Mai puțin de jumătate dintre români trăiesc în locuințe branșate la rețele de canalizare

Mai puțin de jumătate dintre români trăiesc în locuințe branșate la rețele de canalizare
scris 18 iul 2016

Populația din România conectată la sistemele de canalizare reprezintă mai puțin de jumătate din numărul total de locuitori ai țării, în timp ce doar în jur de 45% dintre români au acces la rețele de epurare a apelor uzate, arată un raport al Institutului Național de Statistică (INS), publicat luni.

Astfel, datele INS arată că, la finalul anului trecut, 47,7% din populație avea acces la rețele de canalizare și 45,7% la rețele de epurare a apelor uzate, scrie News.ro.

"Lungimea totală a rețelei de canalizare din România, la sfârșitul anului 2015, a fost de 31.702,6 km, din care 22.984,4 km în municipii și orașe. Comparativ cu anul precedent, în anul 2015, lungimea rețelei de canalizare s-a extins cu 3.043,1 km (respectiv cu 2.007,2 km în mediul urban și cu 1.035,9 km în mediul rural)", se arată în raportul INS.

Statisticile oficiale arată diferențe mari între regiunile țării în privința infrastructurii de canalizare. Cel mai mic procent - 33% - al populației care are acces la servicii de canalizare este în regiunea Sud-Muntenia.

De asemenea, în regiunea Nord-Est (care cuprinde șase județe din Moldova), 33,6% dintre locuitori trăiesc în locuințe cu canalizare, iar în Oltenia (regiunea Sud-Vest), procentul este de 35,2%.

La polul opus, în regiunea București-Ilfov, 81,3% din populație are acces la canalizare, în regiunea Centru (șase județe din sudul și estul Transilvaniei) 57,2% dintre locuitori trăiesc în locuințe cu canalizare, în timp ce în regiunea Vest (patru județe din vestul țării), procentul este de 54%.

Comparativ cu anul 2014, numărul locuitorilor României cu acces la rețele de canalizare a crescut anul trecut cu 80.000, până la 9,47 milioane, dintr-o populație totală estimată de INS la 19,871 milioane locuitori.

SUA au interzis zborurile spre și dinspre Turcia până la 1 septembrie CITEȘTE ȘI SUA au interzis zborurile spre și dinspre Turcia până la 1 septembrie

În același timp, 9,09 milioane de româniaveau, la finalul anului trecut, acces la sisteme de epurare a apelor uzate, cu 92.000 mai mulță comparativ cu finalul anului precedent.

În privința rețelei de furnizare a apei potabile, aceasta a crescut cu 2.682 de kilometri la nivel național anul trecut, până la 76.945 km, însă statisticienii nu precizează câți locuitori au acces la sisteme de furnizare a apei potabile în România.

Potrivit ultimelor statistici ale Eurostat, în 2014, 33,3% dintre români trăiau în locuințe fără toalete în interior, de departe cel mai mare procent din Uniunea Europeană, în condițiile în care media la nivelul celor 28 de state membre era de 2,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
canalizare
locuinte