Austriecii de la Immofinanz, unii dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, lansează un program de economie de costuri, în așteptarea scăderii încasărilor din chirii la malluri

Austriecii de la Immofinanz, unii dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, lansează un program de economie de costuri, în așteptarea scăderii încasărilor din chirii la malluri

Vivo! Cluj-Napoca

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 21 mar 2020

Compania austriacă Immofinanz, pentru care piața românească are cea mai mare cotă regională în portofoliul său de proprietăți de retail, a anunțat implementarea unui program de economie de costuri în centrele comerciale pe care le deține pentru a contracara scăderea veniturilor din chirii cauzate de închiderea magazinelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Austriecii, unii dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, ocupă locul cinci într-un top al celor mai mari proprietari de malluri din România, după veniturile încasate din chirii în 2017, cu patru proprietăți în Cluj-Napoca, Constanța, Baia Mare și Pitești. Valoarea de piață a celor patru malluri Vivo! este calculată la 330,7 milioane euro, ceea ce face din piața locală cea mai mare piață regională pentru Immofinanz, în afara Austriei.

Compania a anunțat că restricțiile guvernamentale provocate de epidemia coronavirus vor avea efect asupra tuturor proprietăților sale de retail. Deși frecvența vizitatorilor din unitățile de retail ale Immofinanz, de la începutul lunii ianuarie până la jumătatea lunii martie 2020, a reflectat un nivel comparabil cu cel al anului 2019, datorită unui început de an foarte puternic, recent, compania a observat scăderi ca urmare a acțiunilor guvernamentale.

„Pierderile pe termen lung ca urmare a închiderilor obligatorii ale magazinelor vor avea un impact negativ asupra poziției economice a comercianților pentru întregul exercițiu financiar. Acest lucru poate duce la o situație dificilă pentru anumiți chiriași. Este prea devreme pentru a estima impactul situației actuale sau a măsurilor temporare de sprijin individuale asupra cărora grupul Immofinanz va decide în viitor. Pentru a compensa, în mare măsură, scăderea temporară a veniturilor din chirii obținute din activitatea de retail, a fost deja implementat un program de economie de costuri. Acesta include, printre altele, amânarea investițiilor neesențiale, precum și reducerea cheltuielilor generale. În plus, vor fi evaluate toate măsurile de susținere economică anunțate de diferitele guverne“, informează compania.

EXCLUSIV Marii proprietari de clădiri din România se pregătesc pentru probleme la încasarea chiriilor. „Cu siguranță vor fi șantiere blocate și întârziate“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marii proprietari de clădiri din România se pregătesc pentru probleme la încasarea chiriilor. „Cu siguranță vor fi șantiere blocate și întârziate“

Immofinanz are în pregătire, la nivel local, proiecte imobiliare în valoare de 95 milioane de euro, aproape jumătate din suma calculată la nivel de grup, potrivit ultimului raport financiar al companiei. În primele trei trimestre din 2019, cele 17 proprietăți funcționale din portofoliul românesc al Immofinanz au generat venituri din chirii de 34,1 milioane de euro, valoare identică cu cea de dinainte cu un an.

Compania de consultanță JLL a anunțat, la rândul ei, că retailerii trebuie să se pregătească pentru a traversa o perioadă cu riscuri ridicate pentru fluxul de numerar și costuri operaționale crescute cauzate de o scădere a cererii consumatorilor și de întreruperea lanțurilor de aprovizionare.

EXCLUSIV Milionarul care deține mallul Colosseum pregătește construcția a 600 de locuințe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Milionarul care deține mallul Colosseum pregătește construcția a 600 de locuințe

„Cheltuielile interne cu amănuntul pot suferi o scădere temporară din reticența consumatorului sau incapacitatea de a vizita destinațiile în care riscurile de infecție sunt crescute. Articolele neesențiale și serviciile de agrement vor fi lovite mai puternic decât perisabilele și mărfurile uscate esențiale, care au observat o cerere crescută pe măsură ce consumatorii fac provizii pentru a evita deficiențele personale. Pe termen scurt, întreruperea lanțului de aprovizionare va duce la scăderea stocurilor pentru unii retaileri și poate duce la o presiune crescută asupra prețurilor de consum“, avertizează brokerii imobiliari.

Centrul comercial Băneasa Shopping City din București, unul dintre cele mai mari malluri din țară, a anunțat, deja, că își întrerupe temporar activitatea, măsură care va genera, cel mai probabil, o reacție în lanț din partea celorlalți proprietari de malluri.

Organizația Patronală a Retailerilor din România - RORETAIL a cerut declararea în mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forță majoră pentru toți comercianții români, închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor, precum și scutirea, amânarea, prorogarea sau reeșalonarea plății taxelor și impozitelor aferente perioadei fără activitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
immofinanz
vivo
coronavirus