Grupul de investitori coordonat de Ramon Tsur și-a mai adăugat în portofoliul imobiliar o fostă fabrică privatizată de Sorin Beraru, căutat de Interpol. Aici a fost primul loc de muncă al lui Miron Mitrea

Grupul de investitori coordonat de Ramon Tsur și-a mai adăugat în portofoliul imobiliar o fostă fabrică privatizată de Sorin Beraru, căutat de Interpol. Aici a fost primul loc de muncă al lui Miron Mitrea
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 21 nov 2019

Acționarii fostei Întreprinderi de Utilaj Greu pentru Construcții (IUGC) din București, la a cărei privatizare a participat omul de afaceri Sorin Beraru – căutat de Interpol, vor să dezvolte un ansamblu imobiliar mixt cu peste 1.500 de locuințe și spații comerciale. Proprietatea se alătură altor trei foste fabrici deținute de aceeași investitori, despre care Profit.ro a scris că se pregătesc de transformarea în proiecte imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News

Fosta fabrică, rebotezată RECO, din apropierea Pădurii Andronache este formată din 7 construcții cu o suprafață la sol de circa 16.000 de metri pătrați, în care funcționează furnizorul de accesorii pentru mobilă Depozitul-de-Accesorii.ro, comerciantul de produse industriale Emsai Industrial, producătorul de mobilă Mari Mor și Optim Total Auto.

Proprietarii spațiilor au inițiat luna trecută procedura de obținere a unui Plan Urbanistic Zonal care prevede construcția unui proiect imobiliar mixt cu aproximativ 11 blocuri de apartamente a câte 11 etaje, un supermarket și sedii de firme. La o suprafață desfășurată propusă de peste 143.000 de metri pătrați, un Procent de Ocupare al Terenului de 50% și un Coeficient de Utilizare al Terenului de 3, se poate estima că ar putea fi construite aici peste 1.500 de apartamente. Terenul de 4,7 hectare pe care se poate ridica acest proiect poate fi evaluat la 9,5 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.


În cadrul IUGC, fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea a lucrat ca șef de atelier între 1983 și 1989.

Fabrica RECO se adaugă fostelor întreprinderi comuniste Filatura Românească de Bumbac, Chibro și Flamura Roșie, toate gestionate de o rețea de firme coordonate de discretul om de afaceri israelian Ramon Tsur, cunoscut în piața imobiliară ca reprezentant local al grupului Atlantic. În cazul acestor fabrici s-au inițiat, la distanțe scurte de timp, procedurile de transformare în mii de apartamente, clădiri de birouri și magazine.

Același grup de investitori mai deține și centrul comercial Home&Design Mall din Ghencea, o clădire de birouri cu cinci etaje din apropierea Pieței Charles de Gaulle, încă una în apropiere de Piața Victoriei și niște depozite pe Valea Cascadelor.

Cea mai valoroasă proprietate a acestora este fosta Filatură Românească de Bumbac (actualmente Santer System) din zona Morarilor a Sectorului 2. Proprietatea cuprinde un teren de 10,4 hectare și are intabulate pe el 50 de clădiri, o parte utilizate ca spații de închiriat. Doar terenul poate fi evaluat la 15,6 milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro.

Planul Urbanistic Zonal prevede construirea unui ansamblu cu funcțiune mixtă, destinat locuințelor colective, birourilor, serviciilor și comerțului, ce va cuprinde clădiri destinate apartamentelor, parter comercial, accese carosabile de deservire, spații subterane tehnice pentru garare și depozitare, amenajări de piațete și terase verzi.


Fosta fabrică de chibrituri Chibro de lângă Parcul Carol face și ea parte din portofoliul de investitor oportunist al grupului coordonat de Ramon Tsur. Proprietatea dispune de un teren de 3,4 hectare dobândit în 2008 și evaluat la circa 12 milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro.

În acest caz, Planul Urbanistic Zonal prevede dezvoltarea unui ansamblu multifuncțional ce va cuprinde locuințe colective, comerț, birouri și servicii.

Fosta Flamura Roșie din zona Tineretului, dispune de un teren de aproape 1,7 hectare cumpărat în 2001 și evaluat la 9,6 milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro. Pe teren sunt amplasate șase clădiri cu funcțiunea de construcții industriale, magazii, birouri și rezervoare.

Planul Urbanistic Zonal, inițiat în decembrie 2018, propune realizarea unui ansamblu cu funcțiuni mixte (comerț, servicii, birouri), dezvoltat pe un regim de înălțime maxim de zece etaje. Surse din piața imobiliară au declarat pentru Profit.ro că Ramon Tsur vrea să dezvolte aici clădiri de birouri. 

Toate cele patru fabrici sunt pregătite pentru dezvoltare, însă nu este exclusă o eventuală vânzare, în condițiile în care majoritatea tranzacțiilor cu terenuri sunt condiționate de existența PUZ-ului. Cert este că Ramon Tsur este cunoscut în piața imobiliară ca investitor nedispus să vândă, decât la prețuri foarte mari.

Acționarii firmelor care dețin cele patru proprietăți converg spre compania Diham SA (după cum puteți vedea din infograficul alăturat), unde principal acționar este Ingrid Morand (fostă Dulămescu), despre care presa a scris că este fiica lui Dumitru Dulămescu, închis pentru spălare de bani și fost asociat al lui Sorin Shmuel Beraru, fugit din țară la sfârșitul anilor `90 și încă prezent pe lista de căutați a Interpol.


Grupul de investitori coordonat de Ramon Tsur și-a mai adăugat în portofoliul imobiliar o fostă fabrică privatizată de Sorin Beraru, căutat de Interpol. Aici a fost primul loc de muncă al lui Miron Mitrea

Sorin Beraru a participat, din postura de acționar, la privatizarea a o serie de firme deținute de Fondul Proprietății de Stat (FPS), printre care Chibro, Flamura, Diham, Comautosport, Stomobi, Reco, Mecapol din București sau Criotex Oradea și Saltex Salonta. Omul de afaceri a fost condamnat pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și spălare de bani pentru privatizarea frauduloasă a societății CICO.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
ramon tsur
sorin beraru
miron mitrea
iugc
intreprinderea de utilaj greu pentru constructii