Furia speculativă imobiliară de la Toronto, aproape de final

Furia speculativă imobiliară de la Toronto, aproape de final

Sursa foto: Peter Spirer / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mai 2017

După ce intervenția guvernamentală a oprit ce părea un iminent faliment al unu mare jucător imobiliar, pe piața rezidențială din Toronto, una dintre cele mai scumpe din Canada, vânzătorii încearcă să profite de relativa acalmie pentru a vinde la prețuri încă mai mari cu 33% decât cele de anul trecut. Cumpărătorii sunt mai reticenți, iar cei care au semnat precontracte în lunile recente nu mai urmează procedurile pentru încheierea tranzacțiilor. „Frenezia s-a încheiat. S-a încheiat!”, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața imobiliară din orașul Toronto, provincia canadiană Ontario, metropola cu cele mai mari scumpiri din ultimii 10 ani, a intrat într-o nouă fază, cea a nervozității, transmite Bloomberg. Vânzătorii se precipită să-și listeze proprietățile la prețuri care sunt încă mai mari decât la începutul acestui an, iar cumpărătorii sunt tot mai ezitanți.

Este o perioadă în care încă jucătorii din piață tatonează să vadă care este efectul șocului suferit de una dintre companiile cele mai implicate în finanțarea și intermedierea tranzacțiilor imobiliare din metropolă și care aparent a fost salvată doar de intervenția guvernamentală. Fuga cu banii din compania Home Capital Inc. a determinat o contagiune pentru întreaga piață, afectând prin retrageri mai mulți jucători din piață.

„Cu siguranță, o schimbare de percepție a apărut de la Home Capital încoace”, spune Shubha Dasgupta, proprietar al companiei de brokeraj locale Capital Lending Centre. „A avut cu siguranță un impact, dar măsura în care acesta s-a produs rămâne să fie determinată.”

BNR semnalează, în premieră, riscul creșterii accelerate a prețurilor imobiliare CITEȘTE ȘI BNR semnalează, în premieră, riscul creșterii accelerate a prețurilor imobiliare

În intervalul martie 2016 – martie 2017, cotațiile au crescut cu 33% mai sus, ceea ce dă o neliniște în special celor care au făcut achizițiile pe ceea ce pare a fi un top al pieței. „Vedem oamenii dispuși să plătească acele prețuri nebunești în lunile din urmă că fug să-și revendice depozitele pentru avans”, spune Carissa Turnbull, broker pentru Royal LePage, companie axată pe intermedierea tranzacțiilor din suburbia Oakland. A avut un singur vizitator week-end-ul trecut. „Nu mai vor să încheie tranzacțiile”, spune.

Peste 650.000 de dolari americani pentru o casă

În urmă cu numai 2 luni, era un lucru comun ca proprietarii să pună prețurile de listă în partea inferioară a intervalurilor de preț pentru a porni licitații agresive între cumpărători. Nu mai este cazul, iar această tactică nu mai funcționează, spune Joanne Evans, fondator al companiei de brokeraj Century 21 Millennium Inc., specializată în intermedierea tranzacțiilor în unele suburbii ale Toronto precum Brampton. „Frenezia s-a încheiat. S-a încheiat!”, spune ea, adăugând că piața redevine una sănătoasă.

Competiția recentă pentru case ajunsese atât de ridicată încât cumpărători disperați făceau achizițiile fără să fi vizionat proprietatea, spune Shawn Zigelstein, agent imobiliar la Royal LePage. Piața se schimbă, avertizează, însă Adam Carson, fondator al companiei de inspectare a proprietăților puse în vânzare Carson Dunlop.

Prețul mediu al unei case în zona Toronto era la data de 14 mai cu puțin peste 890.000 de dolari canadieni (aproximativ 658.000 de dolari americani), în creștere cu 17% față de acum un an, dar cu 3,3% mai jos decât în aprilie. Creșteriel anualizate erau de 25% în aprilie și de 33% în martie. Toronto a avut o rată a scumpirilor mult peste media Canadei, raportând creșteri anualizate de prețuri pentru fiecare lună începând cu anul 2009.

Furia speculativă imobiliară de la Toronto, aproape de final

Sunt creșteri nesustenabile conform unui avertisment lansat chiar de către Stephen Poloz, guvernator al băncii centrale a Canadei. Creșterea volumului datoriilor gospodăriilor populației au atras retrogradarea de către agenția de rating Moody’s a 6 bănci canadiene. Îngrijorările față de umflarea unui balon al finanțării imobiliare care să atragă un nou șoc financiar se transmit către oamenii de rând. „Este frică”, spune Evans de la Century 21’s. „Apar întrebările față de ceea ce va urma.”

Vizionarea proprietăților s-a prăbușit de 10 ori. „Toată lumea a intrat în hibernare.”

Apetitul scăzut la cumpărare determină și o repliere a vânzărilor. Brokerii și unii proprietari deja retrag o parte din case de pe piață, urmărind aceleași prețuri ridicate a în trecut.  Anunțurile ar fi stat degeaba. Încă de la începutul lunii, portalul Zero Hedge semnala o divergență între postările de locuințe la vânzare și numărul de tranzacții încheiate. Astfel, dacă rata anualizată majorare a numărului anunțurilor publicate era de 47%, cea a tranzacțiilor era de numai 16%.

Furia speculativă imobiliară de la Toronto, aproape de final

„În mai puțin de o săptămână de la listarea unei proprietăți noi aveam 40-50 de oameni să vină să vadă casa, pe când acum suntem norocoși să avem 5 persoane”, spune Case Feenstra, agent imobiliar la Royal LePage Real Estate Services. „Toată lumea a intrat în hibernare.”

Mark Weisleder peste avocat și semnalează un alt femomen: o parte din potențialii cumpărători care au semnat precontracte vor să se retragă din înțelegeri. „Sunt îngrijorați că ar fi putut cumpăra pe top și că prețurile vor merge în jos”, spune el despre o parte din clienții săi.

Înapoi în chirie

Deja percepția se schimbă. Un sondaj realizat de  Nanos Research Group  spune că numai 46% dintre canadieni canadieni anticipează că prețurile vor continua să crească în orașele Vancouver și Toronto, față de un maxim de 50,1% în urmă cu 2 săptămâni.

Michael Hartmann, în vârstă de 53 de ani, este profesor la McMaster University’s DeGroote School of Business în Hamilton, Ontario și și-a vândut recent casa pentru 1,65 milioane dolari canadieni (1,22 milioane dolari americani), cu 10.000 de dolari canadieni peste prețul inițial de listare. O tranzacție rapidă, pentru că a înstrăinat pe data de 22 mai o proprietate listată la 17 mai. A ales să nu urmeze sfatul brokerului de a pune un preț în plaja inferioară pentru a aștepta o licitație agresivă a cumpărătorilor.

Acum, vânzătorul nu se grăbește să facă următoarea mișcare. Spune că are avantajul împreună cu soția sa că le-au plecat copiii de acasă, astfel încât nu au graba de a cumpăra la loc. Iau în calcul să se mute în afara orașului Toronto altundeva în Canada sau chiar în străinătate, unde prețurile să fie mai jos. Între timp, intenționează să închirieze.

viewscnt
Afla mai multe despre
toronto
case
locuinte
eal estate
balon imobiliar
canada