Familia de sirieni care deține en-gros-ul Smart Expo pregătește un ansamblu rezidențial în Colentina. În afacere a fost și chinezul Zheng Siyong, declarat indezirabil în România

Familia de sirieni care deține en-gros-ul Smart Expo pregătește un ansamblu rezidențial în Colentina. În afacere a fost și chinezul Zheng Siyong, declarat indezirabil în România
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 6 ian 2020

Familia Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari, pregătește actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu circa 900 de apartamente în cartierul bucureștean Colentina. În această afacere a fost implicat timp de 7 ani și chinezul Zheng Siyong, considerat un risc la adresa securității naționale a României și expulzat din țară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Istoricul terenului de 2,5 hectare, pe care se intenționează dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu două blocuri mari a câte 10 etaje fiecare, este încâlcit. Aici a funcționat înainte de `89 Centrul de Exploatare a Lemnului, iar acum mai există o serie de hale degradate. Terenul a fost cumpărat în 2004 de M.K. Rom Factor, o firmă împărțită atunci, în mod egal, de Fatima Hanifi și Zheng Xing. În 2007 au fost o serie de permutări de acționari și părțile sociale au ajuns să fie împărțite egal între chinezul Zheng Siyong și Jouma Hanifi, fiul Fatimei Hanifi, potrivit termene.ro.

În 2014, familia Hanifi și Zheng Siyong cedează firma Marianei Grigore, cea care, o perioadă, a împărțit cu Bogdan Pandele, fiul primarului din Voluntari, agenția imobiliară Activ Imob.

În 2017, ea iese din acționariat prin cesiunea tuturor părților sociale firmei Socet. Anul trecut au preluat câte un sfert din părțile sociale firma Syma Commercial Park și sirianul Zakaria Hanifi. Pentru câteva luni, și firma Syma Commercial Park, deținută tot de familia Hanifi, a fost în acționariatul agenției imobiliare Activ Imob cu 50% din părțile sociale, restul fiind deținute de Bogdan Pandele.

Recent, Primăria Sectorului 2 a acordat firmei M.K. Rom Factor certificatul de urbanism necesar construirii primei faze dintr-un ansamblu de locuințe aprobat prin Plan Urbanistic Zonal.


Ca un aspect interesant, proprietatea pe care se vrea construirea ansamblului rezidențial se învecinează cu fosta Întreprindere de Utilaj Greu din Construcții (IUGC), la a cărei privatizare a participat omul de afaceri Sorin Beraru – căutat de Interpol, despre care Profit.ro a scris, recent, că ar urma să fie transformată într-un ansamblu imobiliar mixt cu peste 1.500 de locuințe. În apropiere este și terenul de aproape 9 hectare al fostei fabrici Helitube, care urmează să fie scos, din nou, la licitație, cu un preț de pornire de 18,5 milioane euro.

Familia Hanifi deține din 2002 complexul Smart Expo Flora, care se întinde pe o suprafață de 9,7 hectare de teren la ieșirea din București spre Voluntari. În pavilioanele de 53.000 de metri pătrați activează sute de standuri.

EXCLUSIV Cel mai bogat israelian își reactivează investițiile imobiliare din România, lângă Ion Țiriac CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai bogat israelian își reactivează investițiile imobiliare din România, lângă Ion Țiriac

Zheng Siyong, alături de alți trei chinezi, au fost declarați în 2012 indezirabili pe o perioadă de 10 ani și expulzați din România, pentru considerente de securitate națională, fiind suspectați de spionaj și infracțiuni economice. Ulterior, chinezul a ajuns să facă afaceri în Republica Moldova, unde a deținut, printre altele, centrul comercial Megapolis Mall din Ciocana, intrat în insolvență anul acesta.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele 11 luni ale acestui an au fost încheiate circa 490.000 de tranzacții, cu 7,1% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
hanifi
smart expo
zheng siyong
mk rom factor