LEGE Clarificare legislativă în Codul fiscal: Condițiile de îndeplinit pentru locuințele cu o cotă a TVA de 5%

LEGE Clarificare legislativă în Codul fiscal: Condițiile de îndeplinit pentru locuințele cu o cotă a TVA de 5%
scris 15 nov 2022

Locuințele pentru a căror livrare poate fi aplicată cota redusă a TVA de 5% și ”care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”, așa cum cere Codul fiscal, trebuie să aibă acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie, să aibă acces la energie electrică și apă potabilă, să fie dotate cu evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere și să fie formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare.

Clarificările au fost introduse într-un proiect de lege promulgat acum de președintele Iohannis.

Profit News TV organizează, pe 22 noiembrie, Maratonul Fiscalității, cu reprezentanți ai autorităților, ai companiilor de consultanță si audit financiar si ai firmelor de consultanță juridică

ULTIMA ORĂ DOCUMENT PSD și PNL amână schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Anulare la majorarea bazei impozabile cu 50%. Modificări surprinzătoare și la microîntreprinderi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT PSD și PNL amână schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Anulare la majorarea bazei impozabile cu 50%. Modificări surprinzătoare și la microîntreprinderi

De ce este important: În prezent, pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice, se aplică o cotă redusă a TVA, de 5%. Cota redusă se aplică o singură dată și pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA.

Pentru a benficia de această facilitate, conform Codului fiscal, cota redusă se aplică numai în cazul ”locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”.

Mai este important: Începând cu data de 1 ianuarie 2023 va fi restrânsă sfera de aplicarea a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe de peste 450.000 lei către persoane fizice, respectiv la o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA. Persoanele fizice care au încheiat acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziția de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA în anul 2023 în condițiile legale în vigoare la data încheierii acestor acte.

Heiuș, șeful ANAF: Doi nemernici, că nu-i pot numi inspectori Antifraudă, au amendat 4 țărani cu câte 30.000 de lei / Îmi e rușine că asemenea oameni lucrează în ANAF CITEȘTE ȘI Heiuș, șeful ANAF: Doi nemernici, că nu-i pot numi inspectori Antifraudă, au amendat 4 țărani cu câte 30.000 de lei / Îmi e rușine că asemenea oameni lucrează în ANAF

Parlamentarii au constat însă că este nevoie de ”clarificări pentru a evita interpretările abuzive și discreționare ale unei noțiuni nedefinite expres în prezent de Codul fiscal, respectiv ”locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”, și au introdus într-o lege de aprobare a unei ordonanșe de urgență un amendament care modifică în acest sens Codul fiscal.

Va fi asigurată astfel, arată aleșii, atât contribuabililor constructori și furnizori de locuințe, cât și cetățenilor cumpărători de locuințe, o mai mare securitate juridică a aplicării legii fiscale, norma propusă având astfel doar un rol de clarificare a sensului normei existente.

Aceștia au mai arătat că, în prezent, condiția ca locuințele să “poată fi locuite ca atare” la momentul livrării nu este definită în mod special de Codul fiscal, însă normele de aplicare ale acestuia definesc termenul de “locuință” în prevederile date de Legea locuinței.

Legea locuinței, mai susțin autorii amendamentului, prevede însă mai multe definiții de termeni din domeniul construcției de locuințe, dintre care, două sunt relevante, una pentru termenul de “locuință”, asa cum a fost citat de Codul fiscal, alta pentru termenul de “locuință convenabilă”.

”Amendamentul propus nu are scopul de a realiza nicio schimbare pe fond a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească o locuință la data livrării pentru aplicarea cotei reduse TVA de 5% și nici să creeze excepții în aplicarea prevederii legale în discuție”, susțin autorii amendamentului promulgat acum în noua lege.

ULTIMA ORĂ Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

În formularea adoptată, amendamentul enumeră însă în mod specific o serie de condiții de construire pentru definirea locuințelor livrate ”care pot fi locuite ca atare”. 

Conform noii modificări promulgate: ”locuințe care la data livrării pot fi locuite ca atare reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc următoarele condiții: deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie; au acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere; sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării în vederea aplicării art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal pentru aplicarea cotei reduse de TVA”.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
cota
redusa
5%
locuințe
livrate
condiții
locuite
ca atare
parlament
amendament
clarificare