FOTO După ce a devenit proprietar, Primăria Capitalei începe stabilizarea Hanului Solacolu, aflat în stare avansată de degradare. Monumentul istoric este scanat 3D

FOTO După ce a devenit proprietar, Primăria Capitalei începe stabilizarea Hanului Solacolu, aflat în stare avansată de degradare. Monumentul istoric este scanat 3D
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2022

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că se realizează expertiza tehnică pentru punerea în siguranță a Hanului Solacolu, în prezent fiind derulate acțiuni de scanare 3D. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Realizăm expertiza tehnică pentru punerea în siguranță a Hanului Solacolu. Săptămâna aceasta a fost emis Ordinul de Începere pentru Servicii de elaborare a expertizei tehnice de punere în siguranță, dar și pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice, inclusiv asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe toată perioada de execuție a lucrărilor de punere în siguranță, conservare și protejare a imobilului monument istoric Hanul Solacolu”, a anunțat primarul general Nicușor Dan, citat de News.ro.  

Potrivit acestuia, în prezent se desfășoară în teren scanarea 3D a imobilului, activitate ce face parte din etapa de elaborare expertiză tehnică. 

Șeful Gazprom: Plafonarea prețului la gaze de către statele UE va conduce la stoparea livrărilor CITEȘTE ȘI Șeful Gazprom: Plafonarea prețului la gaze de către statele UE va conduce la stoparea livrărilor

”Aceste lucrări fac parte din contractul încheiat la sfârșitul lunii septembrie între Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din București (AMCCRS) și Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A”, a mai precizat primarul general.  

Construit în anul 1859 de frații Solacolu, clădirea a fost, inițial, prima fabrică de paste făinoase din București. Fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe artera cea mai comercială a Bucureștiului: Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară. 

FOTO După ce a devenit proprietar, Primăria Capitalei începe stabilizarea Hanului Solacolu, aflat în stare avansată de degradare. Monumentul istoric este scanat 3D

Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat la începutul acestui an că Primăria Capitalei a devenit proprietarul Hanului Solacolu, procedurile de expropriere fiind finalizate și astfel are undă verde pentru a începe lucrările de punere în siguranță apoi de restaurare a lucrării.

”Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul București devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranță a clădirii. Vom accesa apoi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni. Vedeți mai jos cum arată acum clădirea și cum ne propunem să arate după renovare”, anunța primarul Nicușor Dan

Consiliul General a aprobat în noiembrie 2021 actualizarea costurilor pentru exproprierea hanului Solacolu de pe Calea Moșilor. Costul aferent exproprierii a scăzut de la 5,6 milioane lei la 4,5 milioane lei. Clădirea va fi pusă în siguranță în prima fază, apoi reabilitată și transformată în centru cultural, potrivit deciziei Consiliului General. Exproprierea a fost aprobată în 2019, însă pentru că nu s-a făcut în 90 de zile, nu mai putea fi făcută.

Demnitar rus: Războiul din Ucraina a început la București. ”NATO a pus o bombă cu ceas” CITEȘTE ȘI Demnitar rus: Războiul din Ucraina a început la București. ”NATO a pus o bombă cu ceas”

Hanul Solacolu este monument istoric și se află pe Calea Moșilor nr. 134-134A. Cu fiecare zi care trece, starea clădirii se agravează și pe lângă faptul că se pierde un imobil valoros, zidurile rămase riscă să cadă oricând peste trecători și să se producă o tragedie.

Hanul Solacolu a fost restituit în natură în 2003 către Solacolu Emilia, Solacolu Teodora - Emilia, Solacolu Bucur - Cristian și Solacolu Ion Șerban în baza Dispozițiilor Primarului General nr. 981/2003 și nr. 1192/2003. De atunci a fost lăsat în paragină.

Hanul Solacolu a fost construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Construcția a fost afectată de un incendiu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și-a păstrat caracterul de locuință până spre sfârșitul anilor ’80, când a fost în pericol de demolare.

Pe lângă valoarea arhitecturală, hanul prezintă și o valoare memorială internațională, deoarece acolo a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul Războiului de Independență, fapt amintit de o placă comemorativă, amplasată pe fațada clădirii de ambasada Bulgariei.

FOTO După ce a devenit proprietar, Primăria Capitalei începe stabilizarea Hanului Solacolu, aflat în stare avansată de degradare. Monumentul istoric este scanat 3D

După anii '90, clădirea a fost în grija Primăriei Capitalei fiind locuită de mai multe familii repartizate de fostul ICRAL sau care ocupau ilegal spațiul. În 1997, aflat încă în proprietatea Primăriei Generale, hanul a fost introdus în Planul Național de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric. (Citește aici mai mult)

În anul 2010, acoperișul clădirii s-a prăbușit. Proprietarii au fost amendați în mai multe rânduri din cauza situației în care se află imobilul.

viewscnt
Afla mai multe despre
hanul solacolu
nicușor dan