IMM-urile închiriază jumătate din spațiile de birouri

IMM-urile închiriază jumătate din spațiile de birouri
scris 11 dec 2018

IMM-urile, firmele care au până în 250 angajați, au tranzacționat spații de birouri cu suprafețe de până în 2.500 mp, care totalizează 46% din piața spațiilor de birouri din România, potrivit unei analize realizate de ESOP Consulting, pentru primele trei trimestre.

Motorul îl reprezintă segmentul companiilor medii, care au între 50 și 249 angajați, care au închiriat 114.367 mp, ceea ce reprezintă 83% din suprafața închiriată de IMM-uri.

Volumul cel mai mare de spații de clasă A și B închiriate (aproximativ 96%) îl realizează  firmele medii (care reprezintă doar 1,8% din numărul total de firme din România, dar au 21% din numărul  total de angajați, potrivit ultimelor date Eurostat -European Statistical Office) și marile companii (care sunt ca număr doar 0,4% și au 36% din totalul angajaților români).

Nordul Capitalei, cea mai efervescentă zonă imobiliară din România CITEȘTE ȘI Nordul Capitalei, cea mai efervescentă zonă imobiliară din România

Cele mai  multe firme sunt microîntreprinderile (până în 10 angajați), care reprezintă 97,7% din total firmelor din România și au 44,4% din numărul total de angajați. Acestea însă închiriază cele mai puține spații de birouri direct de la proprietarii de clădirii noi, ocupând aproximativ 4% din suprafața totală de birouri de clasă A. Datorită faptului că developerii oferă puține opțiuni in clădirile noi pentru microîntreprinderile care vor sa aibă sediul in clădiri moderne, acestea se orientează către spații de tip coworking.

Companiile mari reprezintă ca număr 0,4% din totalul firmelor, dar tranzacțiile de birouri realizate de firme din rândul acestei categorii au ocupat 54% din piața de birouri moderne. Printre companiile mari care s-au mutat în 2018 sau au pre-închiriat spații de birouri în 2018 pentru a se muta în 2019-2020 se numără UPC, Dell, PWC, Thales, Microsoft, Deloitte, London Stock Exchange, Schlumberger, ING etc

La nivelul României, potrivit ultimelor statistici furnizate de Eurostat, 44,4% dintre angajați lucrează în micro-întreprinderi, 20,9% în firme medii și  34,6% în mari companii. Și la nivel european situația este apropiată de aceste ponderi, în Uniunea Europeană, în medie, microîntreprinderile au 49,3% din totalul angajaților, companiile medii 17,1% și marile companii concentrează 33,7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii de birouri
imm