Ministerul Economiei: Sectorul construcțiilor are un mare potențial de creștere, poate ajunge la 15% din PIB

Ministerul Economiei: Sectorul construcțiilor are un mare potențial de creștere, poate ajunge la 15% din PIB
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2018

După ce în perioada de creștere economică din 2007-2008 ponderea construcțiilor în Produsul Intern Brut (PIB) al țării depășise 11%, în acest moment ponderea este de doar 4%, în condițiile în care există potențial să ajungă chiar la 15%, arată Ministerul Economiei într-un proiect de Hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 775/2015 privind aprobarea Strategiei naționale pentru competitivitate 2015-2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Pentru a realiza investițiile necesare dezvoltării economiei este nevoie de un sector al construcțiilor bine dezvoltat. Pe când la nivel european sectorul construcțiilor generează aproape 10% din PIB și oferă 20 de milioane de locuri de muncă, în special pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, în România  înregistrîndu-se un declin accentuat al acestui sector”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

EXCLUSIV Terra Park va fi scos din nou la licitație. Prețul de pornire este cel oferit de Primăria lui Robert Negoiță CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Terra Park va fi scos din nou la licitație. Prețul de pornire este cel oferit de Primăria lui Robert Negoiță

Astfel, sectoarele identificate ca fiind ”de viitor” în Strategia națională pentru competitivitate 2015-2020 sunt: turism și ecoturism; textile și pielărie; lemn și mobilă; construcții; industrii creative; industria auto și componente; tehnologia informațiilor și comunicațiilor; procesarea alimentelor și a băuturilor; sănătate și produse farmaceutice; energie și management de mediu; bioeconomie (agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură), bio - farmaceutică și biotehnologii, scrie News.ro.

Sectorul de construcții are un mare potențial de creștere cu rol de catalizator pentru dezvoltarea economică, putând fi considerat un sector de viitor, spun autorii documentului.

”Chiar dacă sectorul construcțiilor este un sector cu valoare adăugată medie, datorită importanței sale economice, performanța sectorului construcțiilor poate influența în mod semnificativ atât dezvoltarea economiei în ansamblu dar și la ocuparea forței de muncă”, se mai menționează în document.

Astfel, construcțiile reprezintă unul dintre principalii consumatori de produse intermediare (materii prime, produse chimice, echipamente electrice și electronice etc.) și de servicii conexe.

”Pe lângă sectoarele  productive de viitor identificate ca fiind sectoare cu potențial de export și  de specializare inteligentă, pentru asigurarea competitivității economiei românești pe ansamblu, este nevoie și de un sistem de distribuție eficient care să asigure legătura între produsele sectoarelor identificate ca fiind de viitor și utilizatorii finali în siguranță și cu costuri minime”, se mai arată în proiect.

Strategia Națională de Competitivitate (SNC) 2015-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 775/2015, este un document strategic al Ministerului Economiei, elaborat în vederea corelării intervențiilor dedicate competitivității.

Documentul a avut ca scop oferirea unei soluții pentru dezvoltarea economică pe termen scurt și mediu, care să permită punerea în valoare a potențialului competitiv incomplet exploatat, pentru a crea valoare adăugată și prosperitate, se arată în proiect.

Viziunea Strategiei Naționale pentru Competitivitate propune ca obiectiv general dezvoltarea unui ecosistem competitiv de afaceri, bazat pe un mediu de reglementare stabil, centrat pe antreprenoriat, inovare și creativitate, care să pună accent pe încredere, eficiență și excelență și să plaseze România în primele 10 economii la nivel european.

Documentul a identificat cinci priorități strategice pentru asigurarea competitivității: îmbunătățirea mediului de reglementare; acțiuni parteneriale între mediul public și mediul privat; factori și servicii suport; promovarea celor 10 sectoare de viitor și pregătirea Generației 2050 și provocări societale.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
ministerul economiei
constructii