuie restituiți banii investitorilor.

Morgan Stanley intră, astfel, pe piață prin achiziția clădirii de birouri America House din Piața Victoriei, București, și a centrului comercial Promenada Mall din Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată de Profit.ro la 150 de milioane de euro. Vânzătorul celor două proprietăți a fost asistat de companiile de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, pentru birouri, și de JLL Romania, pentru mall, iar cumpărătorul, de platforma Add Value Management, lansată de David Hay după ce a plecat de la conducerea AFI Europe România.

Cele două clădiri au fost scoase la vânzare încă de la finalul anului 2016, iar procesul de due diligence a fost unul anevoios. AEW Europe a plătit pe cele două active peste 210 milioane euro în urmă cu mai bine de zece ani. La sfârșitul lunii septembrie din 2015, portofoliul local al AEW era evaluat la 136 milioane euro.

EXCLUSIV Fondatorii brandurilor Exotique și Musette au avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către grupul IKEA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondatorii brandurilor Exotique și Musette au avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către grupul IKEA

America House a fost cumpărată de AEW în toamna anului 2007 de la Globe Trade Centre (GTC) la un preț de 120,3 milioane euro și un randament investițional de sub 6%, nedepășit până astăzi. America House are o suprafață închiriabilă de 27.500 metri pătrați și printre chiriași companiile Mastercard, Cisco și Ambasada Japoniei.

Clădirea generează anual venituri din închiriere de circa 7,3 milioane euro, potrivit datelor aferente anului 2018 comunicate la Ministerul Finanțelor.

În 2008, la câteva luni distanță de achiziția America House, AEW Europe a cumpărat cu 90 milioane euro Promenada Mall din Târgu Mureș de la BelRom. Parcul de retail a ocupat locul 25 într-un top realizat de Profit.ro pe baza cifrelor de afaceri raporate de cele 65 de centre comerciale moderne din România în 2018.

Proiectul din Târgu Mureș a înregistrat afaceri de 7,1 milioane euro. Mallul are o suprafață închiriabilă de 44.000 metri pătrați. Principalii chiriași sunt Auchan, Leroy Merlin, Cinema City, H&M, Hervis, Takko, Deichmann, Adidas și CCC.

Morgan Stanley a fost interesată și de achiziția complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera de la compania belgiană Atenor, o tranzacție care ar fi depășit 100 de milioane de euro, însă înțelegerea dintre cele două companii a căzut.

EXCLUSIV Globalworth cumpără de la Sorin Preda jumătate dintr-un proiect gigant din Constanța și țintește locul doi pe piața spațiilor logistice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Globalworth cumpără de la Sorin Preda jumătate dintr-un proiect gigant din Constanța și țintește locul doi pe piața spațiilor logistice

Intrarea Morgan Stanley pe piața locală reprezentă o confirmare a faptului că fondurile americane de investiții sunt cu ochii pe România, după ce investitori precum Lone Star, Cerberus, YorkCapital și Starwood Capital au luat piața imobiliară cu asalt.

Morgan Stanley are doar două birouri în regiune, în Polonia și Ungaria, și este activă pe piața imobiliară prin divizia sa Morgan Stanley Real Estate Investing. Platforma imobiliară a americanilor gestionează active în valoare de 41 miliarde dolari. Strategia companiei prevede ca 79% din banii să îi investească în active premium, în timp ce 21% merg spre investiții oportuniste. Capitalul fondului este împărțit astfel: 72% în Americi, 20% în Europa și 8% în Asia.

Grupul financiar Morgan Stanley a apărut în 1935 ca răspuns al Legea Glass-Steagall, ce urmărea separarea băncilor comerciale de cele de investiții. Instituția bancară a fost fondată de Henry Sturgis Morgan, nepotul bancherului american J.P. Morgan, și de Harold Stanley. Întregul grup administrează active în valoare de 497 miliarde de dolari.

De cealaltă parte, AEW Global este o rețea de companii care administrează investiții imobiliare, cu sediul central în Boston. Componenta europeană a grupului este AEW Europe, deținută de grupul financiar francez Natixis și de grupul francez La Post. De altfel, decizia de a scoate cele două imobile din România la vânzare a venit la scurt timp după ce băncile de investiții Natixis și La Banque Postale au finalizat procesul de fuziune a diviziilor lor imobiliare AEW Europe și Ciloger. Noul grup a devenit al treilea cel mai mare manager de active imobiliare de pe piața franceză, cu un portofoliul în administrare de aproape 60 miliarde euro.

Până anul trecut, bancherul care se afla la cârma Natixis a fost François Pérol, consilier economic al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy și managing partner al Rothschild Bank. 

viewscnt
Afla mai multe despre
morgan stanley
aew europe
america house
promenada targu mures