Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde

Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2023

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, atrage atenția asupra faptului că proiectul de lege care introduce Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC) poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Una dintre prevederile din forma actuală a proiectului legislativ arată că, în Planul Urbanistic General (PUG) al unei localități, autoritățile publice locale pot include sau declara terenuri, indiferent de forma de proprietate, ca fiind spații verzi.

„Daca s-ar aproba codul în forma actuală, s-ar putea ajunge la un abuz atâta timp cât un spațiu privat s-ar declara pur și simplu spațiu verde. Sigur că se poate declara un spațiu privat ca fiind spațiu verde, dacă aceasta este viziunea municipalității, dar numai printr-o expropriere și o despăgubire justă. Ar fi un abuz și o atingere a dreptului fundamental la proprietate să declari curtea unui om, pe care o folosește pentru construirea unei case, ca fiind spațiu verde“, a spus Geo Mărgescu, CEO Forte Partners și membru în consiliul director al AREI.

În prezent, dezvoltatorii sunt obligați ca pentru orice proiect imobiliar să amenajeze 20% spații verzi pe sol natural și până la 30% pe terase. Membrii AREI consideră că autoritățile competente ar trebui să urmărească respectarea acestei obligativități și să penalizeze pe cei care nu se conformează.

De asemenea, AREI pledează pentru un Registru al Spațiilor Verzi, care să producă efecte.

EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor

„Acest aspect nu are un impact doar asupra investitorilor, ci și asupra micilor proprietari. Cine și-a cumpărat un teren cu intenția de a-și construi o casă s-ar putea să se trezească că nu va mai putea construi casa, pentru terenul său a fost declarat spațiu verde, fără a primi vreo despăgubire“, completează Robert Ioniță, directorul juridic al NEPI Rockcastle.

Ca exemplu, Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului imobiliar Granvia Group, amintește situații din anul 2000, când în PUG au fost clasificate ca spații verzi anumite terenuri unde existau de fapt construcții, iar când proprietarii acestora au cerut autorizații de construire pentru a înălța o casă au constatat că nu se pot obține pentru că proprietatea e catalogată drept spațiu verde, chiar dacă se plătiseră impozite pe clădiri din anii `80. În baza propunerii legislative actuale, acest lucru se poate întâmpla oricând, spune ea. 

„Încă din anul 2000, PUG-ul Bucureștiului a inclus aceste prevederi prin care o serie de foste platforme industriale au fost calificate drept spații verzi și acestea au generat ani și ani de litigii în instanță privind anularea parțială a PUG-ului. Nimeni nu a amenajat aceste spații verzi, ci au fost doar dispute în instanță“, concluzionează Irina Dimitriu, head of real estate și partener al casei de avocatură Reff & Asociații.

FOTO Grupul elvețian Swisspor cumpără BriothermXPS. Una dintre cele mai mari tranzacții de profil din România CITEȘTE ȘI FOTO Grupul elvețian Swisspor cumpără BriothermXPS. Una dintre cele mai mari tranzacții de profil din România

Proiectul de cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, este în analiza comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect legislativ.

Așteptările investitorilor sunt ca proiectul să fie votat până la finalul acestui an, deoarece este o reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, are ca membrii companii precum Globalworth, NEPI Rockcastle, Țiriac Imobiliare, AFI Europe, Forte Partners, Skanska, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, One United Properties, Immofinanz, Speedwell.

viewscnt
Afla mai multe despre
arei
spatii verzi